A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. július 10., vasárnap

Kiverte a biztosítékot a tülkölés és a hangzavar ( - egyesek értékesíteni, többen pedig csendben pihenni, kikapcsolódni szeretnének)

Ismét hétvége, és a hét közben munkában fáradt ember otthonában megpihenni szeretne.
Mostanság azonban nehéz levetni a városi iga hetente rákrakodó porát. Az agglomerációt is eléri a direkt-marketing. Ez pedig a pihenésül szolgáló otthonunk előtti zajkeltéssel jár.

Tápot, gázpalackot, tejet, jégkrémet és fagylaltot árusítanak a mozgó boltok, amelyek többnyire hangos reklámmal hívják fel magukra a figyelmet. Akad, akit ez zavar, mások úgy gondolják, hogy szükség van a ház elé menő árudákra, azoknak pedig jelezni kell a vásárolók felé, hogy megérkeztek.

Family Frost, a trillás kocsi
Nevét elárulni nem akaró olvasónk jelezte, hogy rendkívül zavarónak tartja a mozgóboltok működését. Mint mondta, tülkölve, csilingelve, hangos reklámokat – például diszkósított Boci, boci tarkát, tehénbőgést – sugározva járják az utcákat. Olvasónk szerint ez a hétköznapokon sem kellemes, de a pontot az i-re az elmúlt szombat tette fel, amikor reggel fél 8-tól egymás után érkeztek. 
– Frászt hoznak mindenkire, szerintem ez tűrhetetlen – fogalmazott.
Vannak olyanok, akik éjszaka dolgoznak, őket is zavarhatja, és már falun sem lehet kitenni a kisgyermekeket aludni az udvarra, mert felzavarják őket – sorolta egy másik lakó. Hozzátette, nincs hozzá köze, ki hogyan akarja eladni a portékáját, de ő elvből nem vesz ezektől az árusoktól, akik „végigzajongnak” az utcákon.
– Mindenki arra panaszkodik, hogy depressziós, hát figyeljünk oda egymásra, hogy elkerüljük – hangoztatta a beszélgetésbe most bekapcsolódó középkorú úr.
- A mi utcánkba nem jönnek, csak négy ház van, meg rossz út – mondta érdeklődésünkre az égetőhegy szélén lakó, de még csak az hiányozna, nekünk elég a vonat.  
 Mi felénk sajnos nagyon hangosan hallani a dallamkürtölésszerű vijjogást, - meséli a védőnői tanácsadásról haza felé tartva egy fiatalasszony.  Ennek ellenére azt gondolja, hogy hasznos a mozgóbolt, hiszen vannak olyan idősei, akik már nem nagyon tudnak kimozdulni, nekik bizony jó, hogy helybe viszik a mirelitet. Ezzel csak részben ért egyet egy másik lakó.
 – Hozzánk is járnak, és az is előfordul, hogy felverik a gyereket – fogalmaz. Szerinte nincs is szükség a mobil árusítókra. De már az is jó lenne, ha halkabban  reklámoznák magukat. Egyébként is állandó menetrend szerint közlekednek, mindenki tudja, hogy mikor várhatóak. A baj azonban akkor a legnagyobb, amikor a „familiprost” hétvégén végigtülköl a környéken. Ez igazán zavaró, sőt idegesítő.

Itt is balesetveszélyesen az úttesten, háttal lépnek ki az érkező kocsik elé
 Egy környékbeli jegyző a téma kapcsán elárulta, hogy szombaton fél 8-kor ő is arra ébredt, hogy cserélje ki a gázpalackot és vásároljon takarmánykeveréket. Majd jött a jeges, a fagyis, és délután kettőig egymást követték. Ennek kapcsán megerősödött benne az elhatározás, hogy megnézi, mire ad lehetőséget az önkormányzatnak a jogszabályi környezet.

A környezeti zaj és rezgésvédelem terén a helyi önkormányzat rendelkezhet a közterületi rendezvényekről csakúgy, mint a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységgel összefüggő zajkeltésről. Azaz meghatározhatja, hogy milyen időszakokban, milyen rendezvényeket lehet tartani, illetve arról is dönthet, hogy – tegyük fel – a fűnyírást időkorlátok közé szorítja.

Ez a jegyző beszámolt róla, hogy rövidesen letesz a testület asztalára egy javaslatot, amely a rendezvények esetében is korlátozásokat tartalmaz, mivel lakossági észrevételek ennek kapcsán is érkeztek. Főként a köztéren vannak problémák. A tervezetben a mozgó árusítást is szabályozni kívánják.

Más települések rendeleteit például véve több javaslatot kidolgoz majd.  Ismert Bugyi csend rendelete és Ócsa szabályozatlansága is. 
Vannak ugyanis olyan helyek, ahol tiltják a reklámcélú hangosító berendezés használatát mozgó és álló járműről ezt másutt  időkorlátok közé szorítják. Valószínűleg nem csak a felmerült kérdést, hanem a területhasználati díj fizetését is átgondolják, hiszen a mozgóárusok semmilyen díjat nem fizetnek tevékenységük után az önkormányzatnak, míg akad olyan település a kistérségben, ahol napi kétezer forint ellenében árusíthatnak csak.

A rendőrség szerint ellehet járni a zajkeltő gépjárművezetőkkel szemben. A KRESZ egyértelműen fogalmaz a hangjelzéseket illetően.   30. § Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad.
A megkülönböztető és figyelmeztető jelzések adását elősegítő berendezések felszerelését és használatát a 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet szabályozza.

Lakossági panasz, bejelentés esetén a hatóság a jogszabály értelmében jár el. Eddig azonban az önkormányzat, vagy a közterület-felügyelet részéről még senki nem kereste meg hivatalosan a hatóságokat. Népi panaszok vannak, de csupán szóbeszéd alapján.  A lakók egy részét zavarja, mások meg figyelik, és igénybe veszik a dallamos szolgáltatást, hiszen ott vásárolnak.  

Ráadásul szabálytalansággal balesetveszélyes helyzetet teremtenek


A polgármester és a jegyző tartózkodik, vagy kivonná magát a történetből

A helyi polgármester előtt sem ismeretlen a probléma.  Barnabi a tanú rá, hogy nem először hívták már fel esténként a lakókat zavaró zajkeltések végett a település vezetői. Ott volt nem egy esetben, amikor csitítani kellett. Elmondások szerint a válaszok többségében csak magyarázkodás volt. A búcsú zajongásainak esetében például, hogy az magánterületen van, és az önkormányzatnak nem sok köze van hozzá. A mozgó árusok esetében is hasonló a vélemény.

Azonban ez nem teljesen így van. A búcsú problémája már évről-évre visszatér. A város jegyzőjét már írásban is megkeresték ezzel. Akkor az volt a válasz, hogy ennek hagyománya van, és az önkormányzat jelenleg nem rendelkezik erre alkalmas területtel.

A mozgó árusok zajhatásainak következményeiről, a panaszokról többnyire nincs is tudomásuk. A szomszédokat máskor egymás zajkeltései is zavarják. A csendháborításos esetek kapcsán történt már, hogy az önkormányzatnak intézkedni, kellett. Volt, hogy a rendőr kénytelen volt kiszállni a helyszínre. Azonban sokszor ő sem képes igazságot szolgáltatni. Az árusok trillázásai okán azonban senki nem intézkedik. A jegyző nem itt él, nem érdekli. A rendőr magától nem lép fel, a polgármestereknek pedig kisebb gondjuk is nagyobb ennél. Aztán pedig más ügyben sem elég aktívak, miért pont ebben járnának el időben, maguktól és helyesen?

Ezzel persze nincs megoldva semmi.  Jó lenne, ha az önkormányzat megalkotná a saját és helyben érvényes rendeltét e tárgyban, ahogy más kisebb települések már rég megtették.

A tapasztaltak szerint, ahol ez szabályozva van, és betartatják ott csend, béke, és nyugalom van. A helybéliek, és az oda járók ezt elfogadják tudomásul, veszik, még a mozgó árusok is. - és mindenki nyugodt. Nincs háborgás, nincs panasz, s hétfőn kipihenve állnak vissza a munkába az ilyen helyen élők. 
*

2 megjegyzés:

  1. Engem az zavar, mikor a szomszéd kutyáinak a pici agyában görcs keletkezik, és vagy az egyik, vagy a másik, de valamikor mindegyik rázendít, és persze a ferde hajlamú gazdi még örül is neki, mert arra sem vesz a fáradságot, hogy rászóljon! Felesleges, luxusból tartott ebek miatt nyáron is magamra kell csuknom a lakást, hogy valamelyest kevésbé halljam őket. Az ilyen úgynevezett állattartók nincsenek tekintettel mások nyugalmára, nem egy Family Frostos, aki csak a munkáját végzi!

    VálaszTörlés
  2. Nem foglalkoznak sem ezzel, sem a várossal. Csak olvasd a blogot, és rájössz mi folyik itt.
    Szabadrablás van, mindenki "teszi a dolgát".

    VálaszTörlés