A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. november 9., kedd

Bugyeláris (Ócsa láthatatlan embere, Bugyi sikeres polgármestere)

Közel egymilliárd forintos fejlesztés egy alig több mint ötezer fős nagyközségben mindössze négy év alatt. De mégis hogyan?

Bugyi nagyközség önkormányzata az elmúlt négy évben összesen 43 pályázatot adott be. A beadott pályázatokból 33 nyert. Ezzel a település összesen 600 millió forintos támogatáshoz jutott, amihez Bugyi 200 millió forint önerőt tett hozzá. Ehhez jöhet még a további három beadott pályázatból befolyó összesen 140 millió forintnyi támogatás, amelyekről még nem született döntés. Amennyiben ezek is sikerrel zárulnak, a településen négy év alatt közel 1 milliárd forintos fejlesztés valósul meg.

A nagyközségben az összesen 150 millió forintból végrehajtott három óvodaépület-felújítást a Váti Nonprofit Kft. a kiemelten jól végrehajtott projektek között tartotta számon. A Pest megyei település minden útja szilárd burkolatot kap a 322 millió forintos támogatásból, valamint a nagyközség lakóinak hozzájárulásából, és emellett megépült két összefüggő kerékpárút is. Elkészült a helyi egészségügyi intézmény akadálymentesítése, megvalósult egy testvérvárosi program és felújítottak egy templomot, amely mellett a település központjában egy parkoló is épült. A napokban adják át azt a 36 millió forintos játszóteret, amely a település legújabb közösségi tere lesz.

Somogyi Béla, Bugyi polgármestere négy évvel ezelőtt határozott célokkal állt a település élére. Mindenekelőtt egy szervezetfejlesztési tanácsadó cég segítségét kérte. „Fontos volt, hogy tudjunk minden pályázatról, és a lehetőségeket megismerve mérlegelhessük, akarunk-e ilyen fejlesztést, illetve megfelelünk-e a pályázat követelményeinek. Elvégre minden héten lottót kell venni, ha nyerni akarunk" – fogalmazott a polgármester.

Az önkormányzat és a finanszírozási tanácsadó közti folyamatos kommunikáció volt a kulcs a sikerhez. Az M27 ABSOLVO szinte Bugyi nagyközség önkormányzatának kihelyezett egységeként működött. A tervezés, a pályázatírás, a beadás, a megvalósítás és az ellenőrzés fázisaiban egyaránt végig ott áll az önkormányzat mellett.

„A pályázati tanácsadó munkája bizalmi szolgáltatás. Nem az a cél, hogy megnyerjünk egy-egy pályázatot, vagy elkerüljük a projektek bukását, hanem az, hogy közös munkával és közös gondolkodással valóra váltsuk a település céljait. Nem a győzelem, sokkal inkább a megoldás, a ténylegesen megvalósítható projekt a cél" – fogalmazott Gyurácz Németh Iván, az M27 ABSOLVO vezető tanácsadója. „Ennek érdekében volt olyan projekt, amit háromszor átdolgoztunk, mire sikerült forráshoz jutni."

*

6 megjegyzés:

  1. Én azt szeretném, ha Bukodi Károly lenne Ócsa láthatatlan embere. Csak rontja itt a levegőt!

    VálaszTörlés
  2. miért nem költözöl Bugyira?

    VálaszTörlés
  3. És te Szabolcsba? Vidd a Bukodit is. Az a hely pont nektek való.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is a bukodiféle suttyóknak kéne innen elhúzniuk és nem a normális embereket lezülleszteni.
    Somogyit kell megnyerni, a pusztulat meg menjen a pokolba.

    VálaszTörlés
  5. Helyes! Pont erről van szó! Hulljon a férgese a város pedig induljon el végre a fejlődés útján.

    VálaszTörlés
  6. Névtelen írta...

    miért nem költözöl Bugyira?
    2010. november 10. 20:19

    Bukodi tényleg miért nem költözöl Bugyira? Ott már rég kivesszőztek volna a telepről.

    VálaszTörlés