A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 23., vasárnap

Az 1956 októberében kitört MAGYAR SZABADSÁGHARC-ról ( - távoli tisztelgés)

Méltó tisztelgés lenne 1956 hősei előtt, ha a Magyarországgal szomszédos államokban orvosolnák a magyar kisebbségeknek a kommunizmus idején okozott sérelmeket - jelentette ki Andy Harris, az amerikai képviselőház egyetlen magyar származású tagja.

Amerikai képviselő a határon túli magyarok sérelmeinek orvoslásáról beszél 1956 évfordulója kapcsán. A politikus, amerikai  törvényhozásban elmondott beszéde helyi idő szerint szerdán jelent meg a kongresszusi jegyzőkönyvben.


"Az 1956-os magyar forradalom nemcsak a szabadságért, a demokráciáért és a függetlenségért folytatott helyi  küzdelemnek a tetőpontja volt, hanem egyúttal előrevetítette a szovjet birodalom bukását.  Az 1956-os forradalom és szabadságharc valójában az első szakadás volt a vasfüggönyön" - szögezte le a republikánus párti marylandi képviselő. Rámutatott, hogy 1956 hősei a szabadságért, a többpárti demokráciáért és a Szovjetuniótól való függetlenségért harcoltak és adták az életüket. Felidézte két amerikai elnöknek, John F. Kennedynek és Ronald Reagannek a magyar szabadságharcról mondott szavait.


Kennedy szerint "1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. Ez a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nem volt még egy olyan nap, amely világosabban megmutatta volna az ember csillapíthatatlan vágyát arra, hogy szabad legyen - bármilyen kicsi is az esély arra, hogy ezt kivívja, bármekkora legyen is az áldozat".


Reagannek a magyar forradalom 30. évfordulója alkalmából kiadott és a képviselő által idézett proklamációja szerint "az 1956-os magyar forradalom valódi népi, a nép által a népért vívott forradalom volt. Ami ezt motiválta, az az emberiség egyetemes vágya az életre, a hitre, a békés munkára és arra, hogy maga határozza meg a sorsát. A magyar forradalom örökre megcáfolta a kommunizmus azon állítását, hogy az embereket képviseli, és azt üzente a világnak, hogy vannak még bátor szívek, amelyek szembeszállnak az igazságtalansággal."


Harris rámutatott, hogy a szovjet inváziónak súlyos következményei lettek a Magyarországgal szomszédos országok magyar közösségeire nézve. Így például az, hogy a sztálinista román kormány gyakorlatilag felszámolta a magyar nyelvű kolozsvári Bolyai Egyetemet. Öt évvel ezelőtt Nobel-, illetve Wolf-díjas kiválóságok, köztük Elie Wiesel és Oláh György, valamint 69 más, nemzetközileg elismert tudós felszólította Romániát, hogy azonnal tegyen lépéseket az egyetem visszaállítása érdekében.
Ez azonban mind ez idáig nem történt meg.

1956 forradalma a magyarság sorsdöntjévé vált, mint minden más elbukott történelmi eseményünk. Sajnos ezekből mindig több jutott számunkra, mint a dicsőségbél. Ez utóbbi ugyanis mindmáig átmeneti és jelképes volt csupán. Az elbukott forradalmaink száma meghatározza jelenbeli életünket. 
A balsors, mely régen tép, nem hoz még ránk víg esztendőt. 

Ezért nem marad más számunkra, mint a méltóságteljes főhajtás, a kitartás, és a küzdelem a  sorsunkkal szemben a túlélésért, a boldogulásért, a szebb jövőért. Mert ez a mai valóság. 
Bármit is szónokolnak a politikai beszédmondók.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése