A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 22., szerda

Négy különböző támogatás térségfejlesztésre ( - hajrá Ócsa)

Az EIB pumpálja a bankókat Magyarországba!
735 millió eurós négy új hitel magyarországi térségfejlesztésre. Ahol bizalom van, ott hitel is van.

Összesen 735 millió euró értékben négy új hitelt nyújt uniós alapokból támogatható kiemelt magyarországi térségfejlesztési beruházások finanszírozására az Európai Beruházási Bank (EIB).

"A hitelszerződések erősítik Magyarország versenyképességét, és végső soron még több uniós forráshoz segíthetik az országot, hiszen a hitelekből az uniós alapokból támogatható kiemelt beruházásoknál Magyarországtól elvárt hozzájárulás is finanszírozható" - mondta Philippe Maystadt, az EIB elnöke.

A térségfejlesztésre fordítható összegből 300 millió eurót a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) és a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) beruházásaira nyújt az európai bank. A KÖZOP és KEOP keretében megvalósuló kiemelt beruházásokkal kapcsolatban az EIB közleménye megjegyezte, hogy a közlekedési ágazat támogatásának célja a gazdasági versenyképesség, valamint a társadalmi és területi kohézió növelése Magyarországon a főbb közúti és vasúti hálózatok bővítésével, kiemelten támogatva a környezetbarát és fenntartható közlekedési eszközök alkalmazását.

További 300 millió eurót a vidékfejlesztési program keretében (elsősorban az állattenyésztési és megújuló energiával kapcsolatos ágazatokban megvalósuló beruházásokra, valamint a fenntartható mezőgazdasággal, a falusi agrárturizmussal és a vidéki kulturális örökség védelmével kapcsolatos képzésekre) lehet felhasználni. A kölcsön "kedvezményezettjei leginkább az agrárturizmusban és vidéki örökségvédelemben érdekelt magánberuházók és önkormányzatok lehetnek; a kölcsönből elsősorban kisebb vidéki, mezőgazdasági és turisztikai infrastruktúra fejlesztésére irányuló projektek támogathatók az ország valamennyi régiójában".

A kistérségi közúthálózat fejlesztésének finanszírozásához 80 millió euróval járul hozzá az EIB, a transzeurópai közlekedési hálózatba becsatlakozó alsóbbrendű utak felújítására, szállító- és teherbíró-kapacitásának növelésére biztosítva forrást. A finanszírozás elkerülő szakaszok építésére is kiterjed egyes vidéki városokban, amelyeket jelentős átmenő forgalommal terhelt országos főutak szelnek át.
A bank 55 millió euróval támogatja regionális szakorvosi rendelőintézetek Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében megvalósuló korszerűsítését, a kórházi szakorvosi ellátórendszer szerkezeti átalakításának előkészítését, valamint különböző orvosi-informatikai fejlesztéseket az összes magyar régióban. 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése