A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. november 27., kedd

A járás lesz az új kádertemető - jövő a múltnak ( - mert szükség adódik az elfekvőre)


Bár 1983. december utolsó napjával már megszüntették a járásokat, harminc évvel felszámolásuk után 2013. január 1-jén pedig ismét megalakulnak. A régi-új egységek elsősorban az önkormányzatoktól vesznek át feladatokat, valamint a jelenlegi kistérségi (körzeti) államigazgatási szervek is ebbe a rendszerbe integrálódnak.

Amennyiben a járási lehatárolásra tekintünk azt láthatjuk, hogy a 2012 eleji tervekkel, a szakértői anyagokkal szemben döntően a kistérségi tagozódásra építő rendszer alakult ki, amelyet azonban torzítottak bizonyos politikai szempontok is, valamint sok esetben nehezen érthető a lehatárolás logikája. A politika egyébként is áthatja a teljes rendszert: az új járási hivatalok vezetői valószínűleg politikusok lesznek. Ezt alátámasztja, hogy a hivatal vezetője akár országgyűlési képviselő is lehet. Ez érthető, hiszen a parlamenti képviselők létszáma csökkenésével szükség lesz egy kádertemetőre is.

Mindent összevetve kérdéses, hogy valóban hatékonyabbá és jobbá válik-e a közigazgatás az új rendszerrel, ahol egyes ügyek intézése az állampolgároktól távolabb kerül, valamint ahol a mindennapokat érintő, tisztán szakmai-hatósági ügyeket intéző szervezetet egy politikus vezet. Mivel „a puding próbája az evés", ezekre a kérdésekre a jövő adhat választ.

Mo_jarasai.png
Járások és városkörnyékek 1983. december 31-én. - Forrás: wikipedia.hu

Ócsa-Alsónémedi Építésügyi Hatósági Igazgatási Társulás  2012. december 31-i határidővel megszűnik.
Varga László, jelenlegi irodavezető a gyáli önkormányzatnak lesz a dolgozója. Ezután mint gyáli köztisztviselő, heti öt napból négy napot az ócsai hivatalban fog dolgozni, és ügyet intézni.
 Az egyszerűbben intézendő építéshatósági ügyek azok a járási székhely szerinti jegyző hatáskörébe kerülnek. A bonyolultabb megítélésű ügyek az ún. építésügyi hivatalhoz fognak átkerülni.
 *

2 megjegyzés:

  1. Ez a "kádertemető" nagyon sokba fog kerülni az országnak és benne az adózó polgároknak, mert ezt bizony a mi pénzünkből fogják finanszírozni.
    Úgy látszik a parlamentből kikerülők nem is próbálnak meg dolgozni, csak a javakat élvezni, akár az Azori-szigeteken is.
    Úgy gondolom, hogy ez nem lehet már csak a "nyóc év" bűne. Vagy ez még mindig az?

    VálaszTörlés
  2. Nem, ez a tündér mese része

    VálaszTörlés