A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 14., kedd

Pályázat kerékpárosbarát településeknek és munkahelyeknek ( - Ócsa hol marad)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén ötödik alkalommal hirdette meg Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatait. A tárca városok, községek, munkáltatók és intézmények példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit ismeri el a kitüntető címek odaítélésével.
A kerékpáros közlekedés fontos szerepet tölt be a települések életében és a közlekedési kultúrában. Aki rendszeresen biciklizik, óvja egészségét és környezetét, időt és pénzt takarít meg. Sokan választják a kerékpárt az aktív pihenéshez is. A kerékpározás a hozzá kapcsolódó szolgáltatások révén gazdaságfejlesztő hatást fejt ki.

Magyarország egyre több településén tartják fontosnak a kerékpáros közlekedést és a kerékpárosok helyzetének javítását. Az önkormányzatok (legalábbis egyese, mert Ócsa nem tartozik közéjük - szerk.-i megj.) ezért a lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek, hogy a biciklizés valódi közlekedési alternatíva és élmény legyen náluk. Ezzel párhuzamosan nő a kerékpáros közlekedés népszerűsítésének előnyeit felismerő cégek száma is. Közvetlen és azonnali költségmegtakarítást jelent a munkaadónak, ha kerékpártárolókat épít és tart fenn az autóparkolók helyett. A kerékpáros életformát támogató cégek kedvező képet alakíthatnak ki magukról, és gazdasági előnyhöz is juthatnak versenytársaikkal szemben.

A kormányzat bátorítja a települések és munkahelyek kezdeményezéseit a kerékpárosbarát környezet és infrastruktúra kialakítására. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezeket az erőfeszítéseket jutalmazza az immár ötödszörre meghirdetett Kerékpárosbarát Település (KBT) és Kerékpárosbarát Munkahely (KBM) pályázatokkal.

Újdonság a korábbi évek kiírásaihoz képest, hogy a bírálóbizottság a már megszokott infrastrukturális, kommunikációs és stratégiai szempontok mellett figyelembe vesz sport, turisztikai és rekreációs szempontokat is. A címet elnyert települések később többletpontokat kapnak az Új Széchenyi Terv kerékpáros közlekedésfejlesztési pályázatainak elbírálása során.

A KBT pályázatok az idei évben kétszer is beadhatók. Az KBT első beérkezési határideje 2011. július 1., míg a KBT második és a KBM pályázatok beérkezési határideje 2011. szeptember 30. A pályázati adatlap megtalálható a www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/hirek/palyazat-kerekparosbarat-telepuleseknek-es-munkahelyeknek, http://www.kertam.hu/ és http://www.kerekparozz.hu/ honlapokon.

Jó lenne végtére, ha városunkban is elkezdenének gondolkodni azon, hogy a jelen állapotok meddig tarthatók fenn fejlesztések híján.
*

4 megjegyzés:

  1. Ócsa város a laptop barát település c. pályázatot nyerte meg, melyet Horváth Tamás alpolgármester írt ki. A pályázat zárt körű volt azon, csak a jelenlegi képviselők és Bukodi Károly Polgármester indulhatott. A pályázatot nem az EU, hanem a helyi lakosság finanszírozta adó formájában.

    VálaszTörlés
  2. Elmondanám, hogy a közvagyont magánosították, amikor a laptopokat lenyúlták a drága választott képviselőink. A Horváth és a Bukodi csupán a főkolompos volt ebben a milliós kártételben. Azonban az ezt megszavazó képviselők felelőssége alig kevesebb, mint a két főbűnösnek. Jól ránk szabadította ezeket a vérszívókat a sötét többség.
    És akkor még volt pofájuk a kommunális adót ránk rakni. Rohadjanak meg mind ott az önkormányzatban.

    VálaszTörlés
  3. Ez utóbbit moderálni kellene. Persze értem az elkeseredettséget.

    VálaszTörlés
  4. Nem a hozzászólást, hanem a testületet kéne moderálni.

    VálaszTörlés