A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 1., szerda

Közlemények ( - támadás a rend és az emberek ellen)

 
A Honfoglalás 2000 Egyesület üzenete a Fegyveres és Rendvédelmi Szervek Hivatásos Állományú Tagjainak. 

Ne tüntessenek!
Tanúsítsanak önmérsékletet, mi, kiskeresetűek, munkások, nyugdíjasok is ezt tesszük.
    
A tüntető, egyre hangosabban követelődző szervezetektől kérdezzük? Minek köszönhető, hogy felbátorodtak, hogy elfoglalják a Kossuth-teret, hogy gyújtogatnak, hogy füstbombákkal mérgezik a levegőt? 
Talán azért a bátorság, a hősi kiállás, mert most nem lőnek a tüntetőkre? Miért nem voltak ilyen bátrak egy-két évvel ezelőtt? 
Miért nem követelték a korábbi kormányoktól elmaradt túlórapénzüket, és egyéb - vélt vagy jogos követeléseiket?  
A Kormánynak küldött üzenetükre reagálva, felhívjuk figyelmüket, hogy nem a kormány, hanem Önök ülnek fordítva lovon és szereptévesztésben vannak. Ugyanis mi, adófizető polgárok tartjuk el Önöket - nem pedig Önök minket, - köztük azokat is, akik 38-40 évesen vagy rokkantságot színlelve mennek nyugdíjba, hogy aztán jó egészségben tovább dolgozhassanak.  
Mi, idősek, nyugdíjasok, kiskeresetűek, mi is szeretnénk jobb életet, magasabb fizetést élvezni, ám nincs rá mód. Abból a szerény havi juttatásból kell megélnünk, amely az elherdált, ellopott milliárdok után a költségvetésnek megmaradt. 
Nekünk nincs fecskendőnk, füstbombánk, mi nem égetünk bábúkat, mi nem követelőzünk, nem fenyegetőzünk. Mi csak a megértésre, a jó szándékra hivatkozhatunk.  

Vegyék tudomásul T. Tüntetők, hogy anyagi követeléseiket kizárólag a mi csekély keresetünk, ellátmányunk rovására lehet kielégíteni. Vegyék ki Önök is részüket az erőfeszítésből, az ország talpra állításának nehéz feladatából. Ne romboljanak. Gondoljanak a saját jövőjükre is, és ne követeljék, hogy saját szüleik nyugdíjából elégítsék ki jogosnak vélt   követeléseiket.  

*


A Jobbik Magyarországért Mozgalom megdöbbenve – bár az előzmények után nem meglepődve – értesült a jegybank mai döntéséről, amellyel az amúgy is rekordmagasságú alapkamatot újabb 25 bázisponttal emelte. 

A lépést, mivel azt se a magyar gazdaság helyzete, se a kilátásai nem indokolnak, nem tudjuk másképp értelmezni, mint a spekulatív tőkének tett újabb gesztust. A jegybanknak, úgy tűnik, semmi sem drága ahhoz, hogy keresztbe tegyen a gazdasági növekedést megcélzó kormányzati gazdaságpolitikának. Annak a gazdaságpolitikának, amelynek számos elemét mi magunk is bíráltuk, de ettől függetlenül tény: ilyen magas jegybanki alapkamattal lehetetlen érdemi gazdasági növekedést elérni.
    
A mai döntés közvetlen káros hatásaként több tízmilliárdos többletkiadás fogja terhelni a költségvetést a növekvő kamatkiadások miatt. Mivel ez már a harmadik ilyen döntés rövid idő alatt, a forráskivonás összességében a százmilliárdos nagyságrendet is elérheti. Ennyivel kevesebb juthat vállalkozásfejlesztésre és a közszolgáltatások ellátására – vagy ennyivel nő a költségvetési deficit. Mindezt olyan gazdasági környezetben, ahol az idén – ezzel együtt is – jelentősen csökken a költségvetési hiány, mérséklődhet az államadósság, vagyis a valós országkockázat érdemben is csökken.  
    
A tartósan magas jegybanki alapkamat egyben azt is jelenti, hogy a magyar vállalkozások továbbra is csak drága hitelhez juthatnak, ami tovább erősíti versenyhátrányukat a külföldről olcsó hitelhez jutó multikkal szemben. Vagyis a jegybanki kamatpolitika a spekulánsok után a multik érdekeit is szolgálja, szemben minden magyar vállalkozóval és közintézménnyel. Az inflációra hivatkozni önmagában sovány és rendkívül vitatható érv. A jegybanknak, amennyiben valóban magyarnak és valóban nemzetinek tartja magát, nem a nemzetközi pénzszivattyút kell működtetnie, hanem a nemzetgazdaság egészének szempontjait kell szem előtt tartania.    

A történtek ismeretében ki lehet jelenteni: a magyar gazdaság kibontakozásának a legfőbb akadálya ma a magyarnak és nemzetinek nevezett jegybank.  

Ceterum censeo: Simor Andrásnak távoznia kell.  

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése