A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. április 26., kedd

Fizessük mi a mienkből a maszek érdekeltségű iskolát, mert a megyének erre most nincs pénze?

Szeptemberben megszűnhetnek Pest megyében azok az alapfokú művészetoktatási intézmények, amelyek fenntartásában nem vesz részt az adott önkormányzat, így számos település kényszerülhet arra, hogy átvegye a működtetési jogokat - közölte (Szűcs szinkron tolmácsa) a megyeházát  képviselő szóvivő.

Ambrus András elmondta: mivel Pest megye anyagi helyzete nem teszi lehetővé 12 alapfokú művészetoktatási intézmény (tagintézmény, telephely) normatíván felüli támogatását, a megyei közgyűlés döntése értelmében az érintett önkormányzatoknak - a telephelyek esetében - legalább felerészben vállalniuk kellene a költségeket.

A megye a tagintézmények esetében is anyagi hozzájárulást kért. A nemleges válasz az adott iskolák bezárását eredményezheti - tette hozzá a szóvivő. Az MTI információi szerint az egyik érintett az albertirsai, dabasi, monori és nagykátai tagintézménnyel, valamint ceglédi, albertirsai, újhartyáni, ócsai, pilisi és tápiószelei telephellyel rendelkező Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, míg a másik a Vujicsics Tihamér nevét viselő zeneiskola. Ez utóbbinak Szentendrén és Zsámbékon van telephelye.

Ambrus András közlése szerint az 5 évre szóló írásos megállapodást a 12 település közül csak 4 küldte aláírva vissza, 1 önkormányzat csupán 1 évet "vállalt", míg a többi nem válaszolt a megkeresésre. A nem nyilatkozó településeken szeptemberben valószínűleg megszűnik az alapfokú zenei oktatás - hangsúlyozta a megyei önkormányzat szóvivője.    

Hozzátette: a vonatkozó törvény nem mondja ki, hogy a megye számára kötelező alapfokú művészetoktatási feladat ellátásához hány intézményt kell működtetni, a feladat akár egy intézmény keretein belül is ellátható. Az átalakításról a legkésőbb április 30-ig dönt a közgyűlés.


A probléma rendszeresen visszatérő, Eredics Gábor zenetanár, a Vujicsics együttes vezetője ezt az Mr 1 - Kossuth Rádiónak részben azzal magyarázta, hogy ez egy „archaikus oktatási forma”, egyéni órákkal, ami drágává teszi az oktatást. Szerinte eleve rosszul találták ki a finanszírozást: a feladatellátási kötelezettség a megyéé, a helyi önkormányzatnak csak önként vállalt feladata a működtetés, így ha anyagi gondjai vannak, először a művészeti oktatásra fordított összegeket csoportosítja át. 

kottaSzerintünk meg a probléma ennél sokkalta egyszerűbb, de a rengeteg átfedés, és érdek teszi kuszává.

Az alapfokú  zenei-művészetoktatási intézmény normatív támogatását a megyének kell biztosítani. A  Szűcs Lajos elnökölte megye azonban mostanság semmit nem akar finanszírozni. Tartozik, fűnek-fának még a nevelőszülőknek  is, így a gyermekek után járó juttatást sem fizetik.  Csakhogy a gyermekek és a nevelőszülők nem jelenthetnek csődöt, a megyei önkormányzat, meg nem akarja  ezt bevállalni, szégyenszemre. Így az ombudsman jelentésében marasztalta el a kötelességszegő megyét. Lassan pedig abba kéne hagyni a teniszezést és a klub mentési gyakorlatát, és ki kéne állni Szűcs Lajosnak a megye hibájából leszegényedett, eladósodott emberek elébe be kéne vallania hogy hitel-, és fizetésképtelenné váltak.  Elnézést, bocsánatot  kéne kérni kérnie a sok száz hitegetett, becsapott, majd kárt szenvedett embertől mindezért, valamint az utóbbi hónapokért. Azokért a hónapokért aminek folyamán a települési önkormányzatok anyagi segítségét igénybe véve, vagyis a nem érintet helyi emberek befizetett helyi adóját felhasználva, elvonva vészelték át a bukást. Azt a bukást, a kudarcot, amit Szűcs képtelen elismerni. Inkább felhasznál minden képviselőt, kivéreztet több települést, nem kímélve nehéz helyzetben levő községet, eladósodott várost és ott élő, adóval terhelt embert. A polgárságot. Szűcs ezt a polgárosodást gátolja és teszi tönkre a megyében azáltal, hogy a megye eltékozolt költségvetését a helyi emberkre hárítja. 
Ennek élő példája az a műintézmény, mely Ócsán a zenei oktatásban részes. Alapból ezt a megyének kéne finanszírozni, de mivel magántulajdonban levő (tehát nem állami,) amolyan maszek intézményről  van szó, ezért a díj nem csak az oktatást, hanem a tulajdonos anyagi javát szolgálja. Vagyis egy nyereségben érdekelt vállalkozásról beszélünk, aminek célja a haszonszerzés, az anyagi javak kitermelése, a minnél  több bevétel, a egyre több pénz, a magasabb nyereség. Ezt a nem látott pénztöbbletet a tulajdonosok részben költségként, (mint pl: céges szgk. céges mobil, céges laptop, stb.) kivonják, és elszámolják, mint ahogy a javadalmazásukat, majd a nyereséget is, ami után természetesen rendre adóznak. A bökkenő csak ott van, hogy ebbe az oktatási formába a gyermekek szüleit is bevonják fizetésileg, mondván, hogy ezt nem finanszírozzák. Ez évek óta így van. De pár képviselőnk jóvoltából, Ócsa városa is kiveszi ebből a részét, mert a helyi vezetés haveri módon támogatja a legatyásodott megyei elnök, és földi, valamint párttárs önkormányzatát, és a saját bevételeinkből, a hiányos költségvetésünkből pénzt, támogatást ad a vállalkozó művészeti (zenei) intézményének. Így nem csak az ott tanuló gyerekek szülei, hanem minden egyes ócsai lakossal fizettetnek ezért. A tanuló gyerekek helyi szülei pedig duplán is, hiszen egyszer ott helyben készpénzben és egyszer a város költségvetése által a befizetett adóval, avagy szerzett fejkvótájával., minden egyén A műintézmény pedig nem egy, hanem három helyről kap és szed pénzt egy adott oktatásért, a fenntartása, és nyeresége érdekében.


Szóval kedves Ócsai honpolgár! Amikor a megye nyűgjeit hallja, olvassa a híradásokban, akkor ne higgye, hogy nem érinti.  A megyei önkormányzat ugyanis most úgy védekezik a pénzügyi kérőkkel szemben, hogy azt leveti magáról, mint kutya a bolhát. Így a kedves képviselője, aki bent ül és szavaz Szűcs doktor, többszörös elnök érdekében, az maga ellen itt élő városlakó ellen, magával szemben lép fel, szavaz és dönt, hogy védje a megye előkelőségét, a saját érdekeit, béresét. 
Így fordulhat elő, hogy az érintett iskolai étkeztetés térítésébe, a zeneművészeti oktatás finanszírozásába befordul a városban élők pénze, ahelyett, hogy azt inkább magunkra, a fejlődésünkre fordítanánk, mint a megye lélegeztetőgépének táplálására. Így cseszik el a jobb létünket, és ezért nincs még kiépített járdahálózat, kerékpárút, ezért nem jut vízelvezetésre, adósságtörlesztésre, vagy éppen buszmegálló létesítésre, vasúti átjáró kiépítésre, szelektív hulladékgyűjtésre, - hogy tovább ne soroljam. 

Ha ezt valaki még mindig nem egyértelműsítené, akkor úgy is fogalmazhatunk, hogy azért kell többet adóznunk, hogy a megyei önkormányzat és a zeneiskola ne érezze szűkében magát.
Az állítólagos válság, a felelőtlen gazdálkodás, a rossz képviselői hozzáállás, a hibás önkormányzati döntések egész sora leszegényíti Ócsát, és annak türelmes, jámbor népét. Már nem csak képviselői laptopokra, és a művészeti oktatásra fizetünk duplán, hanem a megyei terhek bővülő mivoltát is viselni kényszerülünk a helyi Fideszt támogató testületi képviselők szűk csoportja okán.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése