A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. július 25., hétfő

Házi-őrizetben, behálózva ( - jobbszél)

Biszku elvtárs, a korábbi elit párt egyik vezéralakja, korához képest fürgén kiúszott a medence szélére, és míg kevertetett magának egy koktélt, magas UV-védelemmel bíró naptejjel bekente előbukkanó bőrfejét, majd nagy sóhajtások közt kortyolgatva hűvösre tette italát, s így szólt:
-Idegőrlő ez a házi őrizet – panaszkodott a vízparti web-kamerába aminek a segítségével a sorstársaival kommunikálhatott. – Nem érik az embert megfelelő ingerek. A stábok sem jönnek már.
-Próbáld ki addig a bunji jumpingot – javasolta a gumikötél végén inogva a bukott titkosszolgálati miniszter. – Nálam csak ettől indul be az adrenalin - közölte hideg fejjel lógva.
-Azt hittem, megijedtél, amikor a múltkor bevittek… - szólt hozzá az internet-konferenciához az étkezést éppen abba hagyó hajdani főpolgármester-helyettes, aki több sikertelen fogyókúra után végre talált magának egy hatékony verziót. (Sajnos, amióta kiengedték, megint hízásnak indult.)
-Nem szoktam megijedni – mondta az ex-titokminiszter, és valóban, rezzenéstelen maradt az arca, mint mindig a kötél végén, majd így folytatta - rendelj a Norbitól, az majd segít. Nézz meg engem.
-Bennem meghűlt a vér egy pillanatra – kapcsolódott be az alumíniumos vállalkozó, egykori szoci-, s már-már azt hittem, nyamvadt tíz áldozat miatt még képesek bekasztlizni.
-Ugyan, megfelelő bíró kérdése az egész – szólt hozzá egy ismerős tanácselnökbíró, aki sosem habozott hazaküldeni a kémeket. – Nagy találmány ez a jogállam. Képzeljék el, ha annak idején Nagy Imre ügyét valami szélsőségesen szovjet-ellenes ítészre szignálják ki, és házi őrizetbe helyezteti a forradalom miniszterelnökét. Verhette volna Kádár a fejét a falba!
-Úgy emlékszem, nem sok szovjet-ellenes bíró maradhatott akkoriban állásban – dünnyögte a rókaképű ex.
Ezen valamennyien eltöprengtek.
-Hát igen, más idők voltak azok. Nagy Imrét elítélték hazaárulóként, pedig nem volt az. Mi azok vagyunk, mégis megússzuk. Ez a dialektika; - közben egy szilvás buktát majszolgatva törte meg az előbbi töprengést a UV védelemmel rendelkező Béla, az eszme nagy doyenje.
-Ez nem dialektika, hanem kapcsolati háló; – csatlakozott laptopján keresztül egy ismeretlen csuklyás ismerős a társasághoz; - új idők, új hullám, új ...
– Mi mindig megússzuk; - vágott a szavába a teniszezésben kifulladt elnök.  - Bár partnerek nem igen akarnak már lenni, pusztán a látogatóba, vagy a hivatalosan érkezőket tudom bevonni ebbe. Mi önhibánkon kívül esünk. Erről papírunk és támogatásbeli bizonyosságunk van. Mi sikeresek vagyunk.
- Még szerencse, hogy megvettük a laptopokat, mert különben elveszítettük volna veled a kapcsolatot;  - vette át a szót az alacsony "mester". Ő inkább passzolgat, sem mint kapura tör, de azért ott van a pályán, benne a játékban. Legalább akkora sportember, mint előtte szóló elöljárója.
- Igen így van! - hajráztak rá vagy még heten, (mint a gonoszok) akik az előző ciklus végén estek  ki a kosárból, bár tartalékban mindenre készen on-line tartják a kapcsolatot meg a markukat.
- Még jó is, hogy most nem vagyunk bent, mert akkor nem lenne aki intézné a háttérbeli dolgokat; hozta elő a felügyelőbizottsági tag, Zsé.
- A havi 30 ropi költségtérítést Gabrissal és Dzsordzzsal együtt megkapod, a kormányzati nonprofit kft által, míg a laptop általunk adott, a hálózat meg akkor is összeköt, akár kint-, vagy bent vagyunk. Az eszközöket különben is mi biztosítottuk nektek,; - hivalkodott a rangosan magas kis titkár, majd szokottan fölényesen folytatta  - ha már a vörös Helgát megúsztátok, akkor a verdát is tankoljátok fel, mert még szükségem lesz rá.
- Azért nekem sem teljesen luxus ám minden; - vetette közbe szintén weben-online a teniszkönyökkel küszködő helyi szőrme- és bunda szakember, aki korábban ködmönöket vart az átadásokra. - Ócsán sem lehet észrevétlen semmi, főleg ha  verdákról, és Lexusról beszélünk. Különben ez sem volt egy lovagias dolog. Hidd el nekem, én az vagyok, és végtelenül, avagy féktelenül jogos a meglátásom.
- Jó nektek, Ti mindig mindent megkaptok és megúsztok, még a süket dumát vagy az öreg Dunát is - vetette közbe a kistermetű, Napóleon-szindrómában szenvedő fickó balközépről.
- Hol ez a bekiabáló alak, akit még én emeltem fől, hogy kilásson a szélvédőn? Neki nem a jobboldalon kéne a védelmem érdekében sámlizni és fedezni? Nehogy már emiatt a pöttöm miatt veszítsük el a Golf-áramlatot! - mérgelődött a neten át a hosszú bajszos.
- Miről beszél ember;  -  szólt át kérdőd a lestrapáltnak nem tűnő jóvágású notebookján egy külsős tag, korábbi képviselő.  - Eddig sosem volt gond ezzel az üzlettel. Minden rendben és csendben ment. Még árajánlataink is voltak. Mi kértük, és a legjobbakat választottuk. Ez a legkedvezőbb adás-vétel volt számunkra.  Egységesen szavaztunk, kollektíven döntöttünk. Eddig minden számháborút megnyertünk. Most sem fogjuk alább adni. Még-hogy elveszíteni az áramlatot , (- mely a mexikói-öbölbeli testvérvárosi nyaralóhely mellől indul, az ottani kapcsolat melegségét hozza, sugározza Európa partjaihoz, -) elvégre európerek  vagyunk nem de?
-Na, csak nyugtával dicsérjük a napot; - vetette közbe az izzasztó teniszt űző, tripla elnök a közel azonos súllyal bíró, ex főpolgármester-helyettesnek, látva annak a sitten megpettyent arcát.
Díszpintyek - szabad madarak (szadesz)
-Miért, hát van mitől félnünk? - kapcsolódott fől  gördülékenyen a face-re a városi ex-kapitány. - Én jól látlak, hallak benneteket a web-siten, és nem hiszem, hogy köztetek lenne a Jumurdzsák. -  miközben ezt mondta, a háttérben a Padödö dallamait, egy golyózápor hangja ütötte át.
Erre a rókaképű ex-miniszter végtelen unalmában leoldotta lábáról a gumikötelet, és rövid gondolkodás után még reptében azt mondta:
- Félni? Amíg Budaházy őrizetben van, addig nem…

