A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. július 11., hétfő

Környezetkárostás - nyílt levél ( - ki garázdálkodik a FÉG körül)

Bukodi Károly úr
polgármester részére
Ócsa


Tisztelt Polgármester úr !

Lakossági jelzés alapján számos fát, cserjét letarolva kivágtak a FÉG telephelyét övező Vadász utcában. Ezért kérésre kimentem és körbejárva a területet beigazolódott, hogy az üzem körül szinte az összes növedék fát, vastagabb élő fát és a fiatal cserjét tarra, kivágták. A gyökereket és a tuskókat valamint az értéktelen gallyakat hátrahagyva.
Mind kertészeti és erdészeti szakemberek már többször jelezték, a tarvágás a legpusztítóbb környezet elleni kártevés, mert ott a természet nem újul meg. A tarra vágott fa nem éled ujjá, nem sarjad és helyébe nem ültethető másik. A gyökér és a tuskó ott marad, de csak kifoglalja a teret, kiáll az földből és még járhatatlanná is teszi a tájat.


A környezetkárosításon és zöld felületek csökkenést túl egy roppant csúnya látványt, és tűzveszélyes területet hagytak hátra a pusztítók.


Nem hiszem hogy az ott lakók ezt nem látták volna és kellő odafigyeléssel nem tehettek volna ellene.  Talán csak egy telefon, vagy értesítés kellett volna.
Amikor nekem jelezték, és kimentem, de nem tudok vele mit kezdeni. Ezért is értesítem most Önt, mert talán az eljárása hatékony és mások számára is maradandó lesz, így talán nem fordul elő a későbbiekben hasonló.


 Visszatérve előbbi gondola menethez. Azt sem hiszem, hogy ők, már mint a környéken lakók maguknak vágták volna ki a fákat és hordták volna el azok vastagabb, hasznosítható törzsét, hátrahagyva a száraz gazt, és a fás ágakat.  Azonban egy másik helybéli azt jelezte, hogy az nem a FÉG-hez tartozik. Tehát önkormányzati. Ez persze megint több más kérdést vet fel, amivel most nem szeretnék foglalkozni.  Azonban akárki is hajtotta végre az irtást, egy újabb gondot hagyott hátra a városnak. Ezért emelnék most szót, és keres meg e levelemben személyesen önt. Közérdekről lévén szó.


Annak ellenére, hogy nagy valószínűséggel mégis csak a FÉG körül, valamint azon belül foglalkoztatottak vághatták ki a táj egy részét, nem hiszem, hogy Felcsuti Zsolt adott volna közvetlen utasítást erre. Mindenesetre nem ártana mindezeknek utána járni, és az elkövetők kilétét feltárni.
Nem tudom azt sem, hogy erre a város jegyzője, vagy valaki adott e engedélyt.

Ugyanakkor a FÉG területén jelenleg ismeretlenek tevékenykednek, akik nagy valószínűséggel nem a FÉG ZRT dolgozói, hiszen erről a cégvezetés nem tud, felhatalmazást nem adott. (Itt nem a Holdingról, hanem az eredeti konvektorgyártóról van szó. Tudtommal a Holding érdekcsoport emberi őrzik a telephelyt, és csak az ő emberei vannak ott jelen.) Ezt azért tudom, mert telefonon és személyesen is beszéltem a cég képviselőjével.

Ezzel együtt erősen feltételezhető, hogy mégis csak a telephelyen belül foglalkoztatottak vághatták ki a fákat utasításra.
Erre két jel utal.  Élőszőr is, hogy csak és kizárólag a telep körül a kerítés és az út vonal mellett irtottak.  Másodszor a telepen belül is látszik a favágás és a gallyak összehordásának, száradásának nyomai. Annyira különbség csupán, hogy kint a közterületen ez nincs rendezett körülmények közé szorítva.

Az ott hagyott egyre szárazabb gallyazat igen tűzveszélyes a jelenlegi trópusi hőmérsékleti viszonyokban. A már nem zöldellőnövényzet és az aljnövényzet így roppant tűzveszélyessé vált ott azon a kiirtott környéken.  Ez szerintem körbetekintést és intézkedést sürget, mert ha csak véletlenül egy arra járó traktoros, vagy autós, vagy kerékpáros kidob, elhagy egy parázsló cigaretta végett, bekövetkezhet a tragédia.

Ezért és az üzem, a környezet megóvása érdekében, valamint a fakivágások okán kérem sürgős közben járást és tekintetét a felsorolt dolgokban és történésekben.


Végezetül és már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a város másik felén, az Ágas-ház mentén is vágtak ki fát, mint ahogy tudja, nem kis kárt okozva ezzel. Kérem, hogy az ottani fa vesztést pótoltassa új beültetéssel és tegyen lépéseket a további zöld felület csökkenése, valamint a fa kivágások ellen, illetve ha már erre sor kerül, akkor az csak rendezett körülmények közt, engedélyekkel és szabályozottan nem pedig tarvágással és hulladék hátrahagyásával lehessen.


Köszönöm közreműködő segítségét.




Fodor László




Másolatot küldve: polghiv@ocsanet.hu 
Dr. Szabó György  jegyzőhöz eljuttatás szándékával.

*

10 megjegyzés:

  1. Még szerencse, hogy nincs tél, mert a gázsók különben ránk cigányokra fogták volna.
    Jól csinálod folak! Majd a Karcsi most szembenézhet a segélyezetteivel.

    VálaszTörlés
  2. Míg a többség napozik, vagy behúzódva hűsöl, addig a hangyák előre, a télre gondolva fázik.

    VálaszTörlés
  3. Te hülye, a fél város tudja, hogy összejátszás van!
    Leszarják, mert nem a Táncsics, Martinovics sarkáról viszik ami ott van.

    VálaszTörlés
  4. Közterületieknek el kéne járniuk.

    VálaszTörlés
  5. Szerinted eljárnak?

    VálaszTörlés
  6. Ja! A kultúrba inni.

    VálaszTörlés
  7. Meg van a fakivágó tettes! Ott látszik a képen, amint az a fehér macska rágja ki a fákat.
    A társa meg biztos elhordta.

    VálaszTörlés
  8. Szerintetek mit fog tenni a hivatal?

    VálaszTörlés
  9. A közterületes kislány csak nekem adta az észt, hogy nem szabad kismotorral a gyógyszertár előtti részen közlekedni, mikor csak rajta ültem. Ennyit a közterületesekről. Persze azóta sem láttam azon a környéken egyet sem!

    VálaszTörlés
  10. Ma láttam, hogy miként hordják ki a raklapokat a gyártelepről!
    Valaki dézsmálja a vagyont. Más meg nyerészkedik!
    Hiteles kis társaság társaság repült rá a gyárra. Mint dögkeselyűk a haldoklón, szemezik ki belőle a falatokat.

    VálaszTörlés