A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. augusztus 20., péntek

Ócsa tájjellege, turisztikája

Ócsa nem tartozik a divatos kirándulóhelyek közé, ám aki csak egyszer is járt itt-ott, az, visszakívánkozik. Akár egyedül, vagy a családdal fedezi fel az eredeti falusi jellegű települést, a mai kisvárost, megmerítkezhet a hely ódon romantikájával, ahol mindenkinek jut valami élményszerű maradandó, ami akár rabul is ejti.
Ócsa, Pesttől kicsit délre, 20 km távolságnyira fekszik A faluból lett kisvárosba érkezvén a helységnévtábla mellett azonnal egy büszkén berzenkedő, mára megkopott tábla fogadja a vándort: "Üdvözöljük Árpád-kori településünkön".

Megközelítés

Az Árpád korban alapított Ócsát az M5-ös autópályáról könnyen el lehet érni, de közúton, az 5- s számú főút felől szintén jól elérhető. A "régi" 5-ről balra, Felsőbabádpuszta felől szebb, tájjellegűbb, romantikusabb a behajtás. Vonattal a Budapest-Lajosmizse útvonalon juthatunk a településre, ahol szerdán és szombaton piac várja az érkezőt, míg autóbusszal a Volán, Budapest Népliget állomásról induló járatai az ajánlottak. Ezek a most kialakított kis városközpont (Hősök tere) érintésével érkeznek a településre. Itt pár méterre az Ófalu központjában kell jobbra fordulni, hogy perceken belül kiderüljön, mire fel tették ki a fent említett üdvözlő táblát.


Barátságos hely

Hamarosan megpillantjuk ugyanis az ország egyik legépebben, és ami ugyanolyan fontos, leginkább eredeti formájában fennmaradt Árpád-ház kori templomot.
Az ó-falu turistaközpontjában azonnal le is gyökerezik a látogató a gesztenyék és platánok alatt. Az elmúlt időkből megőrzött, rendezett nádfedeles házak látványa egészen rendkívüli, s az sem mindennapos, hogy az itt lakók barátságosan szóba is állnak az érdeklődő idegenekkel. Szívesen elmesélik például, milyen kellemes és hasznos a vastag vert falak között lakni, mennyit spórolnak télen a fűtéssel, s milyen jó, hogy nyáron kint reked a forróság.

Az eredeti nádfödeles házak között, a premontrei apátság középkori templomának árnyékában, a Bercsényi utca négyes számú házban a falu néprajzi értékeit őrző, hagyományos parasztszobát találunk, de az itteni tájvédelmi körzet növény-és állatritkaságait is felfedezhetjük.


Ez azért jó, mert amíg a család nőtagjai a gyönyörű ágytakarókban, abroszokban, pompás paraszti, ünnepi, és hétköznapi viseletekben gyönyörködnek, a férfiak felfedezhetik, az Öreg-hegyi pincesort is, ahol a vendéget szintén nem utasítják el.

Előtte azonban feltétlenül kéredzkedjünk be a lenyűgöző méretű, nevezett templomba, amelynek felújításáért az ócsaiak Európa Nostra díjban részesültek. Ha megtudjuk, hogy eleink a XIII. század végén úgy építették fel súlyos kőtömbökből ezt a templomot, hogy a lápon át tutajjal hordták a kis, dombként kiemelkedő szigetre az építőanyagot, s technika híján a kezükre és az eszükre volt bízva minden - az alkotó emberre gondolva érzünk áhítatot leginkább. A gyerekek kedvét felderítendő már a tájházban kiderül, hogy legközelebb kerékpárral kell jönni. Ugyanis ha a Felsőbabád-pusztai kastélyépülettől -amelynek esti díszkivilágítása a romantikus léleknek feledhetetlen-az égerlápon át egy úttöltésen az erdészházig jutunk, onnan a kirándulás második felvonásaként indulhatunk a turjánosba. Van egy nagyon eldugott kis parkoló a N 47°16,071'; E 19°13,857' koordináták környékén. A családi programot szervezőknek mindenképpen ajánlott elbandukolni a parkolótól kb. 40-45 perc sétára lévő nagy tisztásra, ahol játszótér, tűzrakóhely meg efélék épültek. Az itteni tanösvényen haladva az ember hamar elkezdi forgatni a fejét, mert hol jobbra, hol balra tűnik fel egy darabka mocsár. Ez egy hajdani lápterület még szinte érintetlen része, őshonos növény- és állatvilággal. Füzekkel teleszórt kaszálók, legelők, ősi vízfolyások köze van itt, ahol májusban virágzik a szibériai nőszirom, ősszel pedig kékperje hullámzik, amerre csak nézünk. Vízisiklóval és egyéb kisállatokkal nagyon könnyű találkozni, de ha hajnalban érkezünk, a más kirándulók előtt, akkor akár még nagyvadak is előbukkanhatnak. A tanösvényről több helyen is hosszú erdészeti utak ágaznak ki, végükkel az erdő sűrűjébe olvadva. Ez a hely remekül alkalmasak egy kis vidéki sétára. Lehet itt hosszan barangolni az ösvényen (esetleg biciklizni,) egy olyan élővilágban, a szabad és "vad" környezetben, ahol ritkán fordul meg a város fia.
Amennyiben ehhez egy nap kevés lenne, úgy megtalálható a hangulatos falusi szálláshely is az Ócsai Tájvédelmi Körzet mellett.


Balló Ambrus Falusi Vendégfogadó
Ócsa Somogyi Béla út 16/a



Kapcsolódó programajánlat még:

Háziállat bemutató, lovaskocsikázás és borkóstoló várja az ide érkezőket.
Kocsikázás az Ócsai Tájvédelmi Körzetben.
Vegyen részt egy hangulatos lovaskocsi túrán az ócsai ősmocsármaradvány peremén. A túra része egy borkóstolás az Európában egyedülálló Ócsai Pincesor egy kivételesen szép pincéjében. A program első felében felfedezheti a növény és állattani ritkaságokat rejtő jégkorszaki ősmocsármaradványt. A 3575 ha terület legszebb részeit barangolhatja be kocsikázás közben. Az ócsai Pincesorhoz érve részt vehet egy hangulatos borkóstolón ahol helyi borokat és hozzá illő étkeket fogyaszthat.
*

2 megjegyzés:

  1. És ahhoz mit szóltok hogy bezárták az ócsai tourinform irodát?

    VálaszTörlés
  2. 1 jó hónapja újra megnyílt.
    Voltam bent, elég jó a kínálat,bár Ócsa prospektus még nincs,de elvileg lesz majd utasbiztosítás,meg országos rendezvényekre jegyvételi lehetőség.

    VálaszTörlés