A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. május 30., szerda

Például: - Durván drágulhatnak a bölcsődék ( - nyertesek és vesztesek)

Mint ismert, Ócsa városa az alsopakonyi újtelep kormányzati elképzelései és építési tervei kapcsán döntött úgy, hogy feladja korábbi elképzeléseit és a testületileg támogatott családi napközi helyett bölcsőde építésbe és óvoda bővítésbe kezd.

A mai testületi ülésen a város polgármestere örömmel jelentette be, hogy Ócsa az erre benyújtott pályázaton támogatást nyert. Ezért aktualitásként egy példával szeretnénk illusztrálni az ebbéli társadalmi viszonyokat, a jelenbeli állapotok rajzolataként.

A bölcsődék 5 százalékában már biztosan bevezetik az étkezési hozzájárulás mellett az úgynevezett gondozási díjat.

A szülők a díj bevezetése után havonta akár 40 ezer forintot is fizethetnek az önkormányzati bölcsődei helyekért - írja a hirado.hu. A gyermekvédelmi törvény január elsejétől teszi lehetővé, hogy az önkormányzatok gondozási díjat állapítsanak meg a bölcsődékben.

Nem biztos, hogy megéri majd önkormányzati bölcsődébe vinni a gyerekeket, a gondozási díj ugyanis a legtöbb családnak jelentős plusz terhet jelenthet.

A bölcsődei dolgozókat tömörítő szakszervezet attól tart, ha a legtöbb szülő nem íratja be bölcsődébe a gyerekeit, nemcsak az intézményekre, a dolgozókra sem lesz szükség.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a normatívát kellene rendezni úgy, hogy az önkormányzatoknak megérje fenntartani a bölcsődéket, és ne a kisgyermekes szülőket terheljék.

Eddig az ország bölcsődéinek 5 százalékában döntöttek a gondozási díj bevezetéséről. A főváros legnagyobb kerületében azt mondják, rákényszerülnek az új térítési díj bevezetésére, ugyanakkor azt ígérik, senkinek sem kell az erején felül fizetnie.

„A jövedelem százalékában szeretnénk meghatározni azt, hogy mekkora térítési díjat fizessenek a családok. Itt ez azért is fontos, hiszen akkor a kevesebbet keresők jóval kisebb mértékben, a jobban keresők, a többet elbíró családok sokkal nagyobb mértékben vennének részt a bölcsődei térítési díjakból” – nyilatkozta az m1 Híradójának Fohsz Tivadar, a 17. kerületi Önkormányzat alpolgármestere.

A legtöbb önkormányzat a közeljövőben dönt arról, hogy miként vezetik-e a bölcsődékben a gondozási díjat.

Forrás: 168 óra online.hu
*

3 megjegyzés:

  1. Helyi népszokás szerint szarnak bajnak nincs gazdája!
    Mellesleg Bukodi Károly és csipetcsapata tegnap úgy döntött, hogy a városüzemeltetéssel felvetetett hitellel végérvényesen és visszavonhatatlanul eladósítja a várost, amivel abszolút kiszolgáltatottá teszi a lakosságot, meghatározva ezzel annak sanyarú jövőjét.

    VálaszTörlés
  2. Nem vagyok érintett szerencsére, de ezt a Ócsai baromságot meg kellene akadályozni. A tervek szerint ott csak meghülyülni lehet.

    VálaszTörlés
  3. Igen, és ezek után azt kérik a lakosságtól, hogy jelentkezzenek járda építési programhoz.
    Na, nem mintha nem lenne szükség járdára.
    Ez az össze-vissza kapkodás, tiszta elmebaj.

    VálaszTörlés