A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. november 14., vasárnap

Az egyik fejleszt, a másik meg nem ( - kiérti ezt?)

Közel egymilliárd forintos fejlesztés egy alig több mint ötezer fős nagyközségben mindössze négy év alatt - hihetetlenül hangzik, de Bugyi nagyközség és az M27 ABSOLVO finanszírozási tanácsadó a gazdasági válság kellős közepén közös erővel elérte ezt.
Bugyi község független polgármesterének - talán éppen ennek köszönhetően - nem akadt kihívója az önkormányzati választásokon. A fejlesztések sora a részben a napokban zárul. Az önkormányzat és a tanácsadó "csodát" tett, amit Magyarország bármely települése követhet. Ócsa városa igazán példát meríthetne a szomszédból. Hogyan?
Az Európai Unió területén, de különösen Közép- és Kelet-Európában a legnépszerűbb finanszírozási forma természetesen a vissza nem térítendő támogatások igénybevétele. Ez kedvező forma, mi mégsem használtuk ki eddig. Miért?

Az elképzelésekhez vezető úton az első lépés talán egy partner kiválasztása, aki finanszírozási tanácsadóként hosszú távú partnerként segíti az önkormányzat munkáját. A választás fő szempontjai a szakmai hozzáállás, a referenciák, valamint az ár - így tette le a voksát Bugyi nagyközség az M27 ABSOLVO és a folyamatos együttműködés mellé.

Mit várhatott el ebben a konstrukcióban az önkormányzat a tanácsadótól a pályázati dokumentációk összeállításán túl?
Először is finanszírozási, pályázati lehetőségeket, valamint ezen alapuló projektfejlesztést, vagyis ötleteket arra, hogy az adott forrásból mi mindent lehet finanszírozni. Emellett javaslatot arra, hogy az adott pályázaton az önkormányzat vagy inkább egy helyi alapítvány vagy éppen egyház induljon, hiszen a hosszú távú együttműködés lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat a szerződésben meghatározott tanácsadói munkát egy egyháznak vagy éppen egy civil szervezetnek adja át az adott projekt erejéig.
Önerő optimalizálást, vagyis ötleteket arra, hogyan kell a költségvetésben elkülöníteni a fejlesztési forrásokat, illetve javasolhat olyan projekteket is, amelyek később költség-megtakarítást, vagy akár bevételt generálhat az önkormányzatnak.
Konzorciumszervezést, közbeszerzési tanácsadást, segítséget a megfelelő alvállalkozók kiválasztásához.

Ócsa város vezetésének változtatnia kell az eddigi hozzáállásán. A régi út, nem folytatható.
A pályázatfigyelés és a jelentkezés rendszerét frissíteni kell, az eddigi gyakorlat nem vált be.

Lassan vége az évnek, két nyitott pályázati lehetőség van, amivel élhetnénk. Ezek közül az egyik a KÖZOP-2008-3.2. kódot viselő, vissza nem térítendő, Kerékpárút-hálózat fejlesztése címet viselő, amit 100 %-ban támogatnak (beadási határidő: 2011.12.15.). A másik, pedig a KMOP-2009-3.1.1./E kódon futó A turisztikai vonzerő- és termékfejlesztés előmozdítása c. konstrukció, amit szintén 100 %-ban támogatnak (beadási határidő 2010.12.31.).

Ez a két pályázat beleillik a kilencezer fős Ócsa fejlesztési elképzeléseibe és a meghirdetett választási programba. Ráadásul ez a városnak pénzbe sem kerül.

Nem is értem, eddig miért nem indultunk, s most még mire várunk?

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése