A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 30., csütörtök

Lassan már a családi ezüstöt viszik ( - tagadják a csődhelyzetet)

Három ingatlanjától kénytelen megválni a megyei önkormányzat,  két ingatlanjára pedig jelzálogot jegyeztetett már be az adó-és vámhivatal. 

A szolgálat jármű azonban még marad.  
Pest megye pénzügyi helyzete semmit nem javult az állami tőkeinjekció hatására sem. Még mindig 4 milliárd forintnyi adósságot kell törlesztenie, de a  bevételeikből még az 56 intézményük fenntartására sem futja. A legnagyobb hitelezőként a korábbi közétkeztető  HunGast Kft. volt, aki már szerződést bontott. A tárgyalások elhúzódtak, s még jelenleg sincs vége. A főzést a megye több középiskolájában, illetve szociális intézményében össze-vissza oldották meg. Ócsán például a helyi önkormányzat bevonásával és segítség úgy oldották meg, hogy az étkezést igénybe vevő gimiseknek át kell battyogniuk a pár utcányira levő általános iskolába, ha meleg ételhez akarnak jutni. A befizetéseiket ugyanis ott érvényesíthetik. Oda pedig egy helyi vállalkozástól viszik az étel, mióta nincs központi étkeztetési ellátás. Ez többlet költséget jelent a városnak, bár az önkormányzat prominense ezt nem ismeri be. Gondolom ezzel leplezi, vagy menti párttárs elnökét a megyét érintő ügyekben. Mindenesetre amióta ez van, sokkal kevesebb étkező igényelte a kosztot, mint korábban.
A megyei közgyűlés döntése értelmében az intézményi kiadások erőteljes visszafogásával  a kihasználatlan ingatlanok eladásával, valamint központi források megszerzésével próbálnak takarékoskodni, illetve pénzt szerezni. Így ruházták át a zenei oktatás fizetését is városunkra, amit természetesen testületi többséggel be is vállaltak. Ezzel némileg elódázhatják a megyei önkormányzat pénzügyi bukását, de hogy ez hosszútávon miként lesz tartható, azt még nem tudni. Egyelőre Ócsa lakossága csendben és tudatán kívül van az eseményeknek, mert a sajtó erről mélyen hallgat.
Igaz a Szűcs Lajos vezette megye 2,5 milliárd forintra nyújtott be igényt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára kiírt pályázaton, de a döntés egyre csak húzódik. Bár eddig már kétszer 180 milliós támogatáshoz sikerült hozzájutni, de a helyzet ezzel sem javult. 
Most ezért a nagyobb értékű, állítólag kihasználatlan ingatlanjaitól, - mint egykor a levitézlett nemesek a családi ezüsttől, - úgy igyekszik gyorsan megszabadulni a megyeháza, ezért a kiárusítás. 
A volt Rókus kórház fővárosi, Tárogató úti ingatlan-együttesét, amelynek becsült értéke 800 millió-1 milliárd forint között van, évek óta hiába hirdetik,  és pályáztatják.  Ezért döntött a közgyűlés legutóbbi ülésén  a 221 négyzetméteres tóalmási és a 326 négyzetméteres ráckevei ingatlan eladásáról is. Az előbbi körülbelül 14, az utóbbi 20 milliót érhet.
Két további épületre viszont jelzálogot jegyeztetett be az adóhatóság, mert a megyei önkormányzat 191 millió forintot meghaladó adótartozását nem képes rendezni.

Szűcs Lajost mindez persze nem befolyásolja semmiben. Lemondását nem fontolgatja, tisztségeinek számát nem csökkenti. Úgy tűnik bírja a fogyó bírtok uralmát, és állja a körülötte csapdosó hullámokat. A megye pénzügyi kilátástalanságát meg majd megoldják kormányzati szinten a politikusok.  Nem igaz?
*

3 megjegyzés:

  1. Lulókának marad a régi (3-4 éves) Lexus, vagy kap majd tőlünk újat, a 2 millás fizetése mellé?Nekem jó a 15 éves Suzukim is, de nem kell nap mint nap törölgetnem a nyálat a tükörről.

    VálaszTörlés
  2. Sajnálatos, hogy az ő ingatlanjai közül egyet sem zárolnak.Jellemtelen alak.

    VálaszTörlés
  3. Pest megye eljutott az agónia legvégső stádiumába. A fideszes vezetés az ingatlanvagyon pánikszerű kiárusításával próbál időt nyerni és bízik abban, az utolsó pillanatban megjön a segítség.

    VálaszTörlés