A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 5., szerda

Kövér László ürülékhez hasonlította a rendőröket ( - ilyen rendőrökre nincs szüksége a társadalomnak)

Ürülékhez hasonlította Kövér László házelnök a Duna Tv egyik kedd esti, Közbeszéd című műsorában a rendőröket és szakszervezeti vezetőiket. Szerinte "lapítottak, mint az a bizonyos a gazban" 2006 őszén, a Gyurcsány kormány ideje alatt. Szima Judit, a TMRSZ főtitkára szerint a házelnök általánosít, ráadásul szerinte éppen a fideszes képviselők "lapítottak" - Révész Máriusz kivételével - 2006. október 23-án.

Szima Judit szakszervezeti vezetőként és lefokozott rendőr alezredesként is visszautasította közleményében Kövér László szavait több ezer, a munkáját becsületesen végző rendőr nevében. Szerinte Kövér László "olyan nyilatkozatot tett a Fidesz képviselőjeként, amely tartalmában folytatja a kormányzatnak azt a tevékenységét és kommunikációját, amellyel nap mint nap beletörlik a cipőjüket a rendőrség tisztességes munkavállalóinak a mundérjába."


Kövér László ugyanis arról beszélt, hogy a Gyurcsány kormány alatt nem tüntettek a rendőrök a kormány ellen. Szerinte éppen a jogaikért tüntető emberek elleni brutális fellépésük kapcsán kellett ügyeket kibogozni, "ezt a szégyenfoltot a mai napig a rendőrségnek nem sikerül magáról lemosni"

2006. október 23-án százezres nagyságrendű demonstrációt hirdetett meg a Blaha Lujza tér-Astoria tér közötti útszakaszon a Fidesz. A demonstráció résztvevőire a rendőrség felelős irányítói "rátolták" az oszlató rendőrökkel a Deák tér felől érkező több ezres tömeget.

A Révész Máriusz bántalmazása miatt különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértéssel vádolt két rendőrt a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön másodfokon egy-egy évi, két évre felfüggesztett börtönre ítélte, akkor még nem jogerősen.

Révész Máriuszt 2006. október 23-án vérző fejjel, csonttöréssel és súlyos zúzódásokkal szállították kórházba azt követően, hogy rendőrök durván bántalmazták a Fidesz ünnepi nagygyűlése után.


Az ügyészség egy rendőr főtörzsőrmestert és egy őrnagyot vádolt meg az országgyűlési képviselő bántalmazása miatt különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértéssel, illetve bűnpártolással. A Fővárosi Bíróság első fokon 2009. december 18-án bizonyítékok hiányában mindkét vádlottat felmentette. Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla tárgyalásán másodfokon bűnösnek mondta ki az első rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett testi sértésben és hivatalos eljárásban való bántalmazásban. A másodrendű vádlottat pedig bűnpártolásban találták bűnösnek. Ezért mindkét vádlottat egy-egy évi felfüggesztett börtönnel sújtották és nem részesítették őket az úgynevezett előzetes mentesség kedvezményében sem.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletét szóban indokló Nehrer Péter bíró kiemelte, fel sem tételezhető, hogy Révész Máriusszal szemben a rendőrök bármiféle jogos védelmi helyzetben lettek volna. A bíró azt mondta, jogállamban rendőr ilyesfajta kényszerítő eszközt csak akkor alkalmazhat, ha veszélybe kerül.

Majd hozzátette: ahogyan akkor is nehéz jogállamról beszélni, ha egy bűncselekmény során megsebesült képviselőre azt mondják: "Révész Mártíriusz".

A másodfokú ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek, így a per harmadfokon, a Legfelsőbb Bíróságon folytatódott.

A tárgyalás után Révész Máriusz újságíróknak azt mondta: a büntetőeljárás során egyértelműen kiderült, hogy rendőrök verték meg, és az is, hogy a rendőrök egy része hamisan tanúskodott. Hozzátette: "gondolom, vagy 30-40 rendőr pontosan tudhatja, kik voltak a tettesek". Révész Máriusz szerint egyébként nem lefelé, hanem felfelé kellene keresni a felelősöket.

*

1 megjegyzés: