A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 14., péntek

Az Ócsa - alsópakonyi (lakó)telep nem jó elképzelés ( - más megoldás és több őszinteség kellene)

Minden jel arra mutat, hogy az ócsai lakásépítési program csak kevesek szimpátiáját nyerte el. Már a Magyar Urbanisztikai Társaság is más egyéb javaslatok megfontolását szorgalmazza. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen elenyészően kevés számú „szerencsésnek” jelenthet megoldást és nem is túlságosan igazságos, hiszen a másik 145 ezer jogosan felveti, hogy ők miért maradnak ki egy ilyen „szuper” lehetőségből.  Horváth Tamás hibás elképzelése, rossz hatással van a helyiekre. A csatornázás vonatkozásában sem számíthatnak a kisvárosban élők javulásra, hiába az elképzelt beruházás.

Be nem tartott ígéretek? Silányabb házak? - pusztába kiáltott szó.

Még sem kolbászból lesz a kerítés. A sajtó információi szerint az otthonukat elvesztő hiteleseknek tervezett  házak mégsem lesznek olyan príma minőségűek, mint ahogyan azt korábban ígérték.

Az erről szóló kormányhatározat még alacsony rezsiköltségű, energia-hatékony családi házakról rendelkezett, a Magyar Építész Kamara pályázati kiírásában pedig egyenesen a legjobb energetikai besorolású, A vagy A+ kategóriájú ingatlanok építéséről értekezett. A szigorú gazdasági indokok átírták ezeket a szép terveket. Úgy tudjuk, hogy először B, sőt az alatti, akár C energiaosztályúra minősítették le a terveket. Szakértők szerint horribilis fűtésszámlája lesz a kis alapterületű családi házaknak a hideg téli hónapokban, hiszen arányaiban hatalmas szabad falfelület érintkezik a hideggel. 

A Belügyminisztérium szerint a tervezés és a közbeszerzési eljárás során alakul ki a végleges szerkezet, előnyben részesítve a kormányhatározatban is célként megjelölt alacsony rezsiköltséget. Ócsán egyelőre nem tudnak a változásról. – Nekünk nem szóltak változásról, mi úgy tudjuk, továbbra is A kategóriás, vagyis a legmodernebb és legtakarékosabb üzemeltetésű házakból épül fel a lakópark – mondta a Blikknek Hor­váth Tamás, Ócsa alpolgármestere, aki eddigi tevékenységével már elérte, hogy a víz és a csatornabekötés terén ne legyen annyira önellátó az új településrész. Igaz, a tervezetben a Horváth-féle irányzat sem szerepelt. Az ellen még Felsőpakony Fideszes polgármester is szót emelt, de ellenérzéseit hamar belefojtottak.
Horváth Tamás szerint elvi hozzájárulásuk van arra, hogy az inárcsi gerincívezetére bekössék a telepesek szennyvizét, amit majd a városi víztisztítóban dolgoznak fel. A technikát azonban nem korszerűsítik, és a befogadáshoz szükséges puffertározót is a helyi költségvetésből szorítják majd ki. Ezt azonban senki nem népszerűsíti. Azt még elképzelni sem lehet, hogy  a lakosságra miféle megszorítás vár. A jelenlegi városvezetés a képviselő-testület ismert tagjainak jóvoltából szinte bármit megszavaztat. Erre visszamenőlegesen több példa ismert. A jövőt illetően se legyen ebben kétsége senkinek, ismerve a döntési-, és szavazati joggal felruházott feleket.


A szakemberek azonban talán mégis őt igazolják vissza, miszerint óriási különbségek vannak egy A, illetve egy C kategóriás ház rezsije között. – Átlagosan három és félszer nagyobb egy C energiaosztályú ház fűtési és melegvíz-költsége, mint egy A besorolásúé – mondta Csokló Gábor, a Masterplast építőanyag-kereskedő cég műszaki igazgatója. – Bár az energiatakarékos épület drágább, tíz éven belül ez megtérül – tette hozzá. A kormány tervei szerint az ócsai adóstelepen a házak többsége 40-60 négyzetméteres lenne. Az ilyen kis alapterületű önálló házak építésével – függetlenül annak minőségétől – az építészszakma sem értett egyet.

– Teljesen értelmetlen és gazdaságtalan ekkora házak önálló telken való építése – fogalmazta meg egy a pályázat iránt érdeklődő mérnök az aggályait. Az interneten is olvasható válasz rövid volt és tömör:– A tervpályázati kiírásnak a kormánydöntést kell alátámasztani. A tervek szerint tavasszal már beköltözhetnek az első lakók. – A geodéziai munkák elkezdődtek – mondta Horváth, Ócsa alpolgármestere, aki hozzátette: a napokban beérkeztek a hely településszerkezetére kiírt pályázatok, amelynek eredményét pénteken hirdetik ki.
*

12 megjegyzés:

  1. Már megint ez az alak?

    VálaszTörlés
  2. 13:47!
    Abszolút egyetértek veled, folak segg hülye!!! Indokolom:
    "...Felsőpakony Fideszes polgármester..." (magyar helyesírást, érthetőséget - hiába - ne keress). Sztancs János mikor volt a Fidesz tagja?
    "... inárcsi gerinvezetékre bekössék...", magyarságot megint ne keress! Ezt a baromságot Sztancs János is cáfolná! 30 szakhatósággal együtt!
    "...a helyi költségvetésből szorítják majd ki..." folak a költségvetés nyilvános és hozzáférhető, hol látod ezt a kiadási tételt?
    Ja, ha nincs meg - mutasd be pontosan - az egész hozzászólásod annyat ér mint....

    VálaszTörlés
  3. Én a képen látható amarnára gondoltam. Valóban "segg hülye", és még tanít is! Hacsak a kép nem hamisítvány.

    VálaszTörlés
  4. Ekkora ferdítést és marhaságot még ezen a blogon is ritkán olvashatunk! Felsőpakony polgármestere Fideszes! Azt hiszem, ezt Ő kikérné magának, nem beszélve a valódi Fideszesekről. Fo-lak! Ha már felvállaltad, hogy alig egy-két éve ócsai lakosként hasonszőrű társaiddal bomlasztani próbálod az itteni közösséget, legalább nézz a dolgok után! Amit leírtál nevetséges, minden alapot nélkülöző! Attól, hogy 20:26-os társad és még pár tuskó rendszeresen értelmetlenül böfög, még nem fog tisztulni a "gyomor"!

    VálaszTörlés
  5. 20:26!
    Sztem folak a segg hülye.

    VálaszTörlés
  6. Szép egy közösség, szép várossal.
    Gratula hozzá!
    Egyébként mit nevezünk közösségnek?
    Horváthot a seggnyalóival?

    VálaszTörlés
  7. Ez csak egy mag, amire inkább illik az érdekszövetség jelző, mintsem az hogy közösség.

    VálaszTörlés
  8. 19:49 Úgy látom a "nyelvész" és "stilisztika" tanár megjelent, és igyekszik csak a helyesírási és stilisztikai hibákra felhívni a figyelmet, hogy a lényegről, ami a városunkban és a megyében történik, ne beszéljünk.
    A modortalanságáról és az önteltségéről már nem is szólva.
    Úgy látszik igen közel van a tűzhöz, talán érintett is bizonyos dolgokban, ezért gondolom nem is biztos, hogy annyira örülne, ha valaki egyik-másik dolognak komolyabban utána nézne.

    VálaszTörlés
  9. "Szegény alpolgármester, ez a sok munka, lásd: Lakatos-ház elbontás, Ágasház érvényes engedély nélküli átépítése, MÁV helyett az aluljárón elvégzett munkálatok kb 4 millió forintért, és most még a kormány által ránk erőszakolt lakótelep építésének szervezése, nyilatkozatok, még ott van a tanítás, és megye gondjai is, az a csoda, hogy tudja még követni a történéseket, és nem bolondul bele."

    VálaszTörlés
  10. Már megint ez a cinikus komcsi duma.

    VálaszTörlés
  11. A Horváthot ez jellemzi.

    VálaszTörlés
  12. 12:49
    Ugyan vajon melyik része volt a "komcsi duma"?
    Ki tudja?

    VálaszTörlés