A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. október 22., szombat

Még jöhet a népszámláló ( - biztos, a népibiztos)

A számlálóbiztosok október végéig már csak azokhoz csöngetnek be, akiktől nem érkezett kitöltött kérdőív elektronikusan vagy papíron - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője szerdán az MTI-vel.



Ócsán vannak még hiányosságok. Ismertek címek, ahova a számlálóbiztosok nem jutottak el.
Ennek talán az egyik oka, hogy más önkormányzatokhoz hasonlóan, az ócsai jegyző nem hirdetett nyilvánosan felvételt számlálóbiztosokra.  Itt a helyben, az önkormányzathoz kapcsolható személyek közt osztották szét a feladatokat. Ezért több tanár és önkormányzati dolgozó jutott mellékesen többletbevételhez. Mások, akár munkanélküli, "szabadidősök" viszont kimaradt ebből a kereseti lehetőségből. Ezzel csak az a baj, hogy a szelektált népszámlálók napközben főállásukhoz kötöttek és a munkaidejük alatt nem tudják a kérdezőbiztosi szerepüket ellátni. Ezért akadozik az emberekhez való eljutás. De helybéliek elmondása szerint több olyan eset vált ismerté, hogy a népszámlálási íveket a biztosok nem hordták szét becsülettel, hanem azt a kézbesítőre bízták. Ez több kevesebb sikerrel, vagy kudarccal járt.  Aztán mások szerint az önkormányzatban az ügyfélszolgálati irodán, az önkormányzati alkalmazott a hivatalos munkaidejében vette fel azok adatait és töltötte ki ott az kérdőíveket, amit korábban nem kézbesített. Így a hivatalos munkaideje terhére végezte a mellékállását. Ez persze nálunk nem okoz gondot, de nem is segítette elő a népszámlálás sikeres lebonyolítását.  Igazából nincs min csodálkozni. Ócsa már csak ilyen. Itt minden másként működik.


 A népszámlálási kérdőíveket október 31-ig a számlálóbiztosok segítségével tudják megválaszolni a megkérdezettek, akik a hozzájuk eljuttatott adatszolgáltatói borítékon találják meg számlálóbiztosuk nevét és elérhetőségét. Az eddig önállóan papíron kitöltött kérdőíveket is neki kell leadni.
   
Virágh Eszter közleménye szerint a számlálóbiztosok szakadatlanul járják körzetüket, fölveszik az adatokat a címlistájukon esetleg még nem szereplő ingatlanokról, lakás céljára használt építményekről, illetve az ott élőkről is, gondoskodva a teljes körű népesség- és lakásösszeírásról.
   
Mint írta, a személyes interjú keretében zajló válaszadás esetén az adatszolgáltatás tényét a számlálóbiztos jegyzi föl címjegyzékére. Erről az adatszolgáltató is meggyőződhet, a számlálóbiztosnak nem kell igazolást adnia erről. A papíralapú kérdőívek, mint ahogy az elektronikus kérdőívek is, a feldolgozást követően megsemmisítésre kerülnek - húzta alá.

Ha valakinek több címe is van, például van egy állandóan bejelentett otthona, de ugyanakkor máshol él, akkor is mindenképpen arról a lakásról töltse ki a kérdőívet, és ott adjon számot saját magáról, ahol valójában, életvitelszerűen él. Virág Eszter kiemelte: a népszámlálás során nem a bejelentkezést vizsgálják, hanem a tényleges helyzetet. Az sem probléma, ha valaki nincs is bejelentve az adott címen, attól ő itt él, és itt kell összeírni.
   
A szóvivő megjegyezte: ez a népszámlálás üdülőket nem ír össze, viszont előfordulhat üdülőhelyeken, hogy valaki az üdülőként nyilvántartott házába véglegesen kiköltözött, ott életvitelszerűen él, az év nagyobb részét ott tölti. Ilyen esetben mindenképpen ott kell történnie az összeírásnak, és azt kérte, ha a számlálóbiztos nem észlelné ezt, hívják fel erre a figyelmét.
   
Virágh Eszter szerint a másik gyakori eset üdülőövezetekben, hogy bár lakásként van bejelentve a nyaraló, de a tulajdonosok csak üdülés céljára használják, főként hétvégenként vagy nyaranta látogatják. Ilyenkor előfordulhat, hogy a számlálóbiztos össze akarja írni az ott talált személyeket, de erre nincs szükség, mert őket a tényleges másik otthonukban veszik számba - tette hozzá.
    
Az adatok közlésekor "az adott eszmei időpontban", az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése