A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 17., hétfő

A fele sem igaz Alsópakony ( - még maga Horváth is meglepődött)

A kormány és az önkormányzat által beharangozott alsópakonyi bérlakástelep vázlatos célkitűzései közül a fele sem valósul meg abból, amit előre ígértek.

A pályázók tájolására készült autonóm falu koncepcióvázlatban még az szerepelt, hogy a bérlakástelep csak eleinte lógna Ócsa köldökzsinórján, később önálló településként élne tovább. Az ökofalu tervet azután több helyen is felülírták az állami alkuk, s az önkormányzati javaslatok, felajánlások.

Mint már korábban kiderült, az Alsópakonyba tervezett lakások és maga a mintafalú nem lesz önellátó, mert a közművek (víz- csatorna stb.) terén Ócsa hátára varrják azt. Ezt a jegyzőkönyvek szerint az alpolgármester vetette fel a tárgyalások során, amire az állam azonnal ugrott, mert ezzel a módosítással pénzt takarít meg a költségvetési keretéből. Ócsa azonban ezért a felajánlott köldökzsinórért semmi többlet forrást, vagy csereértéket nem kap.  A testületből kiszakadt tárgyalófél, nem igazán a város érdekeit képviselhette a tárgyalások során, mert az úgy kisiklott és innen fogva már nem a helyiek érdekeit tartotta szem előtt. Horváth elpuskázta. Az így létrejövő megállapodásból létrejövő szerződést a polgármester aláírta, amivel gyakorlatilag tálcán kínálta fel a várost és annak vagyonrészeit, amivel kiszolgáltatott helyzetbe sodorta a helyi polgárságot. A kötött szerződés betartása esetén, a város pénzéből kell megkezdeni a vállalások teljesítését. A bölcsőde és az óvoda beruházás megkezdésének költségeit jelenleg mi fizetjük. Ez pedig nem volt betervezve az idei költségvetésbe. A város korábban nem számolt ezzel, vagy az ilyen jellegű és nagyságú beruházással. Erre nem is terveztek be egy fillért sem. Most azonban muszáj belefogni az egyezség okán, de az idei költségvetés nincs felkészítve erre. Hogy ennek összegét miként fogja előteremteni a Kardos vezette Pénzügyi Bizottság, azt még talán a chef menedzser sem tudja. 

De nem csak ez nem fedi a korábbiakat.  
Mint a napokban felszínre bukkant, a korábbi hitegetéssel szemben a lakóépületek sem lesznek annyira modernek, és energiatakarékosak, mint ahogy mesélték. 
- Kezdetben a lehető legtakarékosabban működtethető, A+ energetikai besorolású házakat terveztünk a telepre, de később módosult a koncepció – ismeri el Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. – A közpénzből megvalósuló beruházásoknál különösen ügyelnünk kell a költségekre, márpedig a passzívhoz közelítő energiahatékonyságú házak építése aránytalanul sokba kerül. Így a B energetikai besorolású épületek mellett döntöttünk. A magyar épületek többsége egyébként D vagy még annál is rosszabb: E vagy F minősítésű.

A programra most 5-6 milliárdot szán a kormány.  
Egyelőre még nem született döntés arról, hogy miből és hogyan épüljenek fel a házak. De az bizonyos, hogy alapfeltétel lesz az élő-, illetve közmunka nagy arányú felhasználása. Mivel a technológia összefügg a házak építészeti kialakításával, a tervpályázat is ennek a tendernek a része lesz. A bérlőkiválasztás metódusát a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma dolgozza ki az év végéig – mondta el Szaló Péter.

Horváth Tamást, Ócsa alpolgármesterét állítólag kissé meglepték a fenti határidők, mert az eredeti menetrend szerint még az idén kiírták volna a komplex közbeszerzési pályázatot és márciusban átadták volna az első 80 házat. 
A jövő évi tendereztetéssel legfeljebb júniusban költözhetnek be az első ütem lakói. 

Ócsa mindenesetre időre teljesít. Már folyik az első ütemhez tartozó száz hektár átminősítése. 
A Belügyminisztériummal kötött szerződés értelmében ők adják majd ki az építési és használatbavételi engedélyeket is. 
Horváth alpolgármester azt reméli, hogy az új negyed házai éppúgy különböznek majd egymástól, mint egy átlag településen. S egyúttal abban is bizakodik, hogy az állam – ígéretéhez híven – magára vállalja majd Ócsa bölcsödeépítési, illetve óvodabővítési uniós pályázatának önrészét.

Horváth Zoltán megbízott városi főépítész a beruházással kapcsolatosan érdekelt félként, látva lakosság kételkedését, nagy nyílvánosság előtt lenyilatkozta, hogy nem kell félni. Kérte továbbá, hogy ne minősítse senki a projektet, mert az önmagában egyedülálló, és mintaszerű, de mivel ilyen még nem volt ezért számos kérdéssel a folyamat során szembesülnek csak. 

Valóban ezekkel a változtatásokkal mi is csak most, a folyamat során szembesülünk. De akkor minek volt az ígéret, a lakossági fórum, mint tájékoztató, ha amúgy mindent megváltoztatva azt tesznek, amit akarnak.  (A hülyék meg a túloldalon, vagy Ócsán laknak?)
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése