A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 24., hétfő

Az utakra nem költ az önkormányzat ( - nemsokára azonban fizethet az aluljáróért)

Ócsa nem pályázik a belterületi utak felújítására - ami saját tulajdon, - és a MÁV aluljáróval ellentétben ezt nem célozza meg az önkormányzat.
Pedig vannak olyanok, akik szeretnék úgy helyrehozatni az utakat, hogy azok hosszútávon tartósak legyenek, és később alig kelljen rájuk költeni.  Erre még lehetőség is volna.

A kátyú nem jó üzlet - nem élvez prioritást
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közzétette, hogy az Új Széchenyi Terv keretén belül pályázatot ír ki az önkormányzati tulajdonú belterületi utak fejlesztésére. A pályázat nagyon kecsegtető, hiszen az önkormányzatnak mindössze tíz százalékos önrészt kell vállalnia a tervezett beruházásokból, kilencven százalékot az állam tesz hozzá. Továbbá a pályázatban megjelölt utakhoz kapcsolódóan autóbuszöblök, buszfordulók kiépítésére, közterület kialakítására, a kerékpáros közlekedést segítő létesítményekre is támogatást lehet kérni.

Ócsa városában nagyon leromlottak mára a belterületi utak.  Számos helyen nem hogy buszöböl, hanem még normális megálló, és várakozó sem jut. A gimnáziumnál egy vízelvezető mentén álló rézsűbe vájt homokbucka nyitott ürege a megálló, ami csak a polgármester köreinek felelhet meg, különben pedig a város szégyene.

Vájt buszmegálló a gimi előtt - ide érkeznek a településekről a diákok

Mégsem erre fordították eddig a közpénzeket. Most azonban ismét itt a lehetőség változásra.

A városházán dolgozó ismert szakember szerény léptékben gondolkodik, - ha 100 - 150 millió forintot céloznának meg, amelyből 10-15 millió lenne a saját erő, akkor ezzel jelentős fejlesztéshez jutna Ócsa. Az önrész miatti kiindulópont nemcsak a város forráshiányos költségvetése a mérvadó, hanem az is, hogy ennyit már legalább egyszer elkötött a város sok más haszontalanságra, vagy kevésbé értékelhető dolgokra. Pont most folyik ki a kasszából 3,6-4 millió körüli összeg a MÁV aluljárójának kialakítására.
Ez ügyből a polgármester felhívást tett közzé.  

Ez a felhívás, és ami mögötte van, túl sokba van -  közpénzből a befizetőknek

Akadálymentesítve, szürkén - több min 3,5 milla
Ha ezt inkább a pályamunka önrészére költötték volna, akkor ezzel akár 40 milliós összeget is be lehetett volna hozni a városba. Szóval ennyire volt értelme belefogni átgondolatlanul a vasúti létesítmény kicsinosításába. Akár hogy is vesszük, 4 millióból több buszmegálló, vagy egy felszíni átjáró is ki jött volna. Még sem ezt választották. Nem ez volt számukra  a fontos.  Ha pedig pályázati önrészt fedeztek volna ebből, akkor tízszer is felújíthatták volna a kapott pénzből a vasúttársaság aluljáróját. Amennyiben pedig nem ez a cél, akkor az utakra és a buszmegállókra fordíthatnák a keretösszeget.

Az összeg többek meghatározása szerint  mérvadó  ha a felosztható keretösszeg tekintik, valamint azt, hogy abból várhatóan mennyi pályázót támogatnak. Vagyis minden nyertesre nagyjából 100-150 millió forint juthat.

Ahol  járda áll a gyalogos rendelkezésére, ott a Volánbusz parkol - akkor meg minek
  
Egy képviselő úgy véli, szükség van a kigödrösödött, rossz minőségű ócsai utak helyreállítására, ezért a maximum támogatás igénylésével kell megpróbálkozni: minél magasabb önrész arányosan több milliót hozhat a városnak, ami nem mindegy. A városnak szüksége van az infrastruktúra javítására, az utak rendbetételére és a járdák, a kerékpárutak kiépítésére, a közlekedés fejlesztésre. Ez nem csupán közös érdek, hanem a túlélés és a fejlődés alapja - fogalmazott a képviselő. 

A pályázatokkal kapcsolatos tapasztalat:  inkább kérjen nagyobb összeget a város, hogy kapjon legalább annyit, amennyire mindenképpen szükség van az utak helyreállításához. 
Igaz, a városnak súlyos költségvetési problémái vannak, ez tény, de ha továbbra is olyanokra kótyavetyéli a maradék kis vagyonát, mint a saját tulajdon elbontása és az idegen tulajdon felújítása, akkor nem sok remény marad  a város vonzóvá tételére, az idegen idecsábításra, a turizmus fellendítésére, a kilábalásra.  Az ésszerűbb gazdálkodás, a visszatartott pénzek biztosítanák a pályázati keretet, amely bőven fedezi a szükséges önrészt, vagyis  magát a fejlesztést. 

A drága díszburkolat sem bírja - kit érdekel
Az említett indokok alapján dönthetne végül úgy a Gazdasági Bizottság az Ügyrendi Bizottság, valamint az Oktatási- kulturális és sport Bizottság együttes támogatása mellett, hogy az iskola előtti buszmegállók kiépítése, öblösítése és fedetté tételére több millió forint támogatást igényelnek. Az utakat szélesítik, a járdákat összekötik, egybekötve egységesítik. Az így támogatott elképzeléssel a testület elé állnak és a várost előrébb lendítik.
Az elnyert pénzből elsősorban a rossz minőségű aszfaltburkolatokat helyreállíthatnák, mégpedig úgy, hogy később már ne, vagy csak keveset kelljen a karbantartásukra költeni.

Ezt azonban nem hiszem, hogy Kardos Zoltán, Bukodi Jánosné, vagy Buza Ernő bizottsági elnökök be mernék vállalni a más utakon járó, más elképzelésekben gondolkodó Bukodi Károly polgármester, és Horváth Tamás alpolgármester előtt.

*

36 megjegyzés:

  1. Nem értem, hogyan lehet valakiket /önkormányzat/, azért cseszegetni, mert egy még ki sem írt pályázatra nem neveztek?! Az pedig egyenesen gusztustalan, hogy az "egy képviselő",- aki úgy véli, hogy "szükség van a kigödrösödött, rossz minőségű ócsai utak helyreállítására"-nem más, mint az előző városvezető, aki 100 milliókkal eladósította a várost selejtes útépítéssel!
    A gimi előtti buszmegálló "kiépítése" is az ő elmebeteg ötlete. Ha legközelebb beszélgettek kérdezd, biztosan elárulja a tutit. Alig pár éve ittlakóként nem hiszem, hogy reálisan megítélheted Ócsa helyzetét! Főleg ilyen egyoldalúan. Lázítani, mint a régi lakhelyeden viszont remekül tudsz fo-lak!

    VálaszTörlés
  2. Én, meg azt nem értem, hogy a laptopok kiárusításánál, miért nem reklamáltál ilyen hevesen te nagy leleplező?
    Ja, hogy neked is jutott egy belőlük?

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, hogy amikor a törvénytelenül elköltött pénzeket kérik számon Bukodi Károly, Horváth Tamás, Kardos Zoltán felelős vezetőkön, akkor úgy tesznek az érintettek, mintha nem történt volna semmi. Bízom benne, hogy eljön majd az az idő, amikor felelniük kell mindezekért.

    VálaszTörlés
  4. Ez az aluljáró messze nem akadálymentesített.
    Ezen se egy kerekesszékes, se egy idős beteg ember nem fog átjutni.
    Még azt is kétlem, hogy az anyukák erre fognak bóklászni és a meredek betoncsíkon tologatni fel-le a babakocsikat.
    Arról már nem is beszélve, hogy a túloldalon járda sincs folytatásként, csak a kitaposott ösvény.
    És télen, mi lesz?
    Még a városban levő Önkormányzati járdaszakaszokat sem képesek takarítani, ezt a pár lépcsőt ki fogja?
    Egyáltalán, ki fog rá vigyázni, mert
    pár hónap és úgy fog kinézni, mint előtte köszönhetően a kulturált ócsai fiataloknak tisztelet a kivételnek.
    Mi értelme volt ennek az egésznek?
    Miért nem a vasúti átjárókat korszerűsítették inkább megfelelően?
    Egyáltalán, ki fogja használni?
    Végeztek a lakosság körében közvélemény kutatást, hogy van e rá igény?
    Majd odaterelik az embereket, ha már sokba került tessék arra menni, vagy statisztákat alkalmaznak majd az igazuk bizonyítására?

    VálaszTörlés
  5. 21:35
    Vagy vak vagy, vagy hülye.Szerintem az utóbbi. Menj végig a Damjanich, vagy a Bajcsy Zs. úton még a szemed sem kell nagyon gúvasztani,látni fogod a valóságot. Jómagam (sajnos) 20 évvel ezelőtt költöztem Ócsára, sok jóirányú változást nem tapasztalok. Nem kell fo-laknak meg másoknak sem több tíz év, hogy lássák a falu lezüllesztését, összefonódásokat, lenyúlásokat.
    Szégyelljétek magatokat! Alkalmatlanok vagytok a falu vezetésére, benneteket a pénzen és a hatalmon kívül mas nem érdekel.Meg lehet nézni a helyi fideszes képviselőket, alkoholista, meg ideggyógyászati kezelésen átesett képviselőkkel büszkélkedhettek.Alulképzett diletáns banda.A műkörömépítő asszisztensi végzettségű Bukodi a polgármesteretek?! Nem tudtatok egy felsőfokú végzettségűt indítani?! Ezek vagytok ti,ócsai fidesz.

    VálaszTörlés
  6. Bizony nem az egyetlen meggondolatlan, pénzpazarló, ész nélküli intézkedése, Ócsa város vezetőinek.
    Remélem, hogy egyszer minden kétes intézkedésükre fény derül, beleértve a gazdasági bizottság elnökét is, aki nem hiszem, hogy akárcsak sejti, mekkora felelősséget raktak a vállára.
    Szeretném hinni, hogy csak félrevezették, de ő még nem jött rá. Egyszer csak rájön talán, de nehogy akkor már késő legyen, mert nem mindig ezek az emberek lesznek hatalmon, akik azt gondolják, hogy mindenkin átgázolhatnak, és mindent megtehetnek következmények nélkül.

    VálaszTörlés
  7. A Bukodi, csak egy bábú.
    Kényszermegoldás volt.
    Önálló gondolata nincs, nem is lehet neki.
    Cserébe kapja a magas illetményt és az egyéb juttatást.
    A Szűcs és a Horváth áll minden mögött.
    Ha ők eltűnnének a város politikai életéből, végre elindulhatna a becsületes, tisztességes munka is.

    VálaszTörlés
  8. Azért, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a pénzügyi bizottság segítségével, könnyedén kisétáltathatják a pénzt, látszólag törvényesen, mivel bizonyos összegig, saját hatáskörben dönthet, és úgy néz ki, hogy dönt is. Így a pénznek, szabad folyása van biztosítva kifelé, valamerre.

    VálaszTörlés
  9. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők sem tesznek semmit, sőt! Példának a Gallait, Bukodinét vagy éppen az alpolgármester Horváthot is említhetjük. Mindegy, hogy a Bukodit minek nevezzük, chipsesnek vagy műkörmösnek, nem a végzettségével van a probléma, attól még lehetne jó vezető. A pökhendi, arrogáns viselkedést átvette a tanult kollégáitól, élükön Szűcs Lajossal meg a Horváthtal. Na ez a nagyobb baj.

    VálaszTörlés
  10. Engem is ez irritál.
    Pofátlanok és még arrogánsok is.
    Mindezt közpénzből, mintha ez lenne az alapvető.
    Az embernek kinyílik a bicska a zsebében, ahogy mondani szokták.
    Intelligenciából egy nagy O mind.

    VálaszTörlés
  11. Te nagyon hülye amarna! Dönti eddig mindenhez adta és vállalta a nevét. Ő veled ellentétben tisztességes. te meg egy aljas féreg vagy, aki csak befészkelődött s lézengő szűcs mellett az önkormányzatba. Dönti még soha nem nyilvánult meg álnéven, vagy névtelenül aljas mód. Biztos megint beszívtál, mint nem is oly régen. Igaz Tamáska?

    VálaszTörlés
  12. Óvatosan a kocsmából hazafelé amarna.
    Ilyenkor már csúsznak az utak, el ne ess a sötétben.
    Hülyén néznél ki egy monoklival a szemed alatt.

    VálaszTörlés
  13. Folak nektek idehazudta az aluljárót.
    Ő záratta le, és rakta ki a feliratot is.
    Minden rosszat folak tett, de a jó Bukodi az oldalán a Horváth kollégával harcol ellene, mert ők az igazmondás bajnokai. A háttérben meg ott lesi a gázórát az a Szűcs, aki úgy tette tönkretette a megyét, hogy ő maga azzal egyenesarányban gazdagodott.
    Folak járdáról álmodozik, de csak buszokat lát helyette. Vasúti átjáróról vizionál, de csak a másik Horváth elképesztő városterveibe botlik. Szabó jegyző pedig röhög az egész hülye bandán, miközben vajazza a tehetségtelenek városvezetők kenyerét. Csak a hülyék nem veszik észre, hogy alibi melókat találnak ki, hogy betömhessék a gágogók ácsingózó száját.

    VálaszTörlés
  14. Hát, igen! A szokásos 4-6 "városáért aggódó" primitív bunkó hecceli egymást szokás szerint. Pedig akár jó is lehetne ez a blog, teret adva az értelmes párbeszédnek. Kár, hogy már létrehozása óta az egyetlen célja a feszültség szítása mások lejáratásával. A normális ócsaiak már únják a sablonosan ismételt hülyeségeket!

    VálaszTörlés
  15. Szerintettek Ócsán minden rendben van?
    A városban, a közlekedéssel, a vasuton való átjutással és a Máv körül az aluljáró jelenti a legnagyobb gondot. Igen, Fo-lak jelenti a problémát. Ha nem lenne, nem gyújtana lámpást, és nem látnád, hogy éjjel gödröket ás, amibe reggelre mindig belesik egy részeg amarna. Most ez zavarja a helyi társadalmat. A pénzköltéssel, a laptopokkal pedig minden rendben.

    VálaszTörlés
  16. Ez is amolyan KISZ-titkáros amiért mindjárt a Dönti neve jut eszetekbe az "egy képviselő" alatt!? Miért nem vállaljátok fel magatokat, gyáva nyulak? Fedezitek a haveri vezetőket, még akkor is ha mások zsebébe nyúlkálnak? Vagy az egykori kis titkárok nem vájkálnak a másik múltjában? Nem láttok, nem hallotok és nem óbégattok ilyenkor? Hány támogató szavazót kell még a buksinak kielégítenie ahhoz, hogy hatalmon maradhasson? Hány kocsmai számlát kell még rendezni ahhoz, hogy jöttment Tamás bátyó fent maradjon?

    VálaszTörlés
  17. Amit Kardos szakács a pénzes ládából a Horváthtal kifőzött, azt egyék is meg. Ha meg dézsmálás közben leforrázzák magukat, az legyen a saját bajuk.

    VálaszTörlés
  18. Hajrá! Licitáljatok csak egymásra a mocskolódásban! Ti névtelenek!

    VálaszTörlés
  19. 20:21
    Az ócsaiak a Horváth-Bukodi agyatlanságát, mérhetetlen kapzsiságát unja. Igen, unalmas hogy itt állandó gondokról lehet olvasni. Az is gáz, hogy a gyerekem a múlt héten megfázott az iskolában, mert nem volt fűtés. Igazad van, lehetne normálisan is hozzáállni a dolgokhoz. Én felöltöztem és kimentem az állítólagos Szabadság nevű térre, hátha mond erről pár szót a fenntartó. Tudd meg, a két beszédet mondó főkolompos egyetlen szóval nem említette a mulasztásukat. Pedig akár jó is lehetne ez a két ember. De nem az. Akár párbeszéd is kialakulhatna köztük és köztünk, teret adva az értelmes párbeszédnek. De nem így van.
    Mindent csak fű alatt intéznek. Kizárva az ócsait. Kényszerítőznek, fölényeskednek. Magas lóról tesznek az emberre. A blog feltárta az alakoskodást. Kezdetektől fogva. Tudom, hogy ez fájó pont. A csesztetésen túl, még nem találtak fogást az alkotón. Ahogy olvasom, nagyon gond ez egyeseknek. Állítólag erősen küzdenek ezzel a ténnyel. Kutakodnak a szerző után. Aljaséknál ez a természetes. A blog a természetellenes. Kifordult a világ Ócsa körül.

    VálaszTörlés
  20. Inkább elfordult a világ Ócsa mellől!

    VálaszTörlés
  21. Az utolsó képen jól fel van töredezve a járda. Ilyenkor nincs aki odafigyeljen erre? Garancia?

    VálaszTörlés
  22. 20.55!
    Ameddig névtelenül írogatsz mindenféle értelmetlenséget, összefüggéstelen zagyvaságot, addig senki nem vesz komolyan! Ha valóban lenne gyereked, akit érinthetett volna az iskolai fűtéshiány tudnád, hogy megfázásra hajlamos gyermeked otthon maradhatott volna mindenféle következmény nélkül. Remélem, ha tényleg létezik a gyermek, mire elvégzi az iskolát normálisabban fog az ilyen helyzetekhez viszonyulni, mint kedves szülője!

    VálaszTörlés
  23. 20:55
    Tudod az a baj, hogy ezeknek az embereknek ez természetes és nem mulasztás. Őket csak az ő jobb létük érdekli és mindent ennek rendelnek alá.

    VálaszTörlés
  24. 21:34
    Érdekes szemlélet. Ha felnő, akkor talán a hidegben nem fogja igényelni a fűtést, mert a vezetőinknek és politikusainknak nem elsődleges szempont, hogy a gyerek és az otthonokban élőknek legyen fűtés

    VálaszTörlés
  25. 21:34 Te milyen nevet vállalsz fel, amikor kritikai észrevételed megteszed?
    Amíg névtelen maradsz, addig téged sem vesznek komolyan.
    Szóval bölcsebb lettél volna, ha ...

    VálaszTörlés
  26. Na ez megint egy hülye földrajztanár, vagy maga amarna, 21:34-kor. Rosszul áll a fűtetlen iskolához a szülő!
    Miközben a Horváth, a Szűcs és még jó páran az otthonaikban és a hivatalban bekapcsoltatták a fűtést.

    VálaszTörlés
  27. Azt látni, hogy a kritikát nem szívlelik a városvezetők.

    VálaszTörlés
  28. Azt nem, csak a laptopokat.
    Igaz amarna?
    Na, most ugass szarjankó a mocskolódásról.

    VálaszTörlés
  29. 20:21
    Hátal nem kezdünk mondatot intelligens.
    A Horváth nem tanította?
    5-6 embernél (legutóbb, még 2-3 volt), azért többen elégedetlenek veletek, de ezt majd a választások alkalmával úgy is érzékelni fogjátok, már ha kihúzzátok egyáltalán addig.

    A lejáratásról csak annyit, hogy azt már régen megtettétek ti magatok, mikor éhesen rávetettétek magatokat a laptopokra.
    Ennek az esetnek a tényfeltárása is csak nektek köszönhető tehát felesleges feszültség szításról beszélned.
    Szerencsére van az az ész, amivel rendelkeztek, hogy saját magatok alatt vágjátok a fát, így nem nehéz előrelátni sorsotokat.
    Én a magam nevében a blog szerkesztőjének további sikeres munkát kívánok, nektek pedig karperecet a csuklótokra.

    VálaszTörlés
  30. Komment nélkül:

    http://atv.hu/kulfold/20110719_vesztegetesi_botrany_kivegeztek_ket_polgarmester_helyettest_kinaban

    VálaszTörlés
  31. amarnát már felnégyelték volna.

    A lejáratásról jut eszembe ez a pár szösszenet:
    " Az idei évet a megfontoltság és óvatosság jellemzi"
    " Nem telik el úgy hét, hogy ne egyeztetnék a MÁV illetékeseivel.
    Most, akkor ki járat le kit?

    VálaszTörlés
  32. Amarna a 80-as években hálózati ember volt. Úgy 82 körül jött a faluba. Ott ücsörgött a kocsmában, míg aztán a léha szűccsel össze nem jött. Még ügye is volt, de aztán a hálózat elsimította. Szerette a fiatal lányokat és a piát. Ma ez inkább úgy hangzik, szereti a lóvét és a piát. Egy ugyanolyan betelepült, mint sok más. Csupán a régi maszopos pártkatonák segítették érvényesülni. Nem más ő, mint egy pondró.

    VálaszTörlés
  33. A Székesiben a az árokba bebaszva hónapok óta rohad a levágott faág a volt piac mellett.
    Miért nem ezzel foglalkoztok amarna?
    Ez így jó?
    Ennek így kell kinéznie?
    Ha odavinném a házad elé és leraknám megsértődnél?
    Abban az esetben már értenéd, mi a dolgotok?

    VálaszTörlés
  34. Jó lenne, ha a Városüzemeltetési cég, nem csak intézményesített önkormányzati "csap"-ként működne, hanem a hónapok óta levágott ágakat is összegyűjtetné. Gondolom, a munkaköri leírásukban talán ez is benne foglaltatik. Azt nem mondhatják, hogy nem látják mi a teendő, mert talán ők is kibújnak a meleg irodából, és járják az utcákat.

    VálaszTörlés
  35. Azt szokták mondani, hogy nem kaptak bejelentést.
    Szóval nekik szólni kell, ők nem itt élnek, nem látnak.
    Állítólag megvannak csúszva szállítás ügyileg.
    Tudnak a problémáról, csak még kell egy pár hónap, mint a szemeteszsákoknak a tavalyi Ócsa parádé után.
    De ez is csak hiteltelen mocskolódás és lejáratás.

    VálaszTörlés
  36. Tényleg felháborító, hogy nem járják naponta végig Ócsa utcáit és nem veszik észre a levágott ágakat! Mire fel kapják akkor azt a rengeteg költségtérítést a lukszusautóikra?

    VálaszTörlés