A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 16., vasárnap

Teljesen kiadkadtak a jobb érzésű polgármesterek ( - a kontárok meg hallgatnak)

Felfokozott hangulatban telt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének gyűlése Gödöllőn. Gémesi György, a szövetség elnöke szerint megalázó helyzetbe hozzák az önkormányzatokat a tervezett intézkedésekkel és amennyiben változatlan formában fogadják el azokat, tízmillió ember együttműködéséről mond le a kormány.  Szűcs Lajos azonban örül a konszolidációnak.

Szűcs Lajos kifejtette: a területfejlesztéshez kapcsolódó olyan feladatokat is magukra kívánják vállalni a megyei önkormányzatok, melyek eddig is náluk voltak!

Gödöllőn mintegy 250 polgármester gyűlt össze a „Az önkormányzati rendszer átalakítása" címmel megrendezésre kerülő konferencián pénteken. Az ország tucatnyi pontjáról nagyjából ugyanennyien videokonferencián keresztül követték az eseményeket.

Magyarország érdeke, a fenntartható fejlődés és az itt élő emberek boldogulásának egyik legfontosabb feltétele a változás. A kormány és a megyei önkormányzatok elnökei által 2011. október 1-jén aláírt megállapodás nem szerződés, hanem a felek közös szándéknyilatkozata, amely jogkövetkezményekkel nem jár, kötelezettséget nem származtat, illetve jogot nem keletkeztet.


Gémesi György, a szövetség elnöke szerint megalázó helyzetbe hozzák az önkormányzatokat a tervezett intézkedésekkel és amennyiben változatlan formában fogadják el azokat, tízmillió ember együttműködéséről mond le a kormány. Az elnök külön kifogásolta, hogy az új törvény a korábbiakkal ellentétben nem tenné kötelezővé az őket érintő új szabályokról való egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel, csupán lehetőséget biztosít a kormány számára, hogy felajánlja az együttműködést.

Dietz Ferenc, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) társelnöke és Szentendre polgármestere úgy fogalmazott, a kétharmados törvények körébe való beemelés kasztosodáshoz vezetne, akár évtizedekre bebetonozva a települési szerkezetet, amiből kitörni nem lehet. Nem lehetne megyei (régebbi nevén megyei jogú) várossá válni, a járások és kistérségek határait pedig nem lehetne megbolygatni. Továbbra sem került be az a régi igény, hogy a polgármester megvétózhassa a költségvetést.

Több polgármester kifogásolta, hogy a 3000 fő alatti lélekszámú települések önkormányzatait kötelező lenne összevonni. Elismerték ugyan, hogy együttműködésre szükség van, azonban a jellemzően kistelepüléses vidékeken akár 10-15 falu is egy önkormányzat irányítása alá kerülne, ami nem működőképes. Kifogásolták azt is, hogy a települések nem dönthetnének szabadon a működési formájukról.

Teljes volt a felháborodás a kormány oktatásra vonatkozó terveivel kapcsolatban is. "Azt hittük, megúsztuk az elmúlt nyolc év falurombolását, de most úgy érezzük, elveszik az iskoláinkat" - fogalmazott egy polgármester. "Mi juttattuk ebbe a helyzetbe a kormányt és most nagyon sok mindent elvesznek tőlünk" - hangzott el egy másik felszólalásban.

Az önkormányzatok képviselői is érzik, hogy az egészségügy és az oktatás területén hatalmas államosítás készül. Ám míg az előbbi területet már méretgazdaságossági szempontból is jobb, ha együtt kezeli a kormány, az iskolák működését helyben tudják a legjobban ellátni - vélték a polgármesterek.
Az iskolák államosítása azonban uniós szinten is nagyon komoly kérdéseket vet fel. Több helyen ugyanis uniós támogatást is igénybe véve újították fel az iskolákat, szerződésben vállalva annak működtetését. Amennyiben államosítanák őket, az a támogatási szerződésben vállaltak megszegését jelentené.
Egy vélemény szerint annak idején a kistérségek a politikából kiszorult káderek játszóterévé váltak, és most ugyanez vár a járásokra is.

Különösen fájdalmas az önkormányzatoknak az is, hogy a nagyobb összegű hitelek felvételéhez a kormány engedélyére lenne szükség, vagyis az önálló fejlesztésről szóló döntési joga megszűnne a településeknek.


Problémát jelent az is, hogy jelentősen, felére-harmadára csökkentené a kormány az önkormányzati dolgozók fizetését, ami több helyen csak a minimálbérnek megfelelő összeget jelentene. Ez súlyos kontraprodukcióhoz vezethet, ugyanis aki ennél magasabb fizetésért tud a magánszférában boldogulni, az nem fog közfeladatokat vállalni.

A konferencián elhangzott néhány pozitív kommentár is a kormányzat terveiről, például, hogy a működőképesség fenntartása érdekében véleményegyenlőség esetén a szavazásokon a polgármester szava a döntő, illetve hogy a polgármesternek joga lenne leváltani az alpolgármestert.

Gémesi György elmondta, a konferencián, illetve azon kívül a szövetségekben felmerült kifogásokat, javaslatokat összegyűjtik és egyben nyújtják majd át a kormányzat képviselőinek.
*

2 megjegyzés:

  1. "olyan feladatokat is magukra kívánják vállalni a megyei önkormányzatok, melyek eddig is náluk voltak" - ez tetszik, mert olyan igazi Szűcsbeli szófordulat. Szűcs gondolat, a nesze semmire.
    Egyszerű szélhámos ez az alak, buta paraszti észjárással.

    VálaszTörlés
  2. Szegény elnök úr, kicsit mintha megviselt lenne a feje.

    VálaszTörlés