A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 25., kedd

A Szűcs vezette megye helyett a kormány fütette fel a radiátorokat, így már langyosodnak a kihült iskolák ( - Szűcs otthonában nincs fizetési nehézség)

Megkezdte a fűtés visszaállítását a Tigáz azokban a Pest megyei iskolákban, amelyekben eddig hidegek voltak a radiátorok - közölte a miniszterelnök szóvivője, miután csütörtök délután megállapodás született a gázszolgáltató, a megyei önkormányzat és a Belügyminisztérium között. 

Szűcs Lajos legutóbb  október 23.-án lépett fel nyilvánosan helyben, amikor beszédet is mondott Ócsán. Akkor azonban nem az iskolai fűtési gondokról, a fizetési hiányosságokról volt szó. Ekkor egész másról beszélt. Ezt követően szóvivőjével, Ambrus Andrással koszorút helyeztek el október 23.-a tiszteletére.

Kesztyűben írás

„A fűtési szezon kezdetén minden iskolában beindítjuk a kazánokat, egyetlen diák sem fog fázni.” Ezt mondta lapunknak szeptember végén Szűcs Lajos, a tizenhatmilliárdos adóssággal küzdő Pest Megyei Önkormányzat fideszese elnöke.


Három hét telt el azóta. Az elnöknek nem sikerült betartania ígéretét, ugyanis a fűtési szezon kezdetére a megye 34 iskolája közül 18-ban nem indíthatták be a kazánokat, mert tartozás miatt kikapcsolta a gázt a szolgáltató. Diákok ezrei fagyoskodtak tanulás közben, vagy inkább helyette.
Az elmúlt napokban három intézményben tanítási szünetet rendeltek el, a legtöbb iskolában azonban megtartották az órákat. Igaz, rövidített órák voltak, a diákok gyakran tornáztatták. 

Bár Szűcs Lajos elnök erre nem kívánt nyilatkozni, a közgyűlés szóvivője, Ambrus András megindokolta, „miért nem tehetnek” a kialakult helyzetről

De ennek mára vége.  
Orbán Viktor kormánya nem hagyja cserben a Fidesz megyében is érdekelt elnökét.

A miniszterelnök szóvivője közölte is: a kormány garanciát vállalt arra, hogy rendezi az érintett iskolák októberi, novemberi és decemberi gázszámláját. Az eddig felgyülemlett tartozás kiegyenlítéséről pedig az önkormányzat és a gázszolgáltató cég fog egyeztetni "abban a tudatban, hogy a kormány és a megyei önkormányzatok között létrejött megállapodásnak megfelelően a megyei intézményeket - így iskolákat is - 2012. január 1-jétől az állam fogja működtetni" - mondta.
   
Felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerdai ülésén utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy oldja meg a több Pest megyei iskolában kialakult tarthatatlan helyzetet.
   
Szijjártó Péter szerint a Pest megyei helyzet is világosan rámutat arra, hogy helyes döntés volt a kabinet és a megyei önkormányzatok között a közelmúltban megkötött megállapodás. "Így lehet lezárni azt a korszakot, amely az önkormányzatok eladósodásával járt, hiszen az elmúlt nyolc esztendő kormányzati döntései nyomán az önkormányzatok egyre több feladatot kellett, hogy ellássanak egyre kevesebb pénzből" - tette hozzá.
   
Tizennyolc Pest megyei iskolában voltak hidegek eddig a radiátorok, miután a szolgáltató - az intézményeket fenntartó megyei önkormányzat tartozása miatt - kikapcsolta a gázt, így nem tudtak fűteni.
   
Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke csütörtökön az MTI-nek azt mondta, berendelték az iskolaigazgatók a fűtőket, karbantartókat és a többi "segéderőt", hogy amint egyezség születik a kormányzat és a Tigáz között a Pest megyei önkormányzat adósságának rendezéséről, s a szolgáltató megnyitja a csapokat, a lehető leghamarabb meleg lehessen a tantermekben.
   
A megállapodás aláírása után a Tigáz közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: azonnali hatállyal megkezdi a Pest megyei oktatási intézményekben a gázszolgáltatás visszakapcsolását. Várhatóan a hét végéig mindegyik iskolában lesz fűtés, és a jövő hét elején már megfelelő körülmények között folyhat az oktatás - tudatták.
   
Közleményében a gázszolgáltató felidézi, hogy idén tavasszal és a nyár folyamán a Pest Megyei Önkormányzat fenntartásában működő iskolákban kikapcsolta a szolgáltatást a felhalmozódott több mint 130 millió forintos tartozás miatt. Tavasszal és nyáron az iskolák működésében nem jelentett akadályt a szolgáltatás felfüggesztése, és "társaságunk bízott abban, hogy ez idő alatt a Pest Megyei Önkormányzat rendezni fogja tartozásait. Sajnos ezek a törekvések sikertelenek maradtak, így a szolgáltatás nem indulhatott meg" - írták, hozzátéve, hogy csütörtökön azonban megszületett a megállapodás a megyei önkormányzat, a belügyi tárca és a Tigáz között. 
Hangsúlyozták, a fennmaradó tartozás megfizetésére biztosítékot jelent "a kormány és a megyei önkormányzatok között megszületett megállapodást jogszabályokba foglaló törvény".

Szűcs Lajos ismét kikerült egy bukkanót.  Az élete változatlanul halad tovább, karrierjét, jólétét, semmi nem veszélyezteti. Ócsán pedig továbbra is akkor mond beszédet, amikor csak akar. 
De mint október 23.-án is látható volt, erre egyre kevesebben kíváncsiak.
*

2 megjegyzés:

  1. Szűcs tud nagyokat mondani,ezt egy párszor már bebizonyította.

    VálaszTörlés
  2. Szemét önkormányzati társulat.

    VálaszTörlés