A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 8., szombat

Népszámlálás: rengetegen töltötték ki interneten a kérdőívet ( - a bejelentkezéshez szükséges ívek azonban helyenként késnek)

A népszámlálás első hetének elteltével, péntek 10 óráig 265.438 háztartástól érkeztek be adatok interneten; az elektronikus kitöltésre október 16. éjfélig van lehetőség - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 

Mint írták, a mostani hétvégén azok, akik még nem kapták meg a lakás- és személyi kérdőíveket tartalmazó borítékot, amely az internetes válaszadáshoz szükséges kódot is tartalmazza, számíthatnak arra, hogy a pihenőnapok valamelyikén felkeresi őket a számlálóbiztos.
   
Felhívták a figyelmet arra, hogy akik a hétvége utáni egy-két napon belül még mindig nem kapták meg a kérdőíveket, feltétlenül jelezzék ezt az ingyenesen hívható 06-80-200-014-es, illetve a 06-80-200-224-es  telefonszám valamelyikén, vagy az info.nepszamlalas@ksh.hu e-mail címen. A telefonvonalakra naponta tízezer hívás érkezik, a bővebb információt nyújtó e-mail címre ugyancsak tömegével futnak be a kérések - jegyezték meg.
   
A közlemény szerint a számlálóbiztosok "elsöprő többsége remek munkát végez, feladatát magas szakmai színvonalon látja el". Ezzel együtt, ha valakinél hiányzik az adatszolgáltatói boríték, annak egyik oka az lehet, hogy a számlálóbiztos nem tudott meggyőződni arról, hogy jó címre juttatja-e azt. Ilyenkor a biztosnak kötelessége személyes kapcsolatfelvétellel meggyőződni arról, hogy a megfelelő címen jár - írta a KSH.
   
Előfordulhat az is, hogy a számlálóbiztos átadja a borítékot, ám közli, hogy mivel az adott cím az ő jegyzékében nem szerepel, internetes kódot nem adhat. Ilyenkor a KSH munkatársai igyekeznek pár napon belül orvosolni a problémát - mutattak rá.
   
Utaltak arra is, "egy-két egészen kivételes esetben előfordult, hogy a számlálóbiztos azért nem hagyott hátra borítékot, hogy lehetetlenné tegye a hozzájutást a kódhoz, azaz nehezítse az internetes kitöltést". Ez nagyban korlátozza az állampolgárok választási szabadságát, ezért "a KSH illetékesei az illető leváltását javasolták az érintett település jegyzőjének, amit ő meg is tett" - írták.

Súlyosabb visszaélésnek nevezik a közleményben azt, "amikor a számlálóbiztos nem is számlálóbiztos". A KSH ugyanakkor arra kéri a válaszadókat, hogy miután meggyőződtek a számlálóbiztosok személyazonosságáról, "tüntessék ki bizalmukkal az összeírást végző szakembereket, és tegyenek eleget válaszadási kötelezettségüknek". 

Ócsán azonban sok helyütt még az összeíráshoz, és az internetes bejelentkezéshez nélkülözhetetlen borítékot és azonosítót sem kapták meg szombat estig bezárólag.
A késedelmesség okairól meg szerettük volna kérdezni a hivatalt, de ügyelet nem volt, és ez ügyben elérhetőséget sem hagytak hátra. Így nem marad más, mint várakozni és bizakodni, hogy talán a hétvégén, vagy a jövő hét elején megérkezik a nyomtatvány.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése