A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

Alsópakony, a devizahiteles lakótelep - minden egyben (videó - interjú + vélemények, nyilatkozatok) folyamatosan frissitve

"A programot ért kritikákra az államtitkár úgy reagált: a beruházó közművesíteni fogja az ingatlanokat, és megteremti például az iskolába, munkába járás feltételeit. "Egy kis higgadtságot, illetve visszafogottságot kérek mindenki, főleg a kritikusok részéről" - mondta."A helyzet nem egyszerű, sőt, egy olyannyira összetett problémára keres megnyugtató, hosszú távú lehetőséget, amely ma Magyarországon az egyik legégetőbb társadalmi kérdés. A devizahitelekkel rendelkező háztartások tömege válik még az ősz folyamán fedél nélkülivé.

Noha a kormány a múlt héten bejelentette a devizahitel árfolyam rögzítését, tény, hogy 140 ezer hitel tartozása már meghaladja a 90 napos határidőt. És azok, akik lejárt tartozású hitelekkel rendelkeznek, nem vehetnek részt a programban. Velük a kormánynak már nincs semmilyen terve, a kilakoltatási moratóriumot sem hosszabbítja meg többé.

Ez nagyjából 300 ezer embert - zömmel fiatal családokat - érint. Erre, illetve ehhez hasonló problémára találtak ki egy új projektet, mely ugyan még kormány döntésre vár, de sajtóértesülések - és helyi fideszes vezetők - kész tényként kezelik a tervet. Eszerint Pest megyébe, közelebbről Ócsa - Alsópakony által határolt területre terveznének könnyűszerkezetes, 40-80 négyzetméteres szociális bérlakásokat, körülbelül 1000 négyzetméteres telkekkel, melyeket olyan családok vehetnének igénybe, akiknek a hitelező intézet elárverezte a lakásukat. A Magyar Közlönyben megjelent szövegezés szerint 405-500 lakást építenének fel.

Fideszes vezetők máris helyi sikertörténetről beszélnek, a helyiek már nem annyira. A terület, melyre a beruházást tervezik, egy puszta, gyakorlatilag semmilyen közmű nincs a területen, sőt, a közelben sem.

A fogaskérdés tehát nem az, szükség van-e arra, hogy a kormányzat, akár önerőből, akár néhány önkormányzattal karöltve, egy alternatív mentőövet dobjon a bajba jutott emberek tömegeinek - ez a legmesszebb menőkig helyes - nem, a kérdés az, hogyan teszi ezt.


"Ócsa vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy először körülbelül másfél hónapja járt a belügyi tárcánál az alpolgármesterrel és főépítésszel: akkor közölték velük, hogy valószínűleg a településükhöz tartozó területen építik fel a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek befogadására alkalmas lakótelepet.

Alig egy héten belül újabb egyeztetés volt a Belügyminisztériumban az alpolgármesterrel és a főépítésszel Ócsa infrastrukturális helyzetéről és szükségleteiről - tette hozzá Bukodi Károly. Hangsúlyozta: ezek a "puhatolózó" tárgyalások akár igényfelmérésnek is tekinthetők, hiszen egyelőre nem tudni - mint mondta, ő legalábbis nem tudja -, hogy hány ütemben, hány ház és mikorra épül majd fel, hány embert kell majd befogadni Ócsa-Alsópakonyon, és kik lesznek a beköltözők.

Nem mindegy ugyanis, hogy zömmel házaspárok, vagy inkább óvodás, iskolás gyermekeket nevelők gyarapítják majd a lakosságot, hiszen ettől is függ, hogy milyen intézmények fejlesztésére, bővítésére lesz szükség Ócsán - mutatott rá a polgármester. Fontos, hogy "bírjuk-e a jelenlegi kapacitásunkkal, vagy sem" - magyarázta Bukodi Károly, hozzátéve, remélhetőleg a szükséges fejlesztésekre vonatkozó konkrétumokról is szó lesz már a csütörtöki egyeztetésen.

Az MTI-nek arra a felvetésére, hogyan lehet megfelelő körülményeket biztosítani a várostól négy kilométerre eső Alsópakonyon, a szántóföldek helyén kialakítandó lakótelepen a beköltözőknek, Bukodi Károly kifejtette: a közművesítés nem a város, hanem az állam feladata. Hozzátette: ez a városrész kifejezetten jó helyen, autópálya közelében található, s vonat, illetve busz is jár a közelben.

Azt nem tudta megmondani, hogy az esetleges új álláskeresők találhatnak-e munkát, mert - mint megjegyezte - még nem ismertek az igények, mint ahogy azt sem tudni: Ócsa munkaadói milyen állásokat kínálnának. Úgy tűnik, hogy a FÉG konvektorgyár újraindulhatja termelését, ám ez nem oldja meg a munkahelykeresők gondját. A város valószínűleg nem lenne képes önerőből elhelyezkedési lehetőséget kínálni a betelepülőknek, de a "csomag" részeként a házak építése mellett munkahelyteremtésről is szó van - mondta Bukodi Károly."

*

Kovács Zoltán: ",,Szó sincs gettóról, vagy csődtelepről, a Kormány otthonokat épít Ócsán."
Ócsán indul a kormány Szociális Családiházépítési Programja
„Szó sincs gettóról, vagy csődtelepről, a Kormány otthonokat épít Ócsán" - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján, melyet Bukodi Károly, Ócsa polgármesterével és Szaló Péter a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkárral tartott.

Az elmúlt napokban a sajtóban megjelent állításokra reagált Kovács Zoltán, kommunikációért felelős államtitkár azon a sajtótájékoztatón, amelyen a téma az Ócsán induló Szociális Családiházépítési Program volt.

