A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. november 9., kedd

Kölcsön ( - jobbszél)

„István gazdának egy lova volt. Csakúgy, mint az apjának, nagyapjának, s még a nagyapja nagyapjának is. Ezt az egyet rendben fel tudta szerszámozni, jutott számára elegendő takarmány. Befogta az eke elé, ha a földeken akadt munka, aztán meg a szekérbe, amikor át kellett menni a szomszéd faluba. István gazda így élt boldogan családjával, mígnem egy szép napon, a mezőről jövet, városi ember várta a kapuban.

– Hej, István gazda – szólott az idegen –, még mindig csak egy girhes lova van? Micsoda maradiság! Bezzeg, ha két lovat fogna a szekerébe, nem tartanák lúzernek. Idővel ez lenne az elvárás.
– Haladjunk a korral! – kapacitálta a felesége is, aki mostanáig hallgatta a hívatlan vendég tirádáit a két lóról.
– Mindig egy lovunk volt, asszony! Meg is felelt tökéletesen.
– Régen. Öregapádnak. Nem akarsz túltenni rajta, te mamlasz?

Addig győzködték Istvánt, míg kelletlenül ráállott. Átvette a várositól a pénzt.

– S mi van, ha nem tudom visszafizetni?
– Ott a másik ló, elfogadom fedezetnek.

A következő esztendőben gyengén termett a föld, a takarmány kevés volt, az új lovat is föl kellett szerszámozni, az felemésztette a tartalékokat. Jött a hitelező a törlesztésért, de bizony Istvánnak csak egy zsák búzája maradt a padláson. Nem baj, elvitték a részlet fejében. Hanem a következő elsején már semmit sem talált a városi ember. Éktelen haragra gerjedt:

– Mindent felzabáltál, dőzsöltél az én pénzemen, mi? Amikor fizetni kéne, akkor meg sírdogálsz. A kamatokkal együtt épp két vacak gebe árával tartozol. El is vitte az új lovat, de még a régit is.”

A vállam fölött Széchenyi elolvasta a monitoron futó betűkből összeálló történetet a druszájáról. A fejét csóválta:

– Barátom, Herr von Ungváry, mi ez a marxista sületlenség? A hitel jó. Hasznot termel, lehetőséget teremt a vállalkozásra, a korlátaink átlépésére. Hát hová jutott volna az emberiség a kapitalizmus profitorientált, befektetésösztönző, innovatív rendszere nélkül?

Tényleg, hova?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése