A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 21., kedd

Ne már druszám! (- viszlát Szűcs)

Kósa Lajos tíz évre eltiltaná az adóssághalmozó polgármestereket.

Tíz évre veszítse el választhatóságát az a polgármester és önkormányzati testület, amelyiknek a hivatali idejében az önkormányzata adósságrendezési eljárás alá esik - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere.

Ezt ősszel, az önkormányzati törvény módosításakor fogja kezdeményezni - fűzte hozzá Kósa Lajos, aki parlamenti képviselő is. 

Az önkormányzati törvény előkészítésével kapcsolatban azt mondta:  polgármester és képviselő-testület mindenhol lesz, de hivatalra nem mindenhol van szükség.


Mint ismert a Szűcs Lajos elnökölt Pest Megye Önkormányzata  csak egy éve négymilliárdos adósságot halmozott fel.

A megye sajtófőnöke szerint azért, mert a kiadásaik kétszeresen meghaladják a bevételeiket.
Nemcsak az által fenntartott intézmények étkeztetését ellátónak adós a Pest megyei önkormányzat, legalább további hat jogcímen nem tudnak egyelőre fizetni. A tavalyról felhalmozott adósság négymilliárd forint.

A megyei költségvetésben 8,1 milliárd forintos "lyuk" tátong; ebből a tavalyi adósság 4 milliárdot tesz ki, a legnagyobb tétel a közétkeztetést végző cégnél fennálló, jelenleg több mint 600 milliós tartozás - mondta a sajtófőnök.
Ezen túl jó ideje tartoznak az intézményeikben megbízási szerződéssel foglalkoztatottak óradíjával, 70 millió forintnyi közüzemi díjjal, a szociálisan rászoruló diákoknak odaítélt Bursa Hungarica ösztöndíjak megyére eső "részével" (emiatt egyelőre áll az ösztöndíj-kifizetés) és az iskolákba tavaly leszállított tankönyvek árával is. 
Ez utóbbi tétel meghaladja a 60 millió forintot, s körülbelül ugyanennyit tesz ki a megyei önkormányzati képviselőknek ki nem utalt tiszteletdíjak összege.  A 43 képviselő közül az 5-6 főállásúnak "muszáj" bért adni, de a tiszteletdíjasok több hónapja kénytelenek ingyen ellátni feladataikat. A tavaly esedékes adó- és járulékkifizetés is "csúszik" forráshiány miatt. 

A nehéz pénzügyi helyzetre való tekintettel a közgyűlés 2010 őszén 4 milliárdos központi támogatásra nyújtott be igényt, de csak 40 milliót kaptak. Ezért 2011. január 28-ai ülésén többségi szavazással megszorító intézkedéseket hozott a közgyűlés. A "csomagban" rögzített intézkedések közé tartozik, hogy a megyében működő alapfokú művészetoktatási intézmények, egyes múzeumok, illetve kiállítóhelyek kiadásaiból részt kell vállalniuk az érintett településeknek is, ellenkező esetben az intézményeket a megszüntetés veszélye fenyegeti.

Mindezért Ócsa városára is több teher esik, mert át kellett venni és el kellett látni a megyei fenntartású Bolyai gimnázium étkeztetését, amit egy helyi vállalkozással és a Halászy iskola bevonásával tudtak csak biztosítani.. Az önkormányzatunk illetékesei tagadják a többlet kiadást, de a többlet munka többlet kiadással jár, ezt a Halászy munkatársai ugyanúgy érzik és tudják, mint a számtani ismeretekkel bíró diákok többsége.
Aztán a megyei zeneiskola finanszírozásában is rendesen kiveszi a részét a városunk, annak ellenére, hogy ez megyei feladatkör lenne, de a szorult helyzetben levő párt-azonos irányítás alatt álló, veszteséges megyei önkormányzat elnökéhez lojális városvezetés inkább átvállalja és az itt élőkre terheli ennek költséghányadát azáltal, hogy azt a város nem fejlesztésre, hanem a megyei hatáskör ellátására fordítja. 
Vagyis ezzel is segítik, mentik a megye azonos zászló alatt levő süllyedő hajóját és annak első emberét, a pozíciókban jeleskedő Szűcs Lajost.

Kósa Lajos javaslata és az ismert viszonyok alapján mondhatnák, hogy viszlát, de nem már, hogy az olyan esetek, mint a Pest megyei ezek alá essen, hiszen jól tudjuk, már kétszer kapott pénzügyi segítséget az "önhibájukon kívüli események" kapcsán.  

Az MTI információi szerint Szűcs Lajos (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke - a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének vezetője - folyamatosan egyeztet a kormányzattal nemcsak a régió, hanem a nehéz helyzetbe került többi megyei önkormányzat számára is nélkülözhetetlen "mentőövről".
*

1 megjegyzés:

  1. Sokra vitte ez a Lali gyerek! Addig figyelte, hogyan csinálják a nagyok, míg ő nem lett a legnagyobb zsivány.

    VálaszTörlés