„Senkit sem kényszerítünk arra, hogy Ócsára költözzön, erről mindenki maga dönthet" - hangsúlyozta az államtitkár, majd kiemelte: a Kormány elutasítja azokat az ellenzéki állításokat, miszerint a bajba jutottaknak „gettókba" vagy „lápvidékre" kellene költözniük. „ A Kormány otthonokat épít azoknak, akiket a szocialista kabinet intézkedései sodortak bajba". 2010 előtti nyolc évben 140 szeresére növekedett a devizahitel-állomány - emlékeztetett.

 *

A Szociális Családiház-építési Program elsõ helyszínéül Ócsát jelölte meg a kormány. A kormány Szociális Családiház - építési Programját a település polgármestere Bukodi Károly a város legújabb kori történelmének legnagyobb fejlesztéseként ítéli meg. Közleményében ezért a település lakosságát arra kéri, hogy támogatásukkal segítsék a kormány és Ócsa önkormányzatának munkáját.
Orbán Viktor miniszterelnök a napokban tartott sajtótájékoztatóján a legnagyobb kihívásnak nevezte a devizahitellel rendelkező családok biztonságának megteremtését. Több hónapos tárgyalást követően ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a kormány és a Magyar Bankszövetség a lakáshitelesek megsegítésére. Ennek lépései: az árfolyamrögzítés, a limitált árverés, a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása, szigorú feltételekkel visszaáll a deviza alapú lakáshitelezés, valamint Otthonvédelmi kamattámogatás vehető igénybe. A kormány a fenti intézkedéseken túl Szociális Családiház-építési Program indításáról döntött - az erről szóló kormányhatározat 2011. augusztus 10-én jelent meg.

Az érintett Pest megyei település, Ócsa polgármestere és alpolgármestere közleményben arra kérte a város lakosságát, támogassa, hogy a bajba jutott devizahiteleseknek a település területén építsenek szociális családi házakat.
Ócsa - Egészségház

A devizahitelesek megsegítésére indul a program

A Szociális Családiház-építési Program első helyszínéül Ócsát jelölte meg a kormány. Az érintett Pest megyei település, Ócsa polgármestere és alpolgármestere közleményben arra kérte a város lakosságát, támogassa, hogy a bajba jutott devizahiteleseknek a település területén építsenek szociális családi házakat.

Bukodi Károly fideszes polgármester és Horváth Tamás alpolgármester által aláírt közlemény a Belügyminisztériummal 2011. augusztus 11-én kötött megállapodás részletei között említi, hogy az építkezés két ütemben folyik majd az alsópakonyi városrészben.
„Szó sincs gettóról, vagy csődtelepről, a Kormány otthonokat épít Ócsán" - nyomatékosította Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján, melyet Bukodi Károly, Ócsa polgármesterével és Szaló Péter a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkárral tartott.

A sajtótájékoztató megtekinthető itt:
„Szó sincs gettóról, vagy csődtelepről, a Kormány otthonokat épít Ócsán” – nyomatékosította Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár fotó:MTI
Kovács Zoltán, Szaló Péter - sajtótájékoztató fotó:MTI

Az első nyolcvan ház megépítéséhez a kormány által kijelölt beruházó vállalja a szükséges infrastruktúra kialakítását (közművek, utak), Alsópakony és Ócsa-vasútállomás között kerékpárút létesítését, valamint egy két kilométer hosszúságú út és egy buszforduló építését Alsópakony településrészen. Segíti továbbá - akár EU-s pályázati forrás felhasználásával - bölcsőde építését és a Baross utcai óvoda bővítését.

Az első ütemben várható gyermeklétszámot az általános iskola fogadni tudja, így az intézményt a szükségleteknek megfelelően a második ütemben bővítik.
Az ócsai általános iskola

Az első ütemben várható gyermeklétszámot az általános iskola fogadni tudja, így az intézményt a szükségleteknek megfelelően a második ütemben bővítik.

A város polgármesterének és alpolgármesterének tájékoztatása szerint a beruházás várhatóan októberben kezdődik, az első ütemben megépülő házakat a tervek szerint 2012 tavaszán adják át.
"Városunk legújabb kori történelmének legnagyobb fejlesztése előtt állunk, amely nagymértékben megerősítheti szerepünket a leendő járásban, sőt a megyében, utat nyitva új vállalkozásoknak, munkahelyteremtő beruházásoknak." - írják Ócsa vezetői, kérve a lakosságot, hogy támogatásukkal segítsék a kormány és Ócsa önkormányzatának munkáját.

*– Az ócsai alpolgármester éppen ezért nem aggódik azon, hogy túl sok segély kifizetése terhelné a város kasszáját, amely már amúgy is elég lapos. (A város a napokban küldte el pályázatát az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási keretét [önhiki] kezelő Belügyminisztériumnak.)

*
Autonóm falu - koncepcióvázlat (Ertsey Attila építészmérnök - MÉK munka anyaga)

Ötletpályázat dokumentáció

*
További írások:

Megkörnyékezés, vagy távolságtartás "városunk legújabbkori történelmének" nyomán ( - de kivan velünk, ha mind ellenünk?) 

 

Ócsa és a várandós lakópark, mások által ( - kétes kilátások, rossz ómen)

 

Alsópakony - kész átverés, a show mehet tovább ( - sánta kutyák estéje a lakossági fórumon)


 

Kiárulták a várost ( - eldöntötték, vége)

 A fele sem igaz Alsópakony ( - még maga Horváth is meglepődött)

 

Százholdas pagony, Micimackós látvány telep, vagy látványos semmittevés ( - ásó, kapa, Alsópakony mint autonóm falu) 

  

 

 

*