A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 21., péntek

Álláshalmozás a havi milliáért ( - határ a csillagos ég, hacsak nem spórolunk)

A honatyák közel fele betölt más munkakört is. Emiatt 1,5 milliárdot bukunk a  költségvetésből a következő választásig.
Ócsa sem mentesül ezektől. 

Kisvárosunkban sincs ez másként, mint az országban általában. Csakhogy egy ekkora kisvárosban ennyi "nagyseggűt" nem visel el a lakosság pénztárcája.  Hogy miért nagyseggű? Mert hát akkora segge egyikőnknek sincs, hogy egyszerre ennyi állást beüljünk, és ezzel annyi összeget bekeressünk, amennyit ezek nem szégyellnek.  Mondhatnánk, hogy meg van hozzá az eszük, de ez sem fedné a valóságot.
Így hát nézzük a tényeket, amire egy olvasónk hívta fel a figyelmet.

Az tény, hogy jelentősebb spórolást mutathatna fel a Fidesz, - és az uralma alatt levő kisvárosunk is, - ha az álláshalmozást megszüntetné a párttársai  körében a jövő illetően a pártvezetés.

Új választások kiírására  nincs esély, viszont a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei közgyűlési elnökök, önkormányzati képviselők stb. körében is alkalmazni lehetne azt, amit Lázár az államtitkárokkal, miniszterekkel, miniszterelnöki biztosokkal tervez, nevezetesen, hogy 2012 szeptemberétől ezek a honatyák is csak egy fizetést vegyenek fel.

Az Országgyűlés honlapján található, 2010-re vonatkozó vagyonnyilatkozatokból kiderül: a jelenleg aktív képviselők közel fele, összesen 157 fő tölt be valamilyen önkormányzati tisztséget képviselői munkaköre mellett. Többségük polgármester vagy alpolgármester, ám vannak köztük megyei közgyűlési elnökök, önkormányzati képviselők vagy épp főpolgármester-helyettesek.
Ezek az emberek jelentős pozíciót halmoztak fel maguk köré, amivel szintén jelentős pénzt vesznek ki az álláskeresők és az állam zsebéből. Ez a túlcsorduló buzgóság nem kifizetődő sem az apparátusnak, sem a munkaadónak, hacsak nem valami humbug, posztról van szó. 
A politikusaink, képviselőink hamar megérzik a pénz szagát és megkedvelik annak illatát. Gyorsan rászoknak, mint macska a jobb falatokra. Ezért a szegényes környezetet, a pór népet számos példa által mutatottan semmibe veszik, lenézik. Ebbéli ténykedésük soráén elfeledik, hogy honnan jöttek, és nem látják, hogy mivé lettek.  Elfeledik a választóikat és csupán a pénzhajházsás foglalkoztatja őket.  Ebbéli tevékenységük azonban gátolja őket a tisztességes munkában és a polgárság érdemi képviseletében, alap hivatásuk, szakmájuk gyakorlásában.  Ezért a választópolgár hátrányt szenved és kiszolgáltatottá válik. Ezen kíván enyhíteni az a javaslat, mely betiltaná az egy seggel történő több lovon való hajtást.

Ócsán két jelentősebb éllovas ismert. Az egyik Szűcs Lajos, aki egymaga képes akár öt helyütt is megfelelni.  Ő nem csak a megyében, az önkormányzati szövetségben elnök, hanem a teniszezőknél is az elsők között vállal szerepet. Ezen túl azonban érdekelt számos kisebb-nagyobb bizniszben még. Jelen van a polgárőrségben, a hivatal mindennapjaiban, az átadások alkalmával, de ha szükségét érzi, ott van a FÉG ügyeiben, az alsópakonyi terjeszkedésben és az ünnepségek alkalmával. 
Mégis csak az országgyűlési munkájával kapcsolatos, azzal összehozható bevételei az ismertek. 
Ezek közt létezik jelenlegi bér 556560, egyéb bér cím szó alatt 555000, választási területi pótlék 417420, lakhatási támogatás 115950 forint.  Összességében a teljes kifizetés a számára 1.664.930,- Ft.  Ez több mint másfél millió/hó. Ebben azonban nincs még benne a további elnöki posztok és a más tevékenységekből származó bevételei. A nem ismertek alapján a megyei elnök, aki az iskolák melegen tartásáért is felelős (lenne) akár 3 milliót is összeszedhet egy hónapon belül. 

A másik ismert helyi éllovas, Horváth Tamás, aki társadalmi megbízatásában csak úgy mellékesen vesz itt fel Ócsán a választók akaratából és pénzéből úgy fél milliót. Ehhez még társul a főfoglalkozása, amit persze az ismert lyukas órák ellenére sem ad fel, de se baj, mert ez is megérhet úgy negyedmilliót. Aztán persze ott van még a megyei képviselői tisztségvállalása, ami szintén nem egy önzetlen feladat. A bejárás költségekkel jár, még akkor is, ha ehhez egy korszerűbb új autót szerzett be. A költségeinek jelentős részét azonban átalányban térítik. A telefonálás neki sem okoz nagyobb kiadást, a saját terhére nem sokat költ.  Aztán vannak még különböző egyéb vállalások, mint például a bíráló bizottsági tagság vállalás, a zsűrizés stb, ami szintén hozhat a konyhára.  Összességében nincs oka panaszra az alpolgármesterségére sokat adó pártpolitikusnak.

Az álláshalmozó képviselőkre havonta 72 millió forint megy el, a 2012 szeptembere és 2014 júniusa közötti 21 hónap alatt ez 1,5 milliárd forintnyi kiadást jelent.

A nyilvános fizetési adatokból kiviláglik, ha Lázár esetükben is megszüntetné 2012 szeptemberétől az álláshalmozást - legalábbis a fizetéseket tekintve -, akkor azzal a következő választásig 1,5 milliárd forintot spórolhatna az adófizetőknek.

Ha a honatyáknak 2012 szeptemberétől választaniuk kellene, hogy mely pozíciójuk fizetését tartják meg, a képviselőit vagy a polgármesterit, és a képviselők a magasabb fizetés mellett döntenének, akkor mindenki a jövőbeni képviselői fizetését venné fel.

Az eddig ismert tervek szerint egy országgyűlési képviselő bruttó 750 ezer forintot keresne, a budapesti ingatlannal nem rendelkező vidékieknek szobát bérelnének vagy önkormányzati lakást biztosítanának, költségtérítés helyett benzinkártya járna, és mobilköltségeiket is állnák mintegy 27 600 forint értékben.
A benzinkártya a fővárostól 100 kilométerre vagy azon belül lakó képviselőknek havi 1500 kilométernyi, a 100-150 kilométerre található kerületek képviselőknek 3000 kilométernyi, a 150-250 kilométer közötti távolságból érkezőknek 4500 kilométernyi üzemanyagot jelentene.

Érdekesség, hogy az álláshalmozás sem a Jobbikra, sem az LMP-re nem jellemző, bár a Jobbikban ezt nyíltan tiltják is. 
*

1 megjegyzés:

  1. Akkor most számoljunk egy kicsit, mennyi is volt az intézmények tartozása a gázszolgáltató felé?
    Egy havi "bevételeikből" röhögve lehetett volna rendezni a dolgot.
    Persze könnyebb az elmúlt nyolc évet szajkózni.

    VálaszTörlés