A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. július 13., szerda

Hanta Gergényi elszámoltatása... ( - Gyurcsány rendőrfőkapitányból gyanúsított)

Gyanúsítottként hallgatta ki a Debreceni Katonai Ügyészség Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt - erősítette meg Gulyás Gábor ügyvéd. 
MIÉRT NEM VOLT AZONOSÍTÓSZÁM 
A RENDŐRÖKÖN A 2006-OS BEAVATKOZÁSKOR?








 A védő az MTI-nek is csak annyit árult el, hogy ügyfele panasszal élt a gyanúsítás ellen, mert az szerinte megalapozatlan és törvénysértő. Az ügyről további részleteket nem kívántak közölni, így arról sem adtak tájékoztatást, hogy pontosan mivel gyanúsították meg a volt „viperás”  főkapitányt. 

Viszont a Magyar Hírlap meg nem nevezett forrásból származó információi szerint Gergényinek azért kell felelnie, mert a 2006-os tüntetések alatt több rohamosztagos rendőrön nem volt szolgálati azonosítószám, amelyet parancsnoki utasításra vettek le magukról. Ez egy 2005-ös rendelkezés szerint törvénysértő.

Kiss Attila alezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetője szerdán az MTI-nek megerősítette, hogy az ügyészség tavaly november óta vizsgálja a 2006-os tüntetésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések jogszerűségét.

A folyamatban lévő ügy részleteiről az alezredes nem kívánt nyilatkozni, azt viszont elmondta, hogy a Katonai Főügyészség jelölte ki a Debreceni Katonai Ügyészséget a 2006-os eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedések vizsgálatára. A vizsgálat jelenleg is tart, a kihallgatások folytatódnak, s még több hónapig is eltarthatnak - tették hozzá. 


A József körúti rendőri művelet során azonosító nélkül nyilatkozó rendőrrel kapcsolatban a vizsgálat megállapította, hogy a rendőr a Budapesti rendőr-főkapitányság Akció osztályának civil ruhás nyomozója. A rendőrnek az országos főkapitányi intézkedés értelmében a nyakában kellett volna viselnie a rendőrjelvényét, ezt azonban nem tette meg.


Egy másik csuklyában, azonosító nélkül vett részt a tömegoszlatásokban. A BRFK közleménye szerint az Akció Osztály egyik törzs-zászlósáról van szó. Ahogy a Hír Televízióban többször is bemutatták.

 


A feljelentés szerint Gergényinek tudnia kellett arról a törvénytelen belső utasításról, amelyben Bene László országos rendőrfőkapitány engedélyezi az intézkedő rendőröknek, hogy ne viseljenek azonosítót. Az október 23-i zavargások után Gergényi Péter azt hazudta, állította, a rendőrök azért nem viseltek a tömegoszlatás során semmilyen azonosítót, mert a jelvények "lehullottak" az egyenruhákról.

A rendőrség becsületének helyreállítása miatt is szükség van a kizárólag rendőri jelentésre, illetve tanúvallomásra alapozott bírósági ítéletek semmisségét kimondó törvényjavaslatának elfogadására, valamint a bűnös rendőrök és rendőri vezetők felelősségre vonására.


Emlékeztettek arra, hogy 2006 őszén több száz embert vontak szabálysértési, illetve büntetőeljárás alá, "óriási többségüket azért, mert - mint cinikusan mondani szokták - rossz időben voltak rossz helyen", azaz békés szemlélőként vagy jogszerűen demonstráló állampolgárként a fennálló, "sok szempontból illegitim hatalommal szemben" akarták megünnepelni az október 23-i nemzeti ünnepet.


A 2006. őszi jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság megállapítása szerint Gyurcsány Ferenc az események fő politikai felelőse.

A történtek miatt megrendült az állampolgárok jogállamba vetett hite, ezért a tisztességtelen rendőröknek nincs helye a testületben. 
Ez azonban nem valósulhat meg állampolgári segítség nélkül.


A 2006. október 23-án történtekkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a Kossuth téri tüntetés feloszlatása - jogerős bírói ítélet szerint is - jogellenes volt, és egyértelműen megállapítható, hogy a rendőrség "rátolta" a Kossuth téri oszlatás miatt tiltakozókat a Fidesz éppen akkor befejeződött nagygyűlésére.

Az állam 2006 őszén "a törvények kijátszásával és semmibe vételével saját maga korlátozta a szabadságjogok érvényesülését".


A Jobbik álláspontja szerint több, a vizsgálat során feltárt tény kimaradt a jelentésből, holott azok nyomán büntetőjogi felelősségre vonásra irányuló javaslatoknak kellene következniük, és mind Gyurcsány Ferenc, mind pedig Gergényi Péter, Bene László, Boglyasovszky Csaba, Lapid Lajos és Szabadfi Árpád esetében büntetőeljárásnak kellene indulnia.
 





 *

1 megjegyzés: