A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. november 2., kedd

Kórtan (rossz úton a város)

Ócsa fő- és mellékútjai rettentően rossz állapotban vannak.
Ezek mit sem javultak az elmúlt időszakban. A tél óta, a mostani tél előtt csak tovább romlottak. Az üreges, gödrös kiverődéseket, kátyúkat és a toldozott foldozott egyenletlen aszfaltot a fokozott balesetveszély okán már rég meg kellett volna újítani. Ezt jól tudja Bukodi Károly polgármester, hiszen még a választások előtt alpolgármesterként is tudta. Többen többször felhívták már rá a figyelmét. Ezekre mindig ígérte, hogy eljár az ügyben és hogy legkésőbb az ősz folyamán rendezik azt. Ugyancsak ezt nyilatkozta a kiépítetlen és balesetveszélyes vasúti átjárók kapcsán. Nos egyik ígérvényét sem váltotta be. A vasúti átjáró rendezése ugyanúgy elmaradt, mint a közút javítása. Hiába az állítólagos heti telefonos beszélgetés a vasút üzemeltetőjével és az állítólagos szívós tárgyalás a közútkezelővel. Változatlan minden. Egyelőre csak a városlakó szív, mert semmi nem történik. A vasúti átjáró évek óta kivilágítatlan, kiépítetlen és rettentő balesetveszélyes. A közútjaink, belső útjaink annyira rossz állapotban vannak, hogy roppant balesetveszélyesek. A gödrök egymást érik, sokszor kiszámíthatatlanul mélyek, és kikerülhetetlenek. Ezek már az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztetik. Az esztétikai és korszerű állapotokat nem említem, mert ezzel Ócsán a városvezetés régóta nem törődik. Az igénytelenség és a nemtörődömség uralja városképet. A leromlott viszonyok okán a hangulat ugyanolyan elszomorító, mint a elénk táruló összkép. A választók többet várnak. Véleményüket már korábban is rögzítették. Az idő már rég letelt. A cselekvés azonban sehol sincs. Bukodi Károly még nem kezdte meg az igéreteinek valóra váltását.
Hogy ne feledje az illetékes, egy csokorra valót felidézek neki.

Az egyik helyi lakos 2010. február 01.-én még a tél végén jelezte:

hj1966 (17:52:10): - Ócsai bekötőút nagyon rossz! Ön is jár arra?
Bukodi alpolg: - Évek óta tartó szívós tárgyalásaink eredményeként a Közútkezelő 2010-es felújítási programjában szerepel ez az út. (Bajcsy Zs. út Polgármesteri Hivataltól az első körforgalomig) Ennek kivitelezése az év második felében várható.

A másik helybéli szintén ekkor kifogásolt:

letiltva (18:12:23): - Gyűjtsünk aláírást??? Ez segítene? Erre nem vonatkozik jogszabály,hogy egy vasúti átjárónál biztosítani kell a gyalogosok átjutását is? Mert akkor talán be lehetne perelni a MÁV-ot...
Bukodi alpolg: - Sajnos, jelenleg erre nem tudok jó választ adni.

letiltva (18:02:12): - Hol tartanak a tárgyalások a MÁV illetékeseivel a "kulturált" ,gyalogosok által is biztonságosan használható vasúti átjáróval kapcsolatban?
Bukodi alpolg: - 2009. novemberi levelemre még nem válaszoltak. Ebben az évben minden héten telefonon beszéltem velük, de csak ígéreteket kaptam a probléma megválaszolására. Természetesen nem ajuk fel.

Aztán később más is a gondokról tesz panaszt:

coldturkey (18:43:40): - A városunk egy igen forgalmas területével kapcsolatban szeretném a meglátásomat közölni. A szóban forgó hely a Nonstopnál lévő kereszteződés. A naponta ott megforduló gyalogosok (vásárlók, iskolások és mindenki más) miatt véleményem szerint indokolt lenne egy gyalogos átkelő létesítése. Akár lámpával felszerelt gyalogosátkelő is lehetne. De ugyanez elmondható a gimnázium környékére is. Nem kellene várni a tettekkel egy baleset megtörténtéig. Gondolok itt a városunk szélén elhelyezett "fekvőrendőrökre". Ennek a jogi útjával és az ügy megindításával kapcsolatban gondolom van az Önkormányzatnak információja, bármi másban szerintem sok helyi lakos segítséget
nyújtana. Kérdésem az lenne, hogy Önnek mi a véleménye, tervekben szerepel-e már? Ön szerint mikor kezdhetné meg működését legkorábban az átkelő/átkelők?
Bukodi alpolg: - Valóban több, legalább öt helyen indokolt lenne gyalogátkelőhely létesítése. Ezek megvalósítása szigorú feltételekhez kötött, és meglehetősen költséges. Saját útjainkon is engedély köteles, de a legfontosabb helyek a Közútkezelőhöz tartozó úton vannak, tehát a hozzájárulásuk szükséges. Többek között kezdeményeztük az okmányirodánál, de nem tartják indokoltnak. A nehézségek ellenére folyamatosan azon dolgozunk, hogy megoldás
születhessen erre a problémára is.

De júniusban magam is kifogásoltam az utak állapotát, és megkérdeztem az illetékest:

fo-lak @ 18 óra 02 perc T. alpolgármester úr! A város egyes útjai, utcái elhasználódottak, lestrapáltak. Némely utca tele balesetveszélyes kátyúkkal. Mikor kezdik el azok javítását, szükségszerű kátyúzást? Meddig kell még a javításokra várni?
Bukodi alpolg @ 18 óra 14 perc - Ezekre a kérdésekre korábban a városi újságban, lakossági fórumon és a fogadó órán is választ adtunk. Mivel az Ön által felvetett kérdések kifejtésére kevés a fogadóóra adta lehetőség, ezért szeretettel várom a hivatalban. A kátyúk kijavítása a héten elkezdődik.


Majd júliusban más ismét és még mindig a javítatlan utakat kifogásolta egy másik lakos:

deltaforce @ 17 óra 31 perc - Jó napot kívánok! - szeretnék érdeklődni, hogy mikor lesznek a katolikus templom és a körforgalom közötti útfelújítás, ha lesznek, mert a kátyú tömködések semmit sem érnek, egy nagy eső után ott az újabb kátyú.
Bukodi alpolg @ 17 óra 44 perc - Információim szerint ősszel megvalósul.

Ekkor ismét kérdést tettem fel a visszatérő hiányosságok kapcsán:

fo-lak @ 17 óra 37 perc - T. alpolgármester úr! A Bajcsy járdarekonstrukcióban készített járdaszakaszon kívül kívánják-e, hogy a városban az utak mentén legalább egy oldalon összefüggő járdahálózat ki- illetve egybeépüljön? Most ugyanis ez nem adatik meg. Sok a hiányos szakasz és vannak járdán megközelíthetetlen buszmegállók, vasúti átjárók, aminek-, amiknek járdázottsága igen fontos lenne.
Egyszerűbben: gondolkodnak e járdában, kerékpár utakban, a várost illetően? (Lesz-e vagy elindul-e a fejlődés, vagy csak marad a hiteltörlesztés és a leépülés?)

Bukodi alpolg @ 17 óra 39 perc - A lakóterületre vonatkozó problémákat ismerjük, bár azok megoldása a kivitelező feladata lett volna.
Az önkormányzat megpróbál valami megoldást találni a problémák orvosolására.

Majd még visszakérdeztem, az előző ígéretére:

fo-lak @ 17 óra 41 perc - T. Bukodi úr! A múlt hónapban azt ígérte, hogy az akkori hétfőn megindul az utak javítása. Én úgy látom, hogy ez sem valósult meg, mert számos kátyú érintetlenül tátong az úttest nyomvonalában.
Bukodi alpolg @ 17 óra 51 perc - Furcsállom, hogy nem vette észre, hogy a Bajcsy Zsilinszky utat, a Falu Tamás utcát is a közelmúltban kátyúzták.



Bizony nem vették észre. A kátyúk máig ott éktelenkednek. Nem javítják az utakat. A lakosságon kívül nem is foglalkozik senki velük, hiába mond, ígér bármit Bukodi Károly.

A változatlanság okán augusztusban még mindig a rossz út foglalkoztatta a helybélieket:

Cirmos @ 17 óra 58 perc - A Bajcsy, Pest felöli vége járhatatlan. Aki arra közlekedne annak hiába mutogatják a polgármesteri hivatal elötti járdaszakaszt. Várható, hogy valamilyen felújítás ott is lesz?
Bukodi alpolg @ 18 óra 07 perc - Kérem, olvassa el az archívumot!



Ennyi történt közel egy év alatt. Hiába a lakosság jogos igénye, panasza hasztalan. Bukodi elfáradt, vagy unott, netán alkalmatlan, esetleg tehetetlen, már csak az archívumra mutat.
Ott viszont van előzmény bőven. A gond nem új keletű.

Már/még 2008-ban is többen kifogásolták, bírálták a belső utakat:

charlie (16:59:22): - Mennyi garanciát vállalt az új aszfaltutak kivitelezője,van -e hibalista és ki a szakmai felelőse a témának. Sok helyen letörik az út széle.
Bukodi alpolg (17:02:16): - "charlie" A kivitelező három év garanciát vállalt. A felügyelettel a műszaki osztály foglalkozik. Jelenleg nincs hibalista.

Végül ismételem Hilda klasszikusát, mert ez ma is ugyanannyira aktuális, mint két éve.

Hilda
(17:21:15): - Tisztelt Alpolgármester Úr! Régi problémára szeretném felhívni figyelmét, megoldás nem született sosem, de a helyzet egyre baleset-veszélyesebb. A várost kettészelő vasút sok borsot tör az ócsaiak orra alá, különösen az idősek és a kisgyerekesek szenvedik meg. Egyik sorompónál sincs rendes járda, a régi piac felé egyenesen balesetveszélyes átkelni. Egyik oldalon sincs járda, teherautók, kamionok, traktorok vagy száguldozók között kénytelen az ember áttolni a babakocsit, maga mellett vezetni kisebb gyermekét. Az idősek gyalog is, és biciklit tolva is veszélyeztetett helyzetben vannak, forgalmasabb napokon egyenesen horror arra járni. A másik probléma szorosan kapcsolódik ehhez. Az állomáson átjutni elég nehézkes. Babakocsival képtelenség biztonságosan lejutni, átjutni az aluljárón.
Rettenetesen meredek, még ha valamilyen módon lenne egy része, ahol le lehetne tolni, teljes erővel tartani kéne a kocsit, hogy ne szabaduljon ki az ember kezéből. Két pici gyerekkel egyenesen lehetetlen átvergődni. A síneken nem csak nehéz de balesetveszélyes az átkelés, sokan estek már el, és kötöttek ki kórházban az idősek közül. Sok anya hurcolja át a babakocsit a síneknél (főleg ha siet vagy ha a vonatra szállna fel), személy szerint én is, 30-40 kilót. Az anyukák jobb híján a vasúti átkelők felé kerülnek, de amint fentebb már írtam, életveszélyes ott átkelni. Van e mód arra, hogy megoldás szülessen, épülnek e járdák és esetleg másik aluljáró, vagy betonszigetek a sínek között, hogy könnyebb és biztonságosabb legyen az átkelés? Közeledik a tél, a jég, a csúszós időszak, ezek a problémák még jobban felerősödnek. Válaszát köszönöm! Németh Hilda
Bukodi alpolg: - Tisztelt Németh Hilda! Az Ön által felvetett problémát mi is ismerjük. A múlt hónapban járt nálunk a MÁV képviselője, ahol a fénysorompóknál levő gyalogosátkelők kiépítéséról is beszélgettünk. Várjuk a MÁV válaszát, hogy miként lehetne akár közösen is, ezt megépíteni. Új aluljáró és sínek közötti szigetek kiépítése nem szerepel sem a MÁV, sem az Ön kormányzat tervei között. Viszont megnézetjük az aluljáró lépcsőzetének átalakítását.

Hát ennyi volt. Bukodi Károly hajthatatlan, évek óta csak hiteget. Most kezében a lehetőség. Igény, óhaj van a lakosság részéről, ígéret meg évekre, és a közelmúltba visszamenőleg Bukodi Károlytól. A megvalósítás a szótartás azonban rendre elmaradt. Most az a kérdés, beváltja végre az ígérvényeket, és rendezi a város ügyes bajos dolgait, vagy továbbra is mismásol és kóklerkedik az építkezés helyett? Elkezdődik végre a munka, vagy sem.
Ócsa és a közlekedés, benne az utakkal, a nagyon rossz állapotban van.
A város igazán megérdemelné a rendezést. Erre várunk.
*

3 megjegyzés:

  1. Ennek a Bukodi gyereknek az ígéret földjén kellene polgármesternek lennie.

    VálaszTörlés
  2. Szarik ez mindenre. Lóvé megvan, oszt annyi.
    Csak tudnám ki favorizálja ezt a gnómot.

    VálaszTörlés
  3. Dr Szűcs a főkolompos.Valamit láthatott benne,de nem a tehetséget az biztos.Most egyetértésben az ő segítségével pusztítja a közvagyont.

    VálaszTörlés