A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. július 5., kedd

Elbizonytalanodás és állófront a FÉG körül ( - ismét a munkás, a város a magára maradt áldozat)

Hiába a Fideszes Szűcs Lajos megyei elnök sertepertéje és a korábban beharangozott reményteli megoldásígérete a munkakezdésre, valamint párttársa, Ócsa polgármesterének feltűnése az MPF Holding oldalán, a FÉG helyi üzemében nem indult újra a termelés a fikciónált (több mint) egy-két hét hónap elteltével sem.

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a megye közgyűlésének elnöke, és Felcsuti Zsolt az MPF Holding elnökének jegyzésével 2011. május 16.-án kiadott közös Közlemény szerint  „Már a jövő héten újra indulhatna a termelés a FÉG – Konvektorgyártó Zrt.-nél”, nem valósult meg. 

Pedig nyilatkozatukban kiemelik, hogy a „végrehajtási eljárás lehetőséget ad arra, hogy megegyezés szülessen a cég menedzsmentje és a hitelező között”

Aztán ezzel folytatják: „A több száz ember megélhetését veszélyeztető végrehajtás gyors feloldása érdekében a hiteleket birtokló MPF Holding, az ócsai polgármester, Bukodi Károly, és dr. Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés elnöke és a választókerület országgyűlési képviselője, közösen lépnek fel.”

A megegyezés a fideszes segédkezés és a „közös fellépés” ellenére megakadt.
Az emberek az utcára kerültek.

A Szűcs Lajos által beígért „segítség több száz munkavállalónak” nem oldotta meg a problémát, az újraindítás elmaradt, az ebbéli együttműködés csupán a FÉG Zrt utolsó bázisának, az épületeknek és a telephelynek a birtokbavételére irányult, de a teljes bekebelezést jelenti, aminek érdekében „együttműködésre”, (szerintem kapitulációra) szerették volna kényszeríteni a kisvárosi munkaadót.
Azért gyakoroltak megjelenésükkel, közbeavatkozásukkal, (amolyan segítő) közreműködőként pressziót a FÉG lefegyverzett vezetőire, hogy a még meglevő vagyonra a rátehesse a kezét, a végrehajtást kezdeményező, mondván, hogy így egy héten belül beindulhatna a termelés.

Ez a fellépés, ez a megegyezési törekvés nem más volt, mint a helyi üzemről való lemondatás a FÉG Zrt vezetőinek részéről, hogy a MPF ezzel az egyező megállapodással azt teljesen bekebelezhesse.
A FÉG vezetése - azonban ha bár későn, de felébredvén - ehhez már nem adta nevét, és hozzájárulását. Inkább a hivatalos, jogi utat, a felszámolási eljárást választották.
Ez azonban nagyon lassan halad. Igaz, a Fég honlapját már átszerkesztették egy picit.  Ott már úgy van feltüntetve, hogy a FÉG at MPF cégcsoport tagja. Elérhetőségnek egy 25-ös körzetszám van megadva, ami Fejér megye egy részére a dunaújvárosi körzetre utal. 


Sajnálatos, hogy a városunk egyik, volt legnagyobb foglalkoztatója, a FÉG ilyen helyzetbe került. Hiába a kapitalista vezetés, a tulajdonosi érdekeltség, valaki eltaktikázta magát és gyakorlatilag kivéreztette a vállalkozást. A ciprusi-cseh érdekeltség, az off-shore üzemmód a szocialista kormányzástól nem volt idegen formula. Sokan menekültek már e mögé. A baj azonban mégis csak a hitelfelvétellel, és a vele nem harmonizáló ipari fejlődéssel, a termeléssel, az értékesítéssel volt. Az összhang és az egyensúly felborult. Hiába hangsúlyozta Lendvai Ildikó, hogy nem lesz gáz-ár-emelés, a piac és a szocialista kézben levő beszerzés felsrófolta az árakat. A lakosság jelentős része visszaállt a hagyományos tüzelésre, ami által visszaesett a kereslet a gázkészülékek iránt. Ezért maradtak el az üzleti tervek, az elgondolás, és a törlesztő részletek. Ezzel meg is jöttek a gondok. A bank, mint kegyetlen piaci szereplő eladta a kintlévő követelését.
Ekkor jött a képbe a Bajai Borovi Kft, majd az MPF Holding.  Ők már sokat és sokfelé nyilatkoztak.

