A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 25., szombat

Úrnapi körmenetet tartanak országszerte vasárnap

Úrnapi körmenetet tartanak országszerte vasárnap; ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Szent István-bazilikában mutat be ünnepi szentmisét, és vezeti az úrnapi körmenetet - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata.

Az egyház Krisztus testének és vérének főünnepét, vagyis Úrnapját a Szentháromság ünnepét követő vasárnapon tartja. Az ünnepet 1264-ben IV. Orbán pápa terjesztette ki az egész latin egyházra "a hit és a kultusz válaszaként" azokra az eretnek tanításokra, amelyek kétségbe vonták Jézusnak az eucharisztiában (áldozás) való jelenlétét.

A szentmise után a keresztény közösség az oltáriszentséget kiviszi a templomból, hogy "a hitnek és a legszentebb eucharisztia iránti tiszteletnek nyilvános tanúságát adja" - írták.

A hívek a körmenetben "Isten népeként" megvallják hitüket Uruknak, a templom körüli szabadtéri oltároknál az oltáriszentséget kiteszik, és az eucharisztiához kapcsolódó evangéliumi szakaszokról elmélkednek. A virágszirmok hintésével, az oltárok díszítésével, a dicsőítő imákkal és énekekkel, valamint a körmenettel arra a titokra hívja fel a hívek és a járókelők figyelmét az egyház, hogy "Jézus Krisztus testét és vérét adta értünk a keresztfán, és az általa alapított eucharisztia szentsége áldozatának emlékezetét mindörökké megőrzi".
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése