A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 11., kedd

Ócsa - alsópakonyi lakótelep nem kis hibával ( - az urbanisztikai társaság szerint elhibázott a tervezett beruházás)

"A településszerkezettől elszakadó, laza beépítésű, munkahelyektől és szolgáltatásoktól távoli új lakóterület a MUT elnökségének véleménye szerint nem alkalmas arra, hogy követendő példa legyen hasonló társadalmi problémák megoldására" - áll a társaság állásfoglalásában, amelyet múlt hét szerdán juttattak el az MTI-hez

Az ócsai Polyák István édesanyjának viszi az ebédet éthordóban a kisváros külterületén Alsópakonyban, ahol az út túloldalán ,épülhetnek majd fel a fizetésképtelenné vált lakáshitelesek házai. A kormány szociális családiház-építési program I. üteme megvalósításának helyszíneként Ócsa - Alsópakony településrésze felé eső - külterületét javasolta a Belügyminisztérium. Ócsa város Fideszes képviselő-testületi többsége lefeküdt a kormány előtt.

Gazdaságtalannak, a korszerű urbanisztikai törekvésekkel ellentétesnek és társadalmilag fenntarthatatlannak tartja az Ócsára tervezett szociális bérlakás-építési programot a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) elnöksége.

Mint írták, a budapesti agglomeráció területén túlkínálat van a települések belterületeihez csatlakozó lakóterületekből. A kiválasztásnál elhibázott csupán azt a szempontot elsődlegesként kezelni, hogy a terület állami tulajdonban legyen. Az épülő lakásoknak az érintett településbe kell integrálódniuk. Az autonóm település előfutárainak tekinthető kertvárosok létesítése mindig akkor volt sikeres, ha lakóit a közös munkahely, a társadalmi kötelékek rendszere szolidárissá tette mind lakóhelyükkel mind egymással.

A leginkább kiszolgáltatott társadalmi csoportok közötti szolidaritást a puszta kiszolgáltatottság nem hozhatja létre – írta a társaság. Kitértek arra is, hogy a lakások átlagos nagysága tartós lakóhely kialakítására alkalmatlan, legfeljebb lépcsőfokul szolgálhat a továbblépéshez. Ez a helyzet ellentmond a gazdálkodási és közösségépítési feltételeknek.

A társaság a felsorolt érvek alapján felhívja a figyelmet a fejlesztés felülvizsgálatának és átgondolásának szükségességére. Az Ócsára tervezett fejlesztés előkészítésére kiírt tervpályázat eredményeinek megismerése után széles körű szakmai fórumot rendeznek, és ennek ajánlásait eljuttatják a kormányzat képviselőihez – írták. A MUT állásfoglalásában azt is leszögezte: “messzemenően egyetértve a kiszolgáltatottak megsegítésének céljával, támogatja azt, hogy a komplex kormányzati eszközök között a szociális bérlakásépítés is szerepel”.

A Magyar Közlönyben augusztus 11-én megjelent kormányhatározat szerint a kormány a devizahitelesek megsegítése érdekében szociális családiház-építési program megvalósítását hirdette meg, amely családmérettől függő, differenciált alapterületű családi házak építéséből áll, alapvetően ezer négyzetméter területű telkeken házikerti növénytermesztésre biztosít lehetőséget, teljes, korszerű és energiatakarékos közműellátást valósít meg, alacsony rezsiköltséggel működtethető, energiahatékony technológiákkal valósul meg, közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét is lehetővé teszi, s annak részeként felkérik a karitatív szervezeteket, hogy szükség szerint mentorálással segítsék a családok önfenntartóvá válását.

A kormány – mint a határozatban olvasható – kezdeményezi Ócsa területén a szociális lakásépítés megvalósítását, összesen minimum 66 hektáron. Ez tartalmaz lakó-, közlekedési, intézmény- és zöldterületet is. Elrendeli 80-100 negyven négyzetméteres, 200-220 ötven négyzetméteres, 80-100 hatvan négyzetméteres, 35-55 hetven négyzetméteres, 20-25 nyolcvan négyzetméteres lakás, valamint egyéb szolgáltató intézmények, utak, közüzemi szolgáltatások kiépítését.

A város polgármesterének és alpolgármesterének tájékoztatása szerint a beruházás várhatóan  most októberben kezdődik, az első ütemben megépülő házakat a tervek szerint 2012 tavaszán adják át.

Az első ütemben várható gyermeklétszámot az általános iskola állítólag majd fogadni tudja, így az intézményt a szükségleteknek megfelelően a második ütemben bővítik.

Bukodi Károly azonban pont a legutóbbi ülésen jelentette be, hogy az egyik kapcsolódó bővítés tervezési összege az általa előadott árajánlat alapján úgy 2,5 milliós terhet ró még az amúgy is hadi-lábakon álló költségvetésre. Félő, hogy ezért újabb elvonásokkal sújtják az amúgy is visszamaradott várost, és az ott élőket. Valószínűleg az elkövetkező években még kevesebb jut majd szociális- és közérzetjavító intézkedésekre, vagy a közlekedés fejlesztésére. Így továbbra sem lesz pénz az utakra, a hiányzó vízelvezetőkre, a nem létező járdákra,  a buszmegállókra, és a vasúti átjáró kiépítésére sem.
A lakosságnak nem marad más, mint a Lakatos-házból származó emlékképe, és a több millióért ki-, és letisztított MÁV aluljáró használata. Legyen elég ez a jövőre nézve, a helyi boldogsághoz.
Ahogy a városvezetés gondolja.
Emlékezünk még, hogy kik és miként szavaztak erre az elgondolásra, erre a testületre?
*

1 megjegyzés:

  1. Ahogy elnézem a fejleményeket, lassan nem csak ebédet, hanem ivóvizet is vihet István Alsópakonyra.

    VálaszTörlés