A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. november 23., kedd

Lakossági kezdeményezés

Lakossági kezdeményezés indult, kérve a polgármestert és a képviselő-testületet, hogy az itteni blogon is többször említett turisztikai vonzerő fejlesztési pályázatra, valamint a kerékpárút pályázatra a város nevezze be magát.

Az aláírás kezdeményező(k) pár helybélit megkeresve, kért(ek) és kap(tak) támogatást, amit többen az aláírásukkal is hitelesítettek. Ezenkívül még sokan támogatták a kezdeményezést. Volt azonban olyan helyi lakos, valamit a városban dolgozó alkalmazott és vállalkozó is, aki csak szóban és cselekedetben amolyan háttértámogatást ígért, de nem merte adni írásban a nevét. Ők arra hivatkoznak, hogy félnek Bukodi Károlytól. Volt olyan, aki attól tartott, hogy hozzátartozóját kirakják a munkahelyéről, ha meglátják az aláírását a fejlesztési támogatáson!

Mint ismert, a turisztikai fejlesztést vissza nem térítendő formában segítik, támogatják. Ezt a lehetőséget talán nem kéne kihagyni. A pénzt otthagyni. Főleg, hogy a választási programban többen is ígéretet tettek erre.
Érdekessége a dolognak, hogy a pályázásra azok a személyek sem készültek fel, akik maguk tettek erre ígéretet. Eddig szinte senkinek nem volt előkészített koncepciója a vázolt fejlesztésre. Innentől erősen feltételezhető, hogy a választáskor hangoztatott ígéret csak egy megtévesztő, hamis állítás volt. Megvezetve a választópolgárt. Tehát hamis illetve hazug ígérvénnyel szereztek szavazatot azok, akik nem is támogatják a beígért, s kért fejlesztést.
További érdekessége még ennek, hogy a megkérdezettek arról sem tudtak, hogy ez a pályázati lehetőség létezik. Volt aki azt közölte, hogy a Bukodi szokott szólni, ha van valami. Más szerint meg azért fizetik szerződés szerint a pályázatíró-, monitorozó céget, hogy Ócsát illetően jelezzen, amennyiben érintettek vagyunk. Érthetetlen.
Ezek a észrevételezések súlyos hibákra utalnak, néhol a felelőtlen gazdálkodás fogalomkörét, vagy a hanyag kezelést is feltételezheti. Igazából senki nem foglalkozik vele. Bármi is legyen, az igazság, kérdések merülnek fel az embereben. Miként lehetséges, hogy a tavalyi és az idei évben 10-20 ember, köztük a polgármester a képviselők a hivatal érintett dolgozói és a pályázatban érdekelt megbízott sem tudott, illetve tud arról hogy több minket érintő pályázati lehetőség van? A választások alkalmával miért nem néztek ennek utána azok, akik írták, ígérték, hogy turisztikailag fejleszteni szándékoznak? Hogyan ígértek bármit úgy, hogy fogalmuk, elképzelésük sincs a valós tényekről a nyitott lehetőségekről? Most amikor erről már többen cikkeztek akkor sem, és miért nem néztek utána? Mit hittek? Mire vártak?
Tán' a felgyülemlő kérdésekre nem tudván a választ, valamint a tapasztalt tétlenséget megunva jutot(tak) arra az elhatározásra az indítványozó(k) hogy a maguk modján, állampolgári kezdeményezésként előterjesztik azt, amit amúgy is meg kéne tenniük (tennie a polgármesternek), hiszen vállalta/ták a meghirdetett programban. A lakossági előterjesztés, kezdeményezés lényege, hogy foglalkozzanak a dologgal. Dolgozzanak vele, pályázzanak. Hogy induljon be a munka, a fejlesztés-előkészítés, majd a munka, a fejlődés.

A kerékpárút létesítésével közel azonos a helyzet. Erre mindenképpen szükség van, mert se járda, se rendes úthálózat nincs a bel- és külterületen. Közútjaink rosszak, felületükben hibásak, egyenletlenek, gödrökkel terheltek. Ezen zajlik, osztozik a 9000 ezer feletti lakossal rendelkező város teljes belső, és átmenő forgalma. A kerékpárosok, a gyalogosok és a közforgalmú járművek is ugyanazon nyomsávot használják a város nagyrészén, kivéve a pár száz méter összefüggőn járdázott szakaszt. Ez így kimondottan kockázatos. Számos baleseti gócpont és veszélyhelyzet van nap mint nap emiatt. Ennek megszüntetésére, rendezésére több ígéret volt eddig is, de érdemi cselekedett egy sem. Ezt próbálja kiváltani, előremozdítani a kezdeményezés.

Remélhetőleg a város megértéssel és kellő támogatással segíti az ebbéli lakossági építkezést, és előmozdítja a fejlődést.
*

3 megjegyzés:

  1. nem értem! nem értem, hogy vagy ilyen jól informált? nem akarom és nem is szeretném védeni Ócsa vezérét, de akkor miért nem jelöltetted magad polgármesternek? elhoznád nekünk a kánaánt! az még nem tünt fel senkinek, hogy az itt lakok mentalitása milyen? itt senkinek nem jó semmi, itt csinálhatsz bármi, az tuti, hogy nem lesz jó! javaslom előbb nézzünk kicsit magunkba és ha ez megtörtént és ha még teszünk is valamit városunkért akkor törhetünk pálcát más felett, legyen az polgármester, képviselő, tanár, pap, vagy csak a közmunkás!

    s.w.

    VálaszTörlés
  2. Engedd meg, hogy én válaszoljak...

    Roppant egyszerű jól informáltnak lenni, csak utána kell járni, nézelődni nyitott szemmel. Magyarul: dolgozni. Nem érzem Kánaánnak a kerékpárutat, ez már lassan minimum követelmény egy várostól.
    A helyi lakosság mentalitása sajnos nekem eléggé feltűnt, tapasztaltam a saját bőrömön a választások alkalmával. A "senkinek nem jó semmi" -vel nem értek egyet, azért nem jó senkinek semmi, mert nem történik semmi...

    Most viszont olyan civil kezdeményezések sorozatát, olyan ötleteket látok emberekben, amelyek hosszú idő után végre eredményt hozhatnak! Na ebből érdemes kiindulni és ezen az úton továbbmenni.

    Várlak a kettős kereszt állításra téged is vasárnap 14:30-kor.

    VálaszTörlés