A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 16., vasárnap

Biztos készíti elő a megyei intézményfenntartó központ kialakítását ( - biztos jó uton)

Év végéig intézményi biztos készíti elő a megyei intézményfenntartó központ kialakítását, amely az egészségügyi intézmények kivételével az összes átvett intézmény fenntartásáért lesz felelős a jövőben - derül ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter által pénteken benyújtott a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatból. 

Ezen intézményi biztos megbízatása meghatározott időre, legkésőbb december 31-ig szól. Az egészségügyi intézményekkel összefüggő intézmény fenntartási feladatokat a kijelölt szerv látja majd el. 

A javaslat szerint a tulajdonjog és a fenntartói jog átszállása nem érinti a megyei intézmények által foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyát, illetve munkaviszonyát, valamint az egészségügyi szolgáltatónál az egészségügyi tevékenység végzésében egyéb jogviszony keretében közreműködő egészségügyi dolgozó munkavégezésére irányuló jogviszonyát.

A vezetőket tekintve viszont a javaslat úgy fogalmaz: "az átvett nem egészségügyi intézmény vezetőjének, vezető tisztségviselőjének, kuratóriuma vezetőjének, valamint gazdasági vezetőjének foglalkoztatási jogviszonya és az intézmény vezetésére vagy a gazdasági igazgatói feladatok ellátására kapott vezetői megbízása - munkáltatói jog gyakorlójának eltérő döntése hiányában - legkésőbb 2012. március 31. napján e törvény erejénél fogva megszűnik". Hozzátették viszont, hogy a megszűnés nem érinti a jogszabályban, vagy a foglalkoztatásra vonatkozó szerződésben meghatározott, a szerződéshez kapcsolódó juttatáshoz való jogot.

Az egészségügyi szolgáltató főigazgatói és gazdasági igazgatói feladatainak ellátására a törvény hatálybalépése és 2012. március 31. között pályázatot kell kiírni, vagyis ezen vezetők megbízatása addig szól, amíg pályázati úton be nem töltik posztjukat.

A Navracsics Tibor által benyújtott törvényjavaslat kimondja: a megyei önkormányzat vagyona, valamint a megyei önkormányzat intézményeinek vagyonelemei, illetve, az átadásra kerülő fővárosi egészségügyi szolgáltatók, valamint a működésükhöz kapcsolódó vagy azt elősegítő, közvetlen, vagy közvetett többségi részesedésükkel működő gazdasági társaságban meglévő tulajdoni részesedés és vagyon elidegenítésére és megterhelésére 2012. január elsejéig nem kerülhet sor. Emellett a törvényjavaslatban szereplő a 2011. évi költségvetésről szóló törvény módosítása szerint a megyei önkormányzatok 2011. december havi illetékbevétele a központi költségvetésbe kerül.

A törvényjavaslat az egészségügyi ellátás vonatkozásában úgy rendelkezik: 2012. március 31-ig, 2012. május elsejei hatálybalépéssel a kormány által kijelölt szerv határozza meg az egészségügyi szolgáltatók fekvőbeteg-szakellátási kapacitásait, az ehhez kapcsolódó többletkapacitásokat, valamint az ellátási területeket. Mint írták, "a kapacitást és az ellátási területeket megállapító határozatok ellen fellebbezésnek nincs helye", a korábban erről szóló határozatok hatályukat vesztik.
A törvényjavaslat az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése kapcsán definiálja a megközelítőleg 900 ezer - 1,6 millió biztosított ellátásáért felelős  egészségügyi térséget. Az egészségügyi ellátás térségi felosztásának szabályait, valamint az egészségügyi ellátási térségeket a kormány rendeletben határozza majd meg.

A javaslat mellékletében felsorolják az állami kézbe kerülő fővárosi, valamint megyei önkormányzatok által fenntartott egészségügyi intézményeket. Eszerint 18 megyében 30 egészségügyi intézmény, valamint a fővárosban 13 egészségügyi szolgáltató és a Fővárosi Központi Egészségügyi Beszerző és Szervező Zrt. kerül át állami kézbe. Ezek mellett viszont azokat a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokat is átveszi az állam, "amelyeket 1990 után egészségügyi ellátás céljára használtak, és amelyek egészségügyi funkciója megváltozott, de egyéb közcélra nem került hasznosításra".   

A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslat több törvény módosítását is tartalmazza, köztük a helyi önkormányzatokról; a szociális igazgatásról és szociális ellátásról; a közoktatásról; az egészségügyről; a fővárosi és megyei kormányhivatalokról; a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről; valamint a 2011. évi költségvetésről szóló törvény módosítását is.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése