A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 15., szombat

Népszámláló, számlabiztos vagy biztos számla ( - népszámlálás-biztos pakk)

Ma is dolgoznak a népszámlálás sikerén az erre szerződött foglalkoztatottak.
Egy rendszeresen kommentelő olvasónk bejegyzése szerint a népszámlálás adatgyűjtéseit nagyrészt tanárok végzik. Bejegyzés szerint ezért az átmeneti munkáért 60 ezer forintot kapnak összesen.

De mi valójában a kérdezőbiztos, feladata, és mennyit is keres hivatalosan ezzel a munka melletti, önként vállalt feladattal?   Most erre próbálunk választ találni.

A számlálóbiztosok a népszámlálás sikerének megalapozói, munkavégzésük az eredményes cenzus egyik legfőbb záloga! Feladatuk az adatgyűjtés területi megvalósítása: 2011. október 1. és 31. között egy meghatározott, kb. 110-140 címet tartalmazó számlálókörzeten belül az összes lakás és ott lakó személy adatainak összegyűjtése, a lakásokra és a személyekre vonatkozó kérdőívek kitöltése.

Szeptember utolsó napjaiban a számlálóbiztos a számlálókörzetet lakásról-lakásra végigjárja és a postaládákba bedobva, eljuttatja az adatszolgáltatókhoz az adatszolgáltatói csomagokat. Ezért a táblázatban látható díjazásban részesül.

Vagyis a többek által hiányolt regisztrációs kódot is tartalmazó, címjegyzék alapján összeállított csomagot (a nagy borítékot,) a számlálóbiztosoknak kell, illetve kellett volna időben a postaládák útján eljuttatniuk az érintetteknek.   Ennek lényege, hogy a népszámlálásra aktivizálják a lakosságot, valamint elősegítve a helyzetet, biztosítsák az elektronikus válaszadás lehetőségét. A borítékolt csomag híján nem válik ismertté az érintett számára a belépési kód, így akihez ez a pakk nem jut el, az nem tudja önmaga intézni az ebbéli ügyeit. Ekkor lép elő a számlálóbiztos, aki felkeresi a nem regisztrált ügyfelet és a kérdőívet vagy egy riport keretein belül közösen kitöltik, vagy ha önálló a fél, akkor azt beszedi, szükség esetén korrigálja, javítja. Ez a feladata. Ennek meghatározott díjszabása Közlönyben közzé tett táblázat kimutatásában szerepel.

Akkor középáron, egy 120-as címlistával több mint 113 ezer Ft összejön ( - érdemes ráhajtani)
Az ismerté vált felvetés kapcsán megkérdeztük, hogy mi a ráció a kézbesítés elmaradásában? Elmondás alapján a munkavállaló számlálóbiztossá avanzsáltak egy része esetében előfordulhat, hogy nem járta be   időben a területét, így a kézbesítendő anyag még nála van. Az is elképzelhető, hogy egyesek a postázás helyett inkább az anyaggyűjtésre koncentrálnak, mert azzal időt takarítanak meg, s jobban prosperálhatnak belőle. Más esetekben előfordulhat, hogy a címen tartózkodás nem ismert, vagy a cím nem létezik a regisztrációban, így a borítékolt anyag nem találkozik a valós személlyel.  Ezért a számlálóbiztos feladata a tényleges helyzet feltárása, regisztrálása, és az adatgyűjtés. Ezt vállalta, ezért kapja a járandóságát, amit a Magyar Közlöny által nyilvánosságra hoztak.  Az a feltételezés, miszerint a többlet kereset begyűjtésének szándéka motiválna egyeseket a borítékok visszatartására és a személyes kikérdezésre, még nem alátámasztott, de tény, hogy több ilyen felvetés, valamint hasonló jellegű panaszról van tudomásuk a rendszerfelügyelőknek, a felülvizsgálóknak.
Ócsán az önkormányzat honlapja ez ügyben sem ad megfelelő tájékoztatást. Az információáramlás e téren is hiányos.

Elvileg a postaládákba már több hete bekerültek a kérdőívek, ezeken van a kód, amivel interneten is lehetett adatokat adni

A tízévenként aktuális népszámlálások sorában az idei mindenképpen rendhagyó, hiszen ez az első alkalom, hogy önkitöltéssel, illetve interneten keresztül is lehet adatot szolgáltatni. A szeptember végén kikézbesített csomagokban személyi kérdőív mellett mindenki kapott egy, a lakásra vonatkozó kérdéseket tartalmazó adatlapot is. Az ezen szereplő internetes kóddal vasárnapig még lesz lehetőség megválaszolni az otthonra, valamint az ottlakókra vonatkozó kérdéseket.
Fontos információ: a lakáskérdőíven található kóddal kell mindegyik ottlakó személyi adatlapját kitölteni! 


Továbbá ne feledjék, hogy a népszámlálás adatainak az október 1-jei állapotot kell tükrözniük! 
*

2 megjegyzés:

  1. Hol az én számlálóbiztosom? Most már nem ugat a keresetéről? Nehogy már sajnáljam, mert jelentkezett munkára! Folak jól odapörkölt neki ezzel a hiteles táblázattal. A hazug hintás alakok ilyenkor mind elkopnak.

    VálaszTörlés
  2. Vezényszóra jelennek meg és tűnnek el, nem vetted még észre?
    Ide terelik őket, mint a marhákat a legelőre.

    VálaszTörlés