A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 14., kedd

Party-van, zsuga ( - jobbszél )

- Gyerünk, elvtársak, ki oszt?
- Elvtársak? Nehogy már. Polgártársak!  Na gyerünk, ki oszt?
- Előbb keverni kell.
- Keverni mindannyian tudunk.
- Osztani is – vigyorgott Luigi, s már nyúlt a pakli után. A gyáli Kisz-ben érintett Tomas úgy nézett rá, hogy a pillantásával ölni tudott volna. De az ilyesmit õ, nem maga szokta intézni.
- Mindig te osztasz, Luigi! – mondta felháborodottan. – És a végén te vágod zsebre a pénzt akkor is, ha nem nyertél.
- Én osztom a lapokat! És különben is mindig adtam belőle nektek is. Ha meg nem, akkor is adtam a lehetőséget. Velem eddig csak nyertetek – görbült le a státuszhalmozó köpcös szája. – Így van, Carlos? – várt megerősítést a legkisebb és legbizonytalanabb párttársától, aki két parti között fel-alá járkált, mert új fiú volt még, és nehezen bírta a feszültséget, a bezártságot. Nem is felelt a kérdésre, csak legyintett. – Meg lehet szokni – vigyorgott rá lenézően Tomas. – Csak ezt az ultit unom már rettenetesen. Kanasztázni szeretnék! – replikázott tovább.
- Rövidesen azt is lehet – vélte bizakodóan az ismert terembérlő, a köztiszteletben álló spártai játékos partner.
- Tessék, leteszek talonba két figurát. Ezek később jól jönnek majd az új leosztásba, a tromfhoz. A bizottságok élére, a felügyelőbizottságba, vagy a fõtárgyalásra. Akarom mondani akkor, ha el kell fogni a piros negyvenszázat.
- Előbb-utóbb valaki elfogja a piros negyvenszázat – szólt melankolikusan Carlos. – Attól kezdve már csak betlit mondhatunk.
- Ezért is inkább játszunk tovább nagyban. Vagy mást. Kanasztázni szeretnék különben is – nyafogott tovább a máskor mindig fennhéjázó Tomas.
- Mindjárt, mindjárt – intették türelemre Luigival a többiek. (Carlos lapított csupán csendben a társas körből.) – Rövidesen tudtok kanasztázni.
- Mikor? – okvetlenkedett tovább Tomas.

Luigi erre feldúltan bedobta a paklit és belelapozott a beszerzett laptopokon futó fórumba, hogy megnézte a helyi elemzéseket, a közvélemény-kutatásokat és körbenézzen a neten.
Roppan idegesítette a 12 gépen futó méltatlanság. Érezte, hogy ez így nem jó, majd folytatta az abba maradt eszmecserét. - Rövidesen – s bólogatott hozzá szakértően. – Minek kellett nektek ennyi felesleges gép? - Tudta, hogy ez nem csupán Luigi hibája, hanem Carlos mohósága is benne van.  - Ki szavazta meg? Meg akartok vele bukni? - Elfogta a rémület.
És csakugyan.
A távolból ajtónyitás, léptek koppanása hallatszott. Egyszerre friss fuvallat rezdítette meg az állott levegőt. Emberi hangok szűrődtek be. Valaki ismét méltatlankodott:
- Demokrácia? Szavazatok? Elvárások? Miféle törvények, miféle szavazás, miféle város, milyen érdek? Dübörög az önkormányzatiság, nagy a jólét, legmagasabbra van állítva az illetmény, a költség átalány, s még nyelvpótlékot is fizetünk, amikor semmi szükség rá. A nép nyelvét egyikőtök sem beszéli.  Hiába jegyzetelek nektek, ha nem tudtok élni vele. Még egymással sem egyeztek. Nem tudtok játszani sem. Még a zsugán is vitatkoztok. Nem hogy négyen osztoznátok a lapokon. Még erre sem vagytok képesek, nem még a zsetonok tisztes leosztásában. Adhattok-vehettek laptopot nem csak hatot, tizenkettőt, húszat is ettől még hordozzátok a régi beidegződések kínjait, amitől persze még paklizhattok magatokban, a válság ezzel azonban nem fog megoldódni.
Hiába a megszerzett adu, a technika, a jövőképből semmi kedvező nem vetítődött az asztalra helyezett drága kijelzőkre. 
*

3 megjegyzés:

  1. Úgy látszik ebben a városban az áll köztiszteletben, akinek már sikerült lenyúlnia valamit a közvagyonból.

    VálaszTörlés
  2. Köztiszteletben?! Kire gondolsz? A hájasra, kicsire, vagy az ócsai al(e)koszra? Olyanokat ismerek akik már évek, évtizedek óta lenyúlnak ezt-azt, de ők nem örvendenek köztiszteletnek.

    VálaszTörlés
  3. A tornatanárra. Állítólag ő köztiszteletben végzi a munkáját és a lenyúlást. Gyökerek mind. Megcsókolhatják a seggem.

    VálaszTörlés