Aztán csak az hallatszott, hogy valaki nagyot koppant.  A hálózat megszakadt. Egyszerre csend lett.
*

3 megjegyzés:

  1. Érdekes az egész, viszont odafigyelést és jártasságot igényel a megértése.

    VálaszTörlés
  2. Ficánkolnak, mint Biszku a vízben.
    Aztán nagyot koppan,s elhallgat.

    Teljesen jó. Irodalmi.
    Van benne irónia, paródia, gúny valóság, fricska stb.

    Házi feladat fedezzétek fel és szedjétek szét alkotóelemeire ezt az írást. Ki mit talál vagy fedez fel benne.
    Milyen tulajdonságai vannak a szereplőknek?
    Kik a szereplők? Ki, kicsoda? Mit végeznek?
    Miről szólnak a párbeszédek?
    Jellemezd a szereplőket a párbeszéd panelek segítségével, szavaik, cselekvésük, tulajdonságaik és viselkedésük alapján.

    Kérem az elemzést közzétenni, véleményeztetni.

    VálaszTörlés
  3. Biszku Béla egész életében a keményvonalas, kíméletlen, vérszomjas bolsevikok közé tartozott.
    Nehezen tudom elhinni, hogy egy belügyminiszter ne legyen felelős semmiért.
    Akár azt is gondolhatjuk, hogy a közelmúlt történelme nemcsak velünk és bennünk él, de uralkodik is rajtunk.

    VálaszTörlés