„Célunk, hogy továbbműködtessük a gyárat, hamarosan létrehozzuk az MPF–FÉG Gáz- és fűtőkészülék-gyártó Kft.-t”. – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Felcsuti Zsolt, az MPF Holding igazgatóságának elnöke. Jelezte, rövidesen ötszázmillió forintos tőkeemelést hajtanak végre az MPF FÉG-ben, amelynek 2012-re hat-hét milliárd forintra szeretnék felhozni a termelését. Ezt 2012-ben egy újabb hatszázmillió forintos tőkeemelés követ a gyártás finanszírozásának biztosítása érdekében. A tervezett forgalmat a már meglévő MPF-vevőkkel együtt kívánjuk elérni, amelyben több ázsiai kooperációs gyártás is helyet kap, természetesen a FÉG márkanévvel – tájékoztatta lapokat Bálint Csaba, az MPF csoport kereskedelmi igazgatója.


Ezt azonban sokan megkérdőjelezik.  A dolgozók a korábbi rossz vezetés ellenére biztonságban érezték magukat és volt munkájuk. A jövőt illetően is bizakodók voltak. A FÉG éves forgalma 6-7 milliárd forint volt a likvid vagyon elvonása előtt. 

Dolgozói megbeszélés a Szabadidő Központban: A dolgozókkal szemben Szűcs Lajos, Felcsuti Zsolt, Bukodi Károly, aztán a  munkahely halálát jelképező koszorú a háttérben az asztalon, míg a kép jobb oldalán Bódiné látható.

Dolgozói vélemények szerint a bérükre meg volt a fedezet, de a FÉG számláit zárolták, és így nem engedték a kifizetést. Áram és gáz nélkül maradtak. Ez a tény nem segíti elő a munkakezdést. Ha valaki azt a kijelentést komolyan gondolja, hogy tőle akár már a jövő héten lehetne kezdeni, akkor talán ezt kellett volna rendeznie. A közbeavatkozás, az állítólagos segítség a megye és a helyi önkormányzat részéről is inkább a termelésre és a visszafoglalkoztatásra kellett volna, hogy forduljon.  A dolgozók, nem véletlenül vannak felháborodva és elkeseredve.  Kétségbeesés és kilátástalanság uralja az embereket.  A két Fideszes vezető sorolása a végrehajtást foganatosító mellé, nem hozott érdemi előrelépést.  Kormánypárti segítségről szó nincs a megyei önkormányzat pedig legalább akkora bajban van, mint a FÉG, még akkor is, ha az ottani döntéshozók munkahelyét ez nem veszélyezteti. Talán  jól esett volna az embereknek, ha nem csak az eladósodott városuk, hanem a helyben élő Szűcs Lajos elnökölt megye is gyakorol némi gesztust, anyagi támogatást, ha már a munka visszaállításában nem jeleskedett, de kiállt a pulpitusra, amikor a dolgozók bajba kerültek..

Egyes, más vélemények szerint a termelés azért nem tudott igazából beindulni, mert az MPF Holding a FÉG által kezdeményezett kényszerleállás alatt úgymond elfoglalta a gyártó telephelyét, és amikor a munkavállalók a leállásból visszaérkezvén, és a termelés megindítására munkába akartak állni, akkor már a Holding emberei kezében volt az egység.  

A 9200 lakosú Ócsa önkormányzatának éves szinten körülbelül 10 millió forintos adókieséssel kell számolnia, a megszűnő gyártás okán. A polgármester közlése szerint jelenleg mintegy 20 millió forintnyi iparűzési adóval és építményadóval tartozik a FÉG, de ez a "kisebbik" baj; a nagyobb gond az érintett családok megélhetése, mert ha végképp bezárnak, akkor nagy bajban lesznek az érintettek, mert helyben nagyon nehéz munkát találni.  Igaz, csak 60 embert foglalkoztattak Ócsáról, de a helyi szociális rendelet módosításával megteremtették a "célzott" gyorssegély adásának jogszabályi feltételeit. Így ez a kör igénybe veheti az egyszeri, 10 ezer forintos gyorssegélyt, amihez csupán egy segélykérő lapot kell kitölteniük.
Mint mondta, sajnálatos, hogy noha a FÉG legnagyobb hitelezője, az MPF Holding felajánlotta a gyár tovább működtetését, s nemcsak a dolgozók elmaradt bérét, hanem az esetleges végkielégítéseket is kifizeti, a FÉG vezetősége állítólag ebbe nem egyezett bele. Így jogilag még állományban, valójában azonban munka és pénz nélkül vannak az alkalmazottak, mivel a termelés egy ideje szünetel.
Bukodi Károly megjegyezte, hogy ebben a helyzetben főként közvetítő szerepet tölthet be, ám az ilyen irányú törekvései egyelőre kudarcot vallottak, mert a FÉG vezetői rendre nem jelennek meg az egyeztetéseken (amelyekbe bekapcsolódott Szűcs Lajos, a térség Fideszes országgyűlési képviselője, a Pest Megyei Közgyűlése elnöke is).

Közlemények (MTI) és híradások szerint a FÉG Zrt-nek az MPF holding felé történő "fizetési kötelezettségének részben történő teljesítése nem okozhatott likviditási problémát"

A FÉG menedzsmentje nevében Gyarmathy Attila és Ámon Csaba igazgatósági tag még május 18-ai keltezéssel írt levelet a konvektorgyár munkavállalóinak, melynek lényege, hogy törvénytelenül járnának el, ha a gyár teljes vagyonát átengednék az MPF-nek.

Az MTI birtokába jutott levélben egyebek mellett az áll: "a törvény a vagyont terhelő zálogjog jogosultjának csak az adós cég vagyonának 50 százalékát garantálja megfizetni, a másik 50 százalékból kell megtéríteni a munkavállalói követeléseket és az állammal szemben fennálló és a szállítók zálogjoggal nem biztosított követeléseit "

A dolgozók képviselője, Bódiné Nagy Johanna szerint a 170 foglalkoztatottat felháborítja, hogy vezetőik nem állnak ki eléjük. Hozzátette, utoljára március 14-én kaptak munkabért, május 10-én pedig gyakorlatilag az utcára kerültek. Bódiné úgy tudja, hogy a FÉG már bejelentette a munkaügyi központnál a csoportos elbocsátást, de hogy mikor kapják meg elmaradt bérüket, netán a végkielégítést, az teljességgel bizonytalan.

Közlések szerint az MPF 40 dolgozónak ajánlottak első körben munkát, miközben kifizetnék az elmaradt juttatásokat és a végkielégítéseket is.

Azonban kiderült, hogy az MDF Holdingnak, mint „hitelezőnek nincs lehetősége munkáltatói jogokat gyakorolni, ezzel nem is élt”, - írja a Bajai Borovi Kft-ben eljáró jogi képviselő.
„A hosszú folyamatú felszámolás elkerülése érdekében tett javaslatot ügyfelem meghatározott eszközök átvételére, amelyre vonatkozóan 2011. május 5-én megállapodás került aláírásra.” – számol be az ügyvéd.

Ha minden igaz, akkor a követelést megvásárló MPF Holding a banki hitel átvételével a cég eszközeire, márkanevére és egyéb tulajdonára szerzett bejegyzett zálogjogot és állítólag kész átvenni az irányítást.    

(© 2002-2011. FÉG az MPF cégcsoport tagja - Minden jog fenntartva • weboldal arculat és programozás : MPF Holding Zrt.)
Ezt a neten látható „átcímkézésen” láthatóvá is tették, de a foglakoztatást, és a munkavállalói oldalt illetően semmi kedvezőt nem tettek közzé, őket illetően a jelen helyzetben perspektívát nem vázoltak. Azt sem tudni ki miből, és hogyan él. Ma ki foglalkozik ezzel? A korábbi nyilatkozatok után az elmúlt több mint két hónapot követően a helyzet szinte változatlan.

