A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. július 22., péntek

Vannak bizonyos emléknapok, amiket igenis megtartanak, amire "kötelezőn" emlékeznek a hazafiak ( - kinek mi a fontos)

555 éve állította meg a török előrenyomulását Hunyadi János és serege Nándorfehérvárnál.
 Erre a napra – július 22-re - emlékeznek Sárváron a NÁDASDY TÖRTÉNELMI FESZTIVÁLon. 

Harangzúgás, fekete seregek szemléje és toronyfestés szerepel a programban. A vár falai közt kézművesek, mutatványosok ütnek tanyát, végvári vitézek, hajdúk állítják fel táborukat. Szombaton kiderül, hogy Nádasdy seregei elbírnak-e a várkertben táborozó törökökkel. A várostromban 11 harcos kompánia vesz részt. A színpadokon fellép a Paprikajancsi Bábszínház, zenél a Hollóének Hungarica, a Csík zenekar és mások.   Korabeli főzőshow, boszorkányégetés, gólyalábas és tűzzsonglőr-produkciók színesítik a programot.


A Nádasdy Történelmi Fesztivál első napja emléknap: nem kisebb eseményre emlékezünk ezen a napon, mint Hunyadi János és várvédői hősies helytállására Nándorfehérvár falain, ahol is megállították a ránk, és Európára törő Oszmán Birodalom előrenyomulását.
Mintegy hetven év haladékot kapott ezzel az ország.
Azóta – azaz 1456. július 22-e óta – harangzúgás jelzi minden délben ennek az eseménynek a fontosságát.

 *

Nándorfehérvár – 555 éve…

Talán az volt az utolsó nagy összefogás, az utolsó tisztánlátás, az utolsó lehetőség Európa számára. Világos és látható volt a török, azaz, az ellenség, és az is világos volt, hogy le kell győzni e hadat, mert másképpen Európa keresztény kultúrája a semmibe vész, nemzeteit kiirtják, leigázzák, eltapossák.


A veszedelem a Vatikán számára is egyértelmű volt, hiszen az iszlám (az Oszmán Birodalom, azaz, az „ocsmány” birodalom) csak hitetlen kutyának nevezte a keresztényeket. Lépni kellett tehát, és a világ nagyhatalmai léptek is. Keresztes hadak szervezésével bízták meg Kapisztrán (Szent) Jánost, aki az inkvizítorok között is kitűnt „az egyházhoz való feltétlen ragaszkodásával”, s ezért a pápa neki adta e szent feladatot. Hunyadi János, a déli vidékek főparancsnoka pedig a Magyar Királyság déli nemzetiségeiből, és magyarjaiból toborzott erős, győzhetetlen sereget. Végül ezen összevont, a Kapisztrán által toborzott keresztes és a Hunyadi által szervezett hadsereggel győzelem koronázta a csatát, és Európa megmenekült – egy időre – a török uralomtól.
Egy időre! 1456 júliusa tehát kiemelkedő jelentőségű hónap Magyarország és Európa történelmében, amelynek az 1500-ban, VI. Sándor által kiadott pápai bulla alapján, a déli harangszó állít „örök emléket”…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése