A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 18., szombat

Misszió ( - jobbszél)

Szenzációs felfedezésről adtak hírt a hazai hírügynökségek. A világtól mindeddig elzárt közösségre bukkantak a Fertő-tó nádasai között, egy zsombékon. Helikopterről sikerült is lefényképezni a vízinövények takarásában megbúvó házakat. Egy szociológusokból álló tudóscsoport kötélhágcsón leereszkedett a vadak közé. Később tanulmányokban számoltak be az ottani populáció életéről.

 Kiderült, hogy a második világháború viharai elől menekültek a mocsárba, s azóta a civilizált világtól elvágva, legutóbbi ismereteik – vagyis a Horthy-korszak Magyarországának viszonyai – szerint élnek. Az iskolában nem a szülők verik a tanárokat, hanem a diákok kapnak körmöst. Erre azonban csak ritkán van szükség; a gyerekekkel elvégeztetett szövegértési és matematikai feladatokat 782 százalékkal jobban teljesítették, mint civilizált magyar kortársaik.

Körükben a bűnözés ismeretlen: elegendő, ha a csendőr végigsétál az utcán. A házasságot minden esetben egy férfi és egy nő köti templomban, ahová vasárnaponként ünneplő ruháikban valamennyien eljárnak. Az utcák tiszták, az emberek egymással udvariasan, tisztelettudóan beszélnek. Sokfelé látni nemzetiszínű zászlót. A kicsinyek ajándékot kapnak a kormányzó nevenapján. A lányok orrában, szájában, köldökében nincsenek karikák, a fiúknak még a fülében sem.

Választott vezetőik – akik mind a Szent Koronára tettek esküt – legjobb tudásuk szerint irányítják őket, nem lopják el mindenüket és nem hazudnak nekik. Az emberek nyitottak, jókedvűek.  Hisznek magukban és bíznak egymásban.  Az eltelt évek nem hatnak rájuk. Soha nem hallottak Gyurcsányról, Kókáról, Demszkyről és Győzikéről. Nem ismernek egyetlen celebet sem. Azt sem tudják, mi fán terem az alekosz. Csalinak sem használnak műlegyet. Teljesen érthetetlen.

A közvélemény felhördült: sürgősen meg kell menteni e vadakat a civilizáció számára. Ezért megalakították az MSZP és az SZDSZ helyi szervezetét. Vizsgálatot indítottak a melegjogok és az etnikai kisebbségekkel való bánásmód tekintetében. Minden lakásba bevezették a kábeltévét, amelyen a főbb kereskedelmi adók foghatók.
A misszió sikerrel járt: a közösségben megjelent a bűnözés, a gyerekek elhülyültek, az emberek letépték a nemzeti zászlókat, több pártra szakadtak, agresszívvá váltak és többé nem álltak szóba egymással.  
*

2 megjegyzés: