A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 23., csütörtök

Június 4.-e legyen VÁROSI EMLÉKNAP ( - ujabb kezdeményezés)

Ócsa város  Önkormányzat
Képviselő-testülete részére     
                   Ócsa


Tisztelt Képviselő-testület!



2010-ben a Magyar Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4.-ét, a trianoni békediktátum napját, hogy ne essünk feledésbe az ország szétszakításáról.

Sajnálattal tapasztaltuk, és kényszeredve vettük tudomásul, hogy városunkban azóta sem volt városi szintű, önkormányzati megemlékezés erről, de még a magyar zászlók sem kerültek kitűzésre.

Ezt a csorbát kiküszöbölendő, szeretnénk, javasolni a képviselő-testületnek, hogy Ócsa Város Önkormányzata  nyilvánítsa június negyedikét, a trianoni tragédia napját városi emléknappá, hogy a jövőben erről, az alkalomhoz illően méltón lehessen megemlékezni.


Ócsa;  2011. 06.15.

*

T. Képviselő úr/ hölgy!

Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy javaslattal, és egyben kérelemmel fordultunk az önkormányzatunk képviselő-testületéhez, hogy a 2010. évben az Országgyűlés Sólyom László köztársasági elnök által törvényben foglaltan Nemzeti Összetartozás Emléknapjává nyilvánított június 4.-e Ócsa városában is legyen Városi emléknap, hogy ezáltal biztosított legyen a trianoni tragédiára való megemlékezés. 

Ezzel a fenti törvénnyel összhangban szinte minden településen, megemlékeztek az ország szétdarabolásáról. Több helyütt városi emléknappá nyilvánították június 4.-ét. Dabas fideszes vezetése kiemelt ünnepség keretében tartott megemlékezést az ott felállított országzászlónál. Dunaújváros rendeletet alkotott a nappal kapcsolatosan. És még sorolhatnám a példákat.

Városunkban sajnálatos módon sem a kulturális bizottság, sem a hivatal, így az önkormányzat által sem volt napirenden az erre való felkészülés, az emlékezés.

Így Ócsán az iskolák, az önkormányzat, annak hivatala és maga a város is néma és fellobogózatlan maradt. Egy szűk körön kívül senki nem tartotta fontosnak az országgyűlési határozat, törvényben foglalt szövegét, és szellemiségét:

4. §

A Magyar Köztársaság Országgyűlése kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élő tagjait és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, ...  a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak.

Ennek érdekében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja.
Nálunk hivatalosan senki sem munkálkodott ezen.
Mindez az idézett intés persze nem teszi kötelező jellegűvé a megemlékezést, és nem ír elő számonkérhető kötelességet sem, de ha már az országgyűlés fideszes többsége által elfogadott szövegébe a "kötelességének tekinti"  szó összetétel szerepel, akkor a városvezetésünk hason pártállású tagjaitól is elvárható lenne az országgyűlés által elfogadott törvény szellemiségének való megfelelés, ha már önszántukból és önakaratukból eddig nem valósult meg.

Ezért kértük, hogy városunkban is nyilvánítsák városi emléknappá június 4.-ét, hogy arról méltó keretek közt számot tartsanak, megemlékezzenek az emberek.

Kérésünket az tette még szükségessé, hogy június negyedikére Ócsa városa nem készült. Sem a megemlékezés zászlai, sem egy műsor, egy szó el nem hangzott.
Ócsán egyetlen mozgalom, a Jobbik tartott megemlékezést. Most mondhatnák, hogy ez csupán számukra volt fontos. De mint látható és érezhető volt, más nem is tett semmit. Tehát jogos a felvetés.

Ezért kérem a képviselőket, Önöket, hogy javaslatunkat testületi munkájuk során karolják fel, támogassák. Ezzel a hozzájáruló támogatással segítsék elő, hogy Ócsa város önkormányzata nyilvánítsa városi emléknappá június 4.-ét.
*

Ócsa Város  Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. június 28-án (kedden) 16.00 órai kezdettel ülést tart, ahol a kezdeményezésünk a napirendek között szerepel..
3.3  Tárgy:    Javaslat városi emléknappá nyilvánításra
Előadó:  Bukodi Károly polgármester

Kérem támogassák és ezzel segítsék elő a Városi Emléknap megvalósítását, hogy a jövőben városi szintű megemlékezés keretében tisztelettel hajthassunk főt.
                                                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése