A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. szeptember 27., kedd

Ebek martaléka a ráfordítás ( - elérhetetlenné tett drága szolgáltatás)

Még május 25.-én történt, amikor Major Gábor akkor volt pénzügyi irodavezető előterjesztésére Horváth Tamás az önkormányzati ülésen előadta, hogy miért időszeri szolgáltatót váltani az ebek vonatkozásában.

3.5. Tárgy:   Megbízási Szerződés-tervezet a Polisz Biztonsági Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-vel.
Előadó: Horváth Tamás alpolgármester


Az ülésen a képviselőknek elmondták, hogy az új szolgáltató az elhullott állatokat és a kóbor állatokat is befogja, majd elszállítja a gyepmesteri szolgálatnak megfelelően.  Kiemelték, hogy a lakosok házaitól is elviszik az elhullott kisállatokat, (60 kg.-os súlyhatárig) melyek esetében elegendő, hogy a lakos felhívja a szolgáltató ügyfélszolgálatát. Ez semmiféle adminisztrációs, vagy anyagi teherrel nem fog járni. 
Az önkormányzat és a Polisz Biztonsági Szolgáltató Kft között létrejövő szerződéssel a konténeres dögkút megszűnik.  A Polisz Biztonsági szolgáltató vállalja, hogy a riasztástól számított 2. órán belül a területre érkezik és megkezdi a szerződésbe foglalt szolgáltatási tevékenységét. Ez napszaktól, pihenőnaptól függetlenül fennálló vállalás. 
Teszi ezt az elelfogadott szerződés szerint 60 ezer Ft + 25 % áfa (75000) havi díj-ellentételezésért, maximum 50 állat/ év kvóta kereten belül.  E felett 15000 + áfa díjszabással számolva a befogást.
Állati tetem esetén a havidíjon felül havi 60 ezer + áfa/db  tartalommal (75000) szállítják el az elhullott állatot, a tetemet. Ebbe az összegbe beletartozik a közterület fertőtlenítése is az elhullás, vagy a felfedezés helyén. Ennek további költsége a szolgáltató telephelye és az önkormányzat közti távolságot mérve 40,- Ft + áfa/ km költség.  Ez kb  egy hívás esetén 50 km-t jelenthet, vagyis 2000,- Ft + áfa esetenként.  A szerződés 2011 06. 01.-től van érvényben és 2012 06. 30.-ig változatlan áron garantálja a szolgáltatást.  

A gyakorlati tapasztalatok alapján az önkormányzat nem volt elég megfontolt a szerződés megkötésekor, mert több szempontot figyelmen kívül hagyott.  Igaz Horváth Tamás azt mondta, hogy körülbelül azonos lesz az ár az előző szolgáltatóhoz viszonyítva. Ez azonban mégis drágulást hozott, mert a havi díjon túl még kilométer pénzt is kérnek.  Aztán  az előfordult esetek, és riasztások után elmondhatjuk, hogy a 2 órán belüli kiszállást nem tudják biztosítani.  Sebzett, beteg állat befogására, ellátására nincsenek felkészülve.  Az állatok elhelyezése vonatkozásában a cég nem nyilatkozott, de egyes állatvédők szerint az Illatos úui telepre szállítják be őket, ahol azokat leadják. Saját gondozást, ellátást nem nyújt a szolgáltatás.  Így csupán egy közvetítői szállításra fizet az önkormányzat havi 75 ezret + kilométerenként 60 forintot.  Ebbe még tartozik bele az elhullott állatok befogása, aminek külön összeg meghatározása van. Az gyepmester, állatbefogó jelenleg Budapest Újpest városrészből, a Fóti útról érkezik. Ezen a távon nem is tartható a 2 órán belüli időkorlát, ami szintén kifogásolhatóvá és kétségessé, teszi a szolgáltatást. A hosszú időintervallum azonban a hatékonyságot is megkérdőjelezi. 
Helyi állatvédők szerint ennél sokkal  hatékonyabban és olcsóbban elvégezhető lenne a szolgáltatás, de az önkormányzat nem áll szóba velük. Megkeresésükre mindig elutasítás a válasz.  
A nép fia, meg nem érti, hogy miért mindig a rosszabb és a drágább szerződés a jó a Horváth Tamás nevéhez köthető kapcsolatok és szerződések terén.  
Főleg akkor, amikor minden fontos apróságon spórol az önkormányzat.A nagyobb összegek kiáramlását azonban nem gátolja. Így van ez a jelen esetben is.  Az állatok védelmével kapcsolatosan az önkormányzat nem köt szerződést egyetlen állatorvossal sem, - pedig kötelessége lenne, - hogy az elütött, sebzett, vagy beteg állatokat orvos által vizsgáltan, vagy elaltatva lehessen elszállítani, vagy befogni. Élő példa volt, hogy egy elütött jószág esetében nem volt a városban egyetlen kompetens személy sem, aki cselekedni tudott volna,. Az állatorvosnak nem volt felhatalmazása, mert vele nem szerződött az önkormányzat. A közterület-felügyelők elérhetetlenek voltak, rendőr nem volt szolgálatban a 9000 fős városon belül.  Így a vergődő állat a játszótérre vonszolta haldokló testét, ahol a gyermekek testi épségét, egészségét veszélyeztette.  A városi ember meg tehetetlenül nézte és félte az eseményeket. Többen szidni kezdték a városvezetés, a polgármestert. A helyzet feloldhatatlannak bizonyult. Nem volt sehol egy elérhetőség, vagy egy olyan személy, aki tudta volna, hogy ez esetben hova illetve kihez lehet fordulni. Végül a Szent Ferenc állatotthon adott telefonos segítséget és tanácsot. A szerződött partner több órás várakozás követően sem ért a helyszínre. A hörgő, haldokló állat elszállítását egyébként sem  tehette volna meg, nem végezhette el, mert az törvényellenes.  Mindezen eset rávilágított az önkormányzat ismételt eljárási és döntési hibájára az állatok védelme és befogása terén. Azt ugyanis nem lehet megengedni, hogy állatorvosi szerződés nélkül, pusztán egy sintérre bízzák az ebek és más apró állatok sorsát a városban úgy, hogy annak minimális elvárást sem biztosítják. Az önkormányzat tájékoztatási kötelezettségét sem teljesítve ismét a lakosság kizárásával kötött egy átgondolatlan drága szerződést egy távoli céggel, miközben a helyes és jó megoldás a közelben olcsóban elérhető lenne. 

Mindenesetre itt az elérhetősége a jelenlegi cégnek, ahol az elhullott állatok bejelentése megtehető éjjel-nappal:   06-1 358-0526 és 06-1 280-8945. ha már az önkormányzat szerényen ezt is elhallgatja.
A kapcsolattartó neve és elérhetősége pedig Dr Németh Gyula 06-70  338-8593.
*

5 megjegyzés:

  1. Elérhetővé tennéd a helyi állatvédők szakvéleményét, és megkeresésük írásos dokumentumait a "nép fiai" számára?

    VálaszTörlés
  2. Kérlek, nem annyira a fontosság, hanem a pontosság kedvéért, tedd meg, hogy az elírt lakosság számát javítsd ki.
    Köszönöm.
    A cikk tartalma bizony nagyon valóságos és ez felháborító. Ez is azt mutatja, milyen nem törődöm és gátlástalan módon viselkednek a vezetőink.

    VálaszTörlés
  3. Ezt nem olvastad el: "a Szent Ferenc állatotthon adott telefonos segítséget és tanácsot" ?

    VálaszTörlés
  4. Ezek még rajtad kérnek számon írásos szakvéleményt?
    Ők, miért nem teszik közzé írásban a laptopok kivásárlásainak részleteit?
    Felháborító!

    VálaszTörlés
  5. Tényleg nagyszájú tedd már elérhetővé az írásos dokumentumokat a laptop ügyben.

    VálaszTörlés