A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. május 3., kedd

Iszonyatos adosságban a megyénk ( - Szűcs doktor eredményesen munkálkodik)

Több hírforrás, így a  - Dabasrégió Hírportál is az egyik bulvárlapra hivatkozik, - hogy iszonyatos adósságban  van a Szűcs Lajos által elnökölt megyénk. 

Az adósságállományt bő egy év alatt sikerült megduplázni, ami összességében már kezelhetetlen a közgyűlés által, és túlnyúlik a megyei önkormányzatiságon.  
Mint korábban blogunk már többször is beszámolt róla, a Szűcshöz kapcsolódó politikai támogatottság, a Fideszes városvezetésű települések kisegítik, mentik pártársukat azáltal, hogy különböző költségekkel járó  feladatokat átvállalnak (közétkeztetés,  zeneiskola, stb;) terhelve ezzel az amúgy is szűkre szabott költségvetést és így az ott élőket azzal, hogy közvetve rájukruházzák ezeket a testületi által hozott döntéseikkel, csakhogy mentsék a menthetetlenül becsődölt  elnököt.

*

Pest megye  – Súlyosan eladósodottak a költségvetési intézmények, lejárt tartozásuk 37,9 milliárdra rúg – írja a szerdai Blikk a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva. Az érintettek között kórházak, oktatási intézmények is vannak, és az is világos, hogy a Pest megyei rendőrség nagyon eladósodott. Az adósságok növekedése miatt a szűkös állami forrásokat okolják.
Hatalmas, 37,9 milliárd forintos lejárt adósságot görgetnek maguk előtt egyes költségvetési intézmények a Magyar Államkincstár adatai szerint. A Blikk által közölt számok szerint a hátralékból csak bő egymilliárdot tesz ki a köztartozás.       
A legnagyobb hiányt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala halmozta fel, a 7,3 milliárdos tartozás szerintük abból adódik, hogy 2003 óta nem kapnak annyi pénzt, amennyi fedezi a működésüket. Ők – írja a Blikk – a megoldás kulcsát a kiszervezett feladatok visszavételében és a szerződések újratárgyalásában látják, bár ezek mellett helyzetükön a 4 milliárdos, megszavazott állami támogatás is jelentősen segít. A Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ – szerint a finanszírozás alultervezése miatt 6,3 milliárd forintnyi elmaradást görget maga előtt, és hasonló okok miatt halmozott föl 5,7 milliárdot a Pécsi Tudományegyetem is.
Az adatokból az is kitűnik, hogy a Pest megyei Rendőr-főkapitányság is jelentős, 251 milliós adósságot görget maga előtt, miközben Ármós Sándor megyei főkapitányt április 18-án annak nyomán váltották le, hogy körlevélben rendelt el megszorításokat, majd visszavonni kényszerült levelét, felettesei szerint ugyanis hibás gazdasági adatokból vontak le téves következtetéseket. A Blikk cikke szerint a Pest megyei Rendőr-főkapitányság 251 millió forintos tartozása nagyobb, mint a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságé (237 millió) és a Bajai Eötvös József Főiskoláé (150 millió).

A teljes adósságállomány bő egy év alatt megduplázódott, aminek nagy része az egészségügyi intézményeknél gyűlt fel.

 *

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az önkormányzati kötvénykibocsátások ügyében Botka László szocialista képviselő, Szeged polgármestere. 

Botka László közölte, a 20 ezer milliárd forintos államadósságból mindössze 1000 milliárd, azaz az összeg mindössze 5 százaléka az önkormányzatoké, így nem lehet egyedül őket felelőssé tenni a vártnál magasabb államháztartási hiányért és az eladósodásért. 

A  politikus elmondta, hogy a 2006 és 2010 között a megyei önkormányzatoknál megháromszorozódott, a városokban és fővárosi kerületekben pedig a duplájára nőtt az adósság. 2006 után a 19 megyei önkormányzatból 18, illetve a megyei jogú városok kétharmada fideszes vezetésű volt - jegyezte meg. A zömében svájci frank alapú kötvénykibocsátás 2007-08-ban zajlott le, mára az 1000 milliárdos önkormányzati adósság felét teszi ki. A szocialista politikus szerint összehangolt politikai akció eredménye volt, hogy a helyhatóságok négyötöde kötvényt bocsátott ki. Hozzátette: a szegedi önkormányzat nem vágott bele ilyen "kalandorakcióba", hanem államilag garantált és árfolyamgaranciával ellátott fejlesztési hitelekkel biztosította az uniós beruházások önrészét. 

1 megjegyzés:

  1. Az új elnök bemutatkozó beszédében azt mondta: aktív sportmúltja van, hiszen egykor NB I/B-s kézilabdázó volt, amatőr szinten most is hetente háromszor teniszezik. A jelölést nem személyes indíttatásból vállalta el, hanem mert a barátai felkérték rá, szeretne segíteni.

    „A teniszszövetség olyan mélyponton van, amelyet a sportág nem érdemel meg. Eddig a széthúzás volt jellemző, és ezen sürgősen változtatni kell” – fogalmazott Szűcs, aki szerint az egység megteremtése mellett a legfontosabb, hogy rend legyen a szövetségben

    VálaszTörlés