A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 22., szerda

A 35. Ócsai Kulturális Napok naplója és az elhallgatott magyar sors- története ( - ha már Trianon nem elég, s holokauszt kell)

A 35. Ócsai Kulturális Napok nagyon megosztotta közösségünket. Ez érződött és látszott a lakossági megnyilvánulásokon, a részvételen. 

Az Egressy Gábor Szabadidő Központ az idén nem tudta a korábbi éveknek megfelelő közönségi érdeklődést elérni. Sőt még az Ócsán kívüli, azon túli érdeklődést sem tudta felcsigázni a programokkal.  A központi rendezvények nem hozták az elvárható nézőszámot. A múlt idézése nem jött össze.  A kulturprogramok nagyrésze  csekély közönséget vonzott.  Volt olyan rendezvény, amit részben otthagytak, mert annyira élvezhetetlen volt. Ez szomorú. A (nem csak) szervezők számára elgondolkodtató.

Anne Frank kétes naplójára épített kiállítás helyett inkább a magyarság sorsával, a trianoni tragédiáéval kellett volna foglalkozni. Nem hiszem, hogy mások történelmét és sorsát kell okulásként felhozni addig/akkor, míg/mikor a magyarság tragédiáját titkolják/elhallgatják előttünk.
Sokkal jobban kapcsolhatóbb és illőbb is lett volna e korból a magyar történelmet elővenni, - ha a például már a II. világháború környékén járunk - a kommunista kormányok, még 1945-ben jogtalanul kiadták Titó Jugoszláviájának az elfogott magyar honvédtiszteket és csendőröket, akiket a szerb kommunisták bestiális módon kivégeztek. Többek között vitéz Szombathelyi Ferenc vezérezredes újvidéki karóba húzása is megérne egy történelemórát, hogy általa megismerjék a minket sújtó ebbéli tragédiát.
Vagy abból is lehetne emlékszobányi anyagot összerendezni, amikor a szerbek valódi vérbosszúból a visszafoglalt területekért gyilkoltak le 1944-ben 45 ezer magyart. Az is felér nekünk egy holokauszttal, de arról ugye hallgatni kell. A szerbek ma sem ismerik el a magyarellenes vérengzést, amely kétszerese volt a Katyn-inak. 
Lenne miből emlékszobát állítani és okulni. 

Ma már Szerbia is hivatalosan elismeri, hogy 1944-ben és 1945-ben a jugoszláv partizánok népirtást követtek el a Délvidéken

A szerbek kegyetlenkedései során teljesen ártatlan magyar tízezreket kegyetlen kínzások után küldtek a halálba. Őket csak azért ölték nagy sorozatban, mert magyarok voltak. Ezeket az embereket még siratni, emlegetni se volt szabad. Sok szemtanú még évtizedek múltán se mert nyilatkozni, nem hogy naplót írni!  A véres titoktartás tilalmát halálbüntetés terhe mellett rendelték el akkoriban. Ez a rendelet hivatalosan még ma sincs visszavonva. Még a gyermekeknek se volt szabad tudniok, hogy mi történt a családjukban.
A bukovinai székelyek Újvidékre szállításában természetesen sok vasutas is részt vett. Közülük 9 gyanútlan magyar forgalmistát és állomásfőnököt dobrovoljác besúgás alapján összefogdostak, és a sínekre kötöztek. Első menetben egy ott veszteglő mozdonnyal a lábukat darabolták le térdben vagy szárközépen. Másodszorra a mozdony egyetlen sípolással lenyakazta valamennyit. Szenttamásiban – ahol 1849-ben szerb öldöklés volt, s az elkövetőket a honvédek megbüntették,  - 1944 őszén a szerbek háromezer ártatlan magyart végeztek ki. Húsz méter hosszú, hét méter széles és igen mély gödröt ásattak velük, és kétszázas csoportokban lőtték bele az embereket. Az elföldelést a következő csoport végezte, amelynek ugyanez lett a sorsa. Ott öt ilyen óriási tömegsírt találtak. A megöltek között héthónapos terhes asszony is volt, akit előzőleg csúnyán összevertek. Magzatát a hasából kivágták és helyébe döglött macskát tettek. A kivégzettek közül egy 45 év körüli asszony súlyos sebeivel a gödörből kimászott, de száz méternyi vánszorgás után elvérzett. Másnapra kóbor kutyák marcangolták szét a testét. Lehet, hogy még életében. Egyik helyen egy 8 éves kislány szemtanúja volt egy tömegmészárlásnak. Odahaza elmesélte a látottakat. A partizánok a hírt hozó kislányt is kivégezték.
Sok helyen a kivégzés előtt napokig, hetekig kínozták az embereket. Puskatussal vagy karókkal ütötték őket fejbe, vállba, alul, fölül, csontjaikat törték, gyakran az eszméletvesztésig. Volt olyan hely, ahol a férfiak nemi szervét levágták, és a szájukba tömték. Temerinben a mázsaházban volt a gyűjtőhely. A vásártérről odahajtott férfiakból ott annyi vér folyt, hogy a hullaszállítók az emésztőgödör felé csörgedező vérpatakot hordószámra fogták föl. A csatornát valaha a mérlegre állított állatok vizelete számára építették. Egy-egy szekérre tíz holttestet dobtak. Temerinben is rendeletileg kényszerítettek mindenkit lapáttal, ásóval „közmunkára”. A temetőbe hajtották őket gödröt ásni. Előbb azokat dobálták a gödörbe, akiket a községházán agyonvertek, majd belelőtték valamennyit.
A kisbírónak sikerült a sortűzben idő előtt sértetlenül a gödörbe buknia. Órák múlva kibújt a hullák közül és hazavánszorgott. Felesége a padláson rejtegette hónapokig.

Lehet, hogy e vérbosszúra ingerlő parancsokat Joszip Broz Tito abban a hiszemben terjesztette ki Bácskára, hogy itt a magyarság fegyveresen fog ragaszkodni szülőföldjéhez. Csakhogy a magyar közigazgatás és a magyar fegyveres alakulatok vissza- és elvonulása után nem dördült el puska, s a magyar lakosság ellenállás nélküli beletörődéssel fogadta, viselte az új hatalomváltást.
A partizánok hároméves kegyetlenkedései során felelevenedtek a középkor óta hamu alatt parázsló emberpusztító hagyományok, melyek a mindenkori ellenség megsemmisítésére megőrződtek.

A borzalmasabbnál borzalmasabb példákat vég nélkül lehetne sorolni. Ezeket a gaztetteket Tito partizánjai követték el. Pacséron 16 szerb haláláért kétszáz magyart öltek meg, Bajmokon 35 szerb orvlövész haláláért 78 ártatlan magyaron vettek vérbosszút. A falu bíróját elevenen megnyúzva, bőre nélkül lökték a gödörbe, de még lélegzett. A Szabadka-környéki hatalmas tömegsírokban hétezer ártatlan magyar alussza örök álmát. Patinban a magyarok bevonulásakor egyetlen szerbet sem öltek meg, a partizánok később mégis háromszáz magyart küldtek a halálba válogatott kínzások között. Kula főterén a partizánok ötszáz jómódú magyart végeztek ki anélkül, hogy erre a legcsekélyebb okuk lett volna. A huszonnégy bácskai községbe szétszórtan élő bukovinai székelyeknek mind el kellett menekülniök, ha életben akartak maradni. A férfiakat a partizánok vitték el örökre. Az asszonyok közül többen a szekéren vagy kukoricaföldön szülték meg gyermekeiket, menekülés közben.
A fölsorolt borzalmakat a kutatások újabbakkal egészítették ki. Bezdánban 480 férfit mészároltak le a partizánok, Palánkán 50-et. Csurog és Zsabja teljes magyarságát kiirtották csecsemőkkel, öregekkel, nőkkel együtt. A szabadkai polgármestert Újvidéken egy magas ház erkélyéről lábánál fogva dobták le. Egyik helyen a plébánost agyonverték, a másikon a pap a kínzásokba beleőrült, a harmadikon szörnyethalt. A magyarkanizsai plébánost kocsi után kötözve halálra vonszolták. Újvidéken 30 ezer magyart gyűjtöttek össze. Őket naponta véresre verték. Decemberben elvették cipőiket, majd bányába hajtották őket. Aki a fagyos sárban mezítláb nem tudott menni, azt puskatussal a helyszínen agyonverték. Egy 800 személyes hálóteremből naponta 15-öt kiszedtek és puskatussal halálra zúzták őket.
Az egyik helyen húszezres, a másikon harmincezres haláltábor volt. Enni csak kétnaponként egyszer adtak: vízben áztatott kukoricadarát só nélkül, azaz disznóknak való moslékot. Ezrek pusztultak el ott élelem, gyógyszer, orvos és fűtés nélkül. A fogoly nőket meztelenre vetkőztették, ruháikat elvették. A járeki táborban emiatt naponta 80 halott, néhány hét alatt 6700. A halottakat elásták. Egyházi temetésről szó se lehetett. Újvidéken rabszolgapiac volt. Hajnali 5 órakor fölsorakoztatták külön a férfiakat, nőket és gyerekeket. A munkaadók kedvükre válogathattak közülük. A katonasághoz csak nőket vittek a hálótermekből. Ezek órák múlva félholtan vánszorogtak vissza. A 8-10 éves gyerekeket kanászoknak adták el. Egyik faluhelyen lefogott 3 papot mindig véresre verték, amikor a teremből szükségre mentek ki. Öreg papokkal mázsás köveket cipeltettek. Egyik gyűjtőhelyen 16 magyar pap belehalt a kínzásba.
A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága 1994. március 16-án bűncselekmény hiányában hatályon kívül helyezte az ellene hozott népbírósági ítéletet.
 Újvidéken 1946 őszén háborús bűnösként, teljesen ártatlanul fogták perbe vitéz Szombathelyi Ferenc vezérezredest, aki 1941-ben vezérkari főnökként parancsot adott a tudomására jutott vérengzés azonnali leállítására. Két tábornok, az újvidéki polgármester és alispán, valamint a megye két országgyűlési képviselője is a vádlottak padján ült. Golyó és kötél általi halálra ítélték őket. Nem ellenőrizhető tanúk szerint azonban Szombathelyi Ferencet karóba húzták. Pedig őt olyan feltétellel adták ki a magyar hatóságok Jugoszláviának, hogy az ottani ítélet nem lehet szigorúbb, mint a magyar bíróság által előzőleg kiszabott 10 évi fegyház. Feketehalm-Czeydner Ferenc tábornokot Csurogon, Grassy József tábornokot Zsabalyán élve nyakig földbe ásták és fejét egy-egy lánctalpassal lapították szét. A polgármestert fölakasztották, az alispánt a börtönben agyonverték.

A bátor papok által gondosan összegyűjtött, összeírt magyar áldozatok összesített jegyzékén 34 491 magyar áldozat neve szerepel azzal a megjegyzéssel, hogy ez a szám minden bizonnyal meghaladja a negyven ezret. A Mindszenthy József bíboros hercegprímáshoz befutott adatok alapján a párizsi béketárgyalásra készülő külügyminiszternek írott levélben 40-50 ezer bácskai magyar lemészárlásáról esik szó. Semmiféle utalás nincs arra, hogy az európai békéket másodszor is diktáló francia fővárosban valamilyen szankciókkal elmarasztalták volna Titót, akinek emberei követték el ezeket a rémtetteket. A háborús bűnösöket elítélték Nürnbergben, akiket a vesztesek oldalán ültettek a vádlottak padjára. De milyen bíróság, milyen erkölcsi norma, milyen világrend az, amely engedélyezheti bárkinek is ilyen rémtettek elkövetését?

Dokumentum, melyik megpecsételi az csúrogi magyarok sorsát

A Tito által vezetett jugoszláviai rezsim a népirtást elhallgatta, és csak a magyar hatósági szervek által elkövetett 1942-es vérengzéseket hangoztatta egyoldalúan, ami a Délvidéken élő magyar közösségnek a legutóbbi időkig súlyos károkat okozott.

1990-es években folyó délszláv háborúban elkövetett bűntettekért felelősségre vonást követel a nemzetközi közvélemény, és intézkedéseket is tett a hágai nemzetközi bíróság, úgy ebben a délvidéki ártatlan magyar tízezrek haláláért is el kell ítélni a felelősöket, és kártérítésben kell részesíteni az áldozatokat, vagy hozzátartozóikat, miként tették azt a holokauszt áldozatainak esetében is. Az igazságosztásnak nem lehet kétféle mércéje, mert akkor az már nem igazság!
Az 1990-es években Horvátország függetlenségi háborút viselt a szerbek ellen. Mindkét oldalon az első vonalba besorozott magyarokat vetettek be. Sokan ott haltak meg közülük szerb-horvát érdekekért. Aki a behívóparancsnak nem tett eleget, azt katonaszökevényként lőtték agyon.
E háború során a szlavóniai magyar falvakat szerbek lőtték szét. Az elűzött magyarok házaiba szerb családok tízezrei költöztek. Külföldi szerzők azt írták valaha a szerbekről, hogy jellemző tulajdonságuk az idegengyűlölet (xenofóbia). E fejezet eddigi oldalai is ezt támasztották alá. Mégis kiszolgáltatott az antant nekik félmillió magyart. Az eredmény: 1918 óta több mint kétszázezer magyart űztek ki az országból, a szülőföldjükről. Ahova őseink egykor befogadták a szerbeket. Helyükre persze szerbek költöztek Bácskába. A II. világháború után további egymillió szerbet telepítettek be az egykori magyar Délvidékre, most már az etnikai arányok szándékos megváltoztatására. Újabb, ezúttal már a harmadik betelepítési hullám kezdődött csupán a huszadik század folyamán (a valóságban már igen sokadik), amikor a szerb-bosnyák-koszovói háború után menekültek a szerbek észak felé, a magyarlakta területek felé. Kiűzve ezúttal is a magyarok újabb és újabb tízezreit. Akik nem menekültek el, azóta is fenyegetettek.
Koszovóból jött szerbek magyar vidékeken nem egy helyen olyan „nyakéket” viselnek, amelyre magyar kisgyerekek levágott, körmös ujj-percét, ujj-darabjait fűzték föl elrettentésül: a magyarok vagy elköltöznek külföldre, vagy az ottmaradt gyerekeknek is levágják mind a tíz ujját. Délvidékről 1991 óta 50 ezer magyar menekült el véglegesen. Egyetlen külföldi szervezet sem emelte föl a szavát e kegyetlenül erőszakos etnikai arányváltoztatás miatt. Sokféle szervezet is illetékes lenne ez ellen tiltakozni, de egyik sem tette. A fegyverrel elűzött bácskai, baranyai, szlavóniai magyarok házaiba a szerbek újabb százezreit hozták be, akik a menekülttáborokból hazatérő magyarokat szerb állami ösztönzésre ismét elűzik. Olyan rendeletet hoztak Szerbiában, hogy a magyarok nem kaphatnak vissza elkobzott földet, házat, csak a szerbek.
A világ közvéleménye és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), az Atlanti Szövetség (NATO), az Európai Unió, az Európa Tanács tétlenül nézi a szerbek egyéni és állami szintű garázdálkodásait. Az érdekükben kiálló szabadkai polgármestert 2001. januárban halálosan megfenyegették. Az évek óta ott tartózkodó NATO-katonáknak nincs joguk beavatkozni a magyarok és a tőlük elrabolt házakban élő szerbek közti sokszor véres háborúságba. A boszniai és koszovói mészárlásokért felelős szerbek és mások felelősségre vonására a NATO és más európai szervezet intézkedést tett, de a magyarok elleni újabb és újabb bűnelkövetőket elnéző hallgatásával segíti. Ez is Európa szégyene, Európa bűne. Kétkulacsos nemzetközi szervezetek cinkos hozzájárulása ez a kontinensnyi méretű magyarüldözéshez, mely öt-hat országban is kimutatható valamilyen formában. Sem az egyházi, sem a világi szerveknek nem támad föl a lelkiismerete az ilyen esetekben.

A Bolyai János Gimnázium szervező ötletgazdája (most itt név nélkül) és a LIFE Egyesület inkább segítette volna elő támogatásával a magyarság sanyarú sorsát ábrázoló megemlékezés, vagy kiállítás létrejöttét, a számunkra idegen Anne Frank vitatott naplója alapján kreált történelemábrázolás helyett, ha már a 35. Ócsai Kulturális Napok tartami töltöttsége hiányt szenvedett, főleg hogy öt nappal a trianoni békediktátum előtt értek végett. Június 4.-én városi szinten senki nem emlékezett a magyarságra. Még a város közpénzből finanszírozott lapja, az Ócsai Kisbíró sem.

Az idén a Kulturális Napokra ráfordított összegek nem hozták meg a befektetést, nem hoztak igazi értéket a városnak. 
Lenne mit feldolgozni, ahogy emlékezni is.

„Mert a mártírhalált haltak csöndje ellen mindig tenni kell.”
*

8 megjegyzés:

  1. Ez Horváthnak, meg Bukodinak semmit sem jelent. Pénzt nem lehet belőle csinálni. Hogy nemzetünkel mi volt, van, vagy lesz, őket nem érdekli.

    VálaszTörlés
  2. Szánalmas vagy! /Vagy jobbikos? Na mindegy, egykutya./

    VálaszTörlés
  3. Akik bármilyen probléma – pl. az antiszemitizmus – kapcsán az okok feltárását meg akarják akadályozni, azok a probléma fenntartásában érdekeltek.

    Kövesi Györgyi tanárnőnek és a tanári karnak, a pedagógus társadalomnak, a Bolyai iskolának is inkább a magyar történelem ismeretét kéne tanítani, a közelmúlt hiányosságait megismertetni, mint hogy a tőlünk idegen zsidó érdekeket kiszolgálva meghamisított, átértelmezett dolgokat propagáljon és plántáljon az ifjúságba!

    VálaszTörlés
  4. Gondolom, az el nem végzett nyolc osztályoddal / esetleg a kettes érettségiddel/ te vegy alkalmas megítélni, hogy többdiplomás tanárok mit csinálnak jól, vagy rosszul. Remélem megélted az általad kritizált szitut, talán családi érintettséged is van. Ezek hiányában csak és kizárólólag egy demagóg, szélsőséges párt primitív harcosa lehetsz!

    VálaszTörlés
  5. Melyik szitu megélését reméled? A kivégzettek sorsában nem osztozhatsz, mert akkor nem írnál hülyeségeket. A megkínzott magyarokéra gondolsz, vagy a köröm tépő Bauer típusú átélésre? Vagy csupán hülyeségeket írsz, műbalhét vizionálsz és nincs magyarság tudatod, öntudatod, hazaszereted, tiszteleted néped, nemzeted iránt, mint a zsidó kiállítást a nemzet tragédiáját megelőzőn ideszervezőnek?

    VálaszTörlés
  6. Tudod, te túlművelt ....., ha az a magyarságtudat, a hazaszeretet stb., amit te képviselsz, akkor inkább letagadom, hogy magyar vagyok. Függetlenül attól, hogy én legalább bizonyíthatóan több, mint 500 évre vissza tudom vezetni a magyarságomat. Te szerintem 50 évre sem! Ilyen p......k, csak a koncra jöhettek anno.

    VálaszTörlés
  7. Nem kell semmit tagadnod, sugárzik a gyűlölködés belőled.

    VálaszTörlés
  8. "Kit magyarnak teremtett az Úristen, és nem fogja pártját nemzetének -nem derék ember!"
    (gróf Széchenyi István)
    lásd: a nyitó oldal, jobb felső sarok

    VálaszTörlés