A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. július 21., csütörtök

Az önkormányzati rendszer újraszervezése lemondással járhat ( - Szűcs marad?)

Orbán Viktor miniszterelnök és a 19 megyei önkormányzati vezető megállapodást kötöttek a megyei önkormányzatok néhány jövőbeli feladatáról és az ezekhez kapcsolódó felelősségükről.  Eddig ugyanis az önkormányzatiság egyenlő volt a felelőtlenséggel és az ebbéli gazdálkodással.

Pest megye önkormányzat egymaga annyi hiányt halmozott föl, amitől mást még álmában is a rettegés fog el.  Szűcs Lajos azonban nem így van ezzel.  
Gyakorlatilag bedöntötte a megyerendszer önkormányzatokra szabott rendjét. Kifizetetlen milliók nyomják a vállát, Ő azonban mégis a teniszben látja a jövőt. Nem is sokat teketóriázik, amikor megmondja a frankót.

Mélyponton - a tenisz a lényeg
  "A teniszszövetség olyan mélyponton van, amelyet a sportág nem érdemel meg. Eddig a széthúzás volt jellemző, és ezen sürgősen változtatni kell - fogalmazott Szűcs, aki szerint az egység megteremtése mellett a legfontosabb, hogy rend legyen a szövetségben. - Nagyon sok a tennivaló, változtatni kell az alapszabályon, a szponzoráció módján, és mindenekelőtt sikeres versenyeket kell rendezni. Kiemelten kell foglalkozni az utánpótlás-neveléssel, fontos, hogy minél több gyerekkel szerettessük meg a teniszt, hogy ezzel kiszélesítsük a sportág hazai bázisát."

Eszem-farom megáll.  A Hungast leállt az étkeztetéssel, a melósok nem kapnak pénzt, és Ő a teniszszövetség mélypontját látja, a saját megyéje problémái helyett. Szponzorokat keres a hobbijához, sikeres versenyekről beszél, miközben a piac legszívesebben bekebelezné szőröstül-bőröstül, megyéstől. 

Mégis „az a fontos, hogy minél több gyerekkel szerettessük meg a teniszt”. Nem a spenótot, a teniszt. Igaz, az előbbire már nincs pénz, hiszen az ellátást nagy részét szétosztották a helybéli Fideszes vezetésű önkormányzatok közt. Így azokat a legutolsó pillanatig ők látták el a megye helyett, hogy annak elnöke teljes gőzzel a teniszezésre az átadásokra és  a szereplésre fordíthassa figyelmét.  Az összes kínos ügyet hátrahagyta Ambrus András szóvivőnek.
Ambrus András megjegyezte, hogy országosan többnyire az általános iskolásoknál jelent gondot, hogy napjában csak az oktatási intézményben kapnak meleg ételt, de sajnos sok középiskolás tanuló is hasonló cipőben jár. A szóvivő azt is hozzátette, szerencsére sikerült elérniük, hogy a helyi önkormányzatok, vállalkozók segítségével a fiatalok 80 százaléka meleg vagy hideg ételhez jusson. A többiek szüleinek jelezték, hogy csomagoljanak valamilyen uzsonnát a gyerekeknek.  
Ő, (Szűcs) csak akkor jön elő, ha olyan fontos dolog járja, mint a Pálinkafesztivál, vagy a lovag-járás. Ekkor képes leutazni Ceglédre egy kis tiszteletadásra, vagy Isaszegre egy játszótér megnyitójára, hogy átvágja a szalagot. De sajnos nem csak a szalagot vágja át.  A választóit itt helyben, nem segíti. Van, hogy hazaszalad Ócsára a Nagév állófogadására, hogy ott összejöjjenek és megvendégeljék egymást, a barátait. Majd irány Bugyi, ahol Turisztikai és rendezvényközpont avatáshoz adja a nevét.  Aztán egy kis besegítés az MPF Holdingnak, míg a FÉG dolgozóit meghintáztatja. Egy csipetnyi ígéret, majd egy kis lóvét facsar ki a helyi hivatalból a fellépése okán.  A melósok persze azóta sem kapták vissza munkájukat, csupán a többségi helyitől von el pénzt, majd tovalép.  Nem Lexus, ez hanem luxus a mi számunkra
 Szűcs doktor miközben körülöttünk cikázik, a megyei gondok nem apadnak.  Jelenleg még nem tudni, hogy miként alakul, hogyan lesz az iskolai étkeztetés szeptembertől, vagy mikor fogja állni a zeneiskolai oktatás tarifáit, hogyan javít a bűnmegelőzésen, és mikor oldja fel a helyi hozzájárulást megyei dolgok vonatkozásában a közgyűlés? Nem tudni. Minderről semmi hír.

Csak az a tuti, hogy a kormányfő és a jelenlévő önkormányzati vezetők egyetértettek abban, hogy Magyarország megújítása nem képzelhető el másként, csak úgy, ha a fejlesztéspolitikán belül a térségi- és a megyei területfejlesztést teljes mértékben újjászervezik. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan. Ezt jól tudjuk, mert rendesen érezzük a bőrünkön.
Ez is elkerülhetetlen a megújhodás, függetlenül az európai uniós támogatási rendszertől. Azonban a 2014. évben kezdődő uniós költségvetési időszakra való felkészülés is indokolja. Ezért különleges jelentőségű, hogy a megyei önkormányzatok szintjén elkészüljenek a koncepciók, értékelések és kidolgozott stratégiák, valamint létrehozzanak egy olyan intézményrendszert, amely hosszabb távon is garantálni tudja a fejlesztési ráfordítások hatékony, gazdaságos és hatásos hasznosulását.
Ez eddig rendben is van, és jól hangzik. Csakhogy az olyan túlterhelt, túlvállalt Attention Deficit Hyperactivity Disorder, (ADHD hiperanduszoktól,) mint Szűcs kollega mit vár el a kormányfő és a párt, nem tudni.
Talán ezért is, a Jobbik közbeavatkozást sürget.  Írásban javasolták a Pest Megyei Közgyűlésnek, hogy éljen felterjesztési jogával és kérje a kormányzattól a megye legsúlyosabb pénzügyi gondjait okozó SZJA- és illetékbevételek elvonásának azonnali orvoslását, a megyei önkormányzatoknál maradó rész 2002-es szintre történő visszaállítását.
Tudniillik, a Közgyűlés Fidesz-frakciója és az elnökség rendszeresen arra hivatkozik, hogy a szocialista kormányok hozták ilyen helyzetbe a megyét, ugyanakkor a Jobbik mindig megfogalmazta kétségeit, hisz egy éve a Fidesz-KDNP kormánykoalíció vezeti az országot és semmilyen lépés nem történt e hibák korrigálására.
Előterjesztésük tárgyalásakor ki fog derülni, hogy a közgyűlési többség komolyan gondolja-e a megyei önkormányzatok megmentését.  De Szűcs Lajos teniszkönyökű elnök hozzáállását is megtapasztalhatják majd. A támogató, vagy ellene szóló szavazatok esetén a kormányzat e problémához való hozzáállása is kiderül majd, hiszen a Fideszes többség egyben a kormány többség is. Tehát amit a kormány akar, azt a megye is akarja elvileg. Biztos ami biztos alapon azért a javaslatokat a Jobbik valamennyi megyei közgyűlési frakciójának is megküldik, hogy hasonló kezdeményezéssel tegyék világossá álláspontjukat, miszerint kiállunk a hagyományos megyerendszer megmentéséért.
Ezáltal lehetőséget adnak az ügy mellett szavakban kiálló Fideszes többségű közgyűléseknek, hogy tettekkel is bizonyítsa, amit oly sokszor hangsúlyoz. – áll a párt közleményében.

Tehát kedves Fideszes többség, és szeretett Szűcs úr, kérem felvenni a kesztyűt (a munkát) és tessen szíves nekilátni dolgozni a Jobbik adta feladaton, hogy ne csak a tenisz legyen oly kedves és fontos a számára, melyet a mélyből kell felhoznia, hanem az otthont adó városa, Ócsa, valamint a megye többi települése is.
Ha azonban ön a hobbijában látja  a mentsvárat és annak megmentését találja fontosnak, akkor nem tudok mást mondani, mint amit a helyi kulturális bizottságnak is ajánlottam amikor képtelen feladatát ellátni egy rábízott helyi közpénzből kitartott újság bitorlása kapcsán, minthogy mondjon le, vagy cselekedjen az elvárásoknak és az elvállalt megyei tisztségnek megfelelően.
*

6 megjegyzés:

  1. Büszkék vagyunk rád Lajos.

    VálaszTörlés
  2. Ne bántsd a Szűcs "úrat". Ő is köztiszteletben áll, mint minden közpénzen élőskődő, kivagyi ebben a városban.

    VálaszTörlés
  3. Büszke lehetsz magadra! Lajos!

    VálaszTörlés
  4. Én egy petákot nem adnék érte.

    VálaszTörlés
  5. ,,Te, Lajoska! Menj, hozzál már 10 dkg párizsit! Délután a jegyszedésről meg ne feledkezz!"
    Nem tudom,vissza csengenek-e még ezek a mondatok ,,dr. Úr"?!

    VálaszTörlés
  6. Szégyen, hogy ilyen politikusai vannak az országnak. A rossz példa pedig ragályos. Lásd Bukodi-Horváth. Ezeket az embereket nem az ország építése foglalkoztatja, hanem a saját jólétük. Szűcs "úr" is elfelejtette már rég, honnan indult. Most már teniszezik a lelkem, mint a nagyok. Na, innen lehet jó nagyot pofára esni.

    VálaszTörlés