Felcsuti Zsolt megbeszéli a dolgokat. (- jobb szélen háttal, a semmi nem drága Szűcs úr)

Most  Szűcs Lajos és Bukodi Károly se szerepel, ez ügyben és nem számol be a dolgok jelenlegi állásáról, hiába a korábbi jó kapcsolat.  Felcsuti Zsolttól sem hallottunk semmit, pedig ha valóban Ócsa lesz az egyik székhelye, akkor igazán tehetne egy kinyilatkoztatást a városnak. 
*

12 megjegyzés:

  1. Nem a FÉG előtt vágtak ki több tucat akácfát? Biztosan a volt dolgozók kapták meg, hogy télen fűteni tudjanak.

    VálaszTörlés
  2. Ha még ők kapnák, az hagyván, de ki engedélyezte a fa kivágást. Tudtommal engedélyköteles, és a városüzemeltetés és más sem állhat neki csak úgy gondoltamra.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem köteles, az Önkormányzatra tartozik!

    VálaszTörlés
  4. Ez is olyan, mint a madencia charli beígért járdaépítése.

    מחאה נמרצת “ענה כסיל כאיוולתו – פן יהיה חכם בעיניו” (משלי כו,ה )

    “Válaszolj az ostobának, hülyeségének megfelelően, hogy ne tartsa bölcsnek magát!”(Példb.26, 5)

    VálaszTörlés
  5. Hosszú mondat, ami keveset mond.

    VálaszTörlés
  6. Charlie mindig követi a trendet. Ha kellett ifjú kommunista volt, most éppen rasszista, mert ez a divat. Olyan, mint a napraforgó. A megfelelő hátsó tisztántartása sem áll távol tőle, Kiválóan tud handabandázni, akár még polgármester is lehet belőle.

    VálaszTörlés
  7. Hülyébb ajánlatod nem is lehetett volna a polgármesterségre. Van ott már elég belőlük és újabb bohócra sincs szükség. Légy szíves kíméld meg közösségünket ettől.

    VálaszTörlés
  8. Remélem valamelyikőtök indul a posztért. Végre egy "értelmes" gyüttment pesti panelproli rendet tesz a városban.

    VálaszTörlés
  9. Elég szégyen, hogy csak idegyűn ez a Felcsúti proli, és kilakoltatja a Féget. Igazad van nehúgy mán ez pesti, csináljon rendet a városban.

    VálaszTörlés
  10. Mér, az meg már milyen, hogy a Szűcs Pestre jár a pénzért. Miért nem marad a seggén. Mindenki maradjon a helyin.

    VálaszTörlés
  11. Ha nem kizáró ok - én nem vagyok pesti - Ócsán élek amióta megszülettem, indulnék a posztért.Lenne viszont néhány feltételem:

    1.Döntéseimért sem politikai, sem erkölcsi, de főleg anyagi felelősséget nem vállalok.
    2.A város milliárdos adóssága ellenére kérem a maximális illetményt és költségtérítést.
    3.A polgárok ügyes-bajos dolgaikkal ne zaklasanak.
    4.A város elmaradottságát, fejletlenségét, ne kérjék rajtam számon.
    5.A privatizált tornacsarnokból kérem a részem.
    6.Minden héten friss vizet szeretnék a medencémbe ,,ócsóságból".
    7.A Kisbíró legyen a szócsövem, és én legyek a főcenzora.
    8.Azonnali hatályal igényt tartok 2 db loptopra.
    9.Az utak minőségét ne firtassa senki.
    10.Az általam vezetett hivatalban a pályázatokon való részvétel ne legyen kötelező.

    Lenne még néhány apróság mint a szakmaiság, szerénység, szolgálatkészség, elkötelezettség, és a polgárok jelzéseinek figyelembe vétele,de ez már igazán csekélység.

    VálaszTörlés
  12. Ez a "pesti" ócsai, pakonyi, dabasi vagy más gyüttmentezés egy primitív gyökér egy suttyó paraszt szüleménye. Semmire nem jó, csak a hangulatkeltésre. Ezt a suttyót az nem zavarja, hogy a bevándorló Tescóba jár ócsóságért. Az sem zavarja, hogy az ÁSZ által elmarasztalt jegyzője mifajta. Vagy hogy az iskolában nem egy idevalósinak kellett volna jó modorra tanítania. A beépült és ideöregedett kommunista ifjúság maradványa szövetsége hogy miként áll fent, az se foglalkoztatja, mert maga is ennek az ócska falusi társaságnak a tagja. Az új kor szelétől, a városiasodástól, a fejlődéstől és fejlettségtől meg úgy tartanak, mint a lószaros csizma bevitelétől a tiszta szobába.

    VálaszTörlés