A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. május 20., péntek

Bizonytalanság egyezség helyett, munkanélküliség fizetés helyett (FÉG-telenség, avagy kisvárosi sors, de mit segít a megye) ?

A szebb napokat megélt FÉG Konvektorgyártó Zrt-nél lekapcsolták a villanyt, gázt, és a dolgozók sem kaptak fizetést.

Pest Megye Önkormányzatának elnöke ócsai lakosként bábáskodik a végrehajtást kérő mellett, de a munka nélküli dolgozókon igazából még nem segített.
Ócsa polgármesteri hivatalában történt csonka egyeztetés sem hozott áttörést a végrehajtás alatt álló FÉG Konvektorgyártó Zrt. és a fizetés nélkül maradt alkalmazottak ügyében. A hiánnyal küszködő Ócsa városvezetése működési szabályzatának rendkívüli módosításával gyorssegélyt szavazott meg az el sem bocsátott, ki nem fizetett embereknek. 

A végrehajtást kérő MPF Holding menedzsmentje igyekszik szimpatikus szintben látszani, de ő sem adja ki az elmaradt béreket.  A megyei elnök, Szűcs Lajos sem ajánlott fel pénzbeli segítséget. 

Csupán Ócsa városa biztosított deficites költségvetéséből némi vigaszt. 

A FÉG igazgatósági tagjai állítólag levélben üzentek,  -  tudta meg az MTI Ambrus Andrástól a Pest megyei önkormányzat sajtófőnökétől és a dolgozók képviselőjétől.

Bukodi Károly polgármester nem adott ki kommünikét, és a város hivatalos honlapján sem olvasható semmi tájékoztató a kialakult konfliktussal kapcsolatosan. 
Ambrus András megyei szóvivő azonban közölte, hogy nem jelentek meg a FÉG vezetői, így az összegyűltek a már korábban megtapasztalt helyzettel szembesültek (áll a termelés, március óta nem kapnak munkabért, bizonytalan a jövő, az MPF átvételi szándékát a FÉG elutasította).

A FÉG menedzsmentje nevében Gyarmathy Attila és Ámon Csaba igazgatósági tag május 18-ai keltezéssel levelet írt a konvektorgyár munkavállalóinak, melynek lényege, hogy törvénytelenül járnának el, ha a gyár teljes vagyonát átengednék az MPF-nek.


Az MTI birtokába jutott levélben egyebek mellett az áll: "a törvény a vagyont terhelő zálogjog jogosultjának csak az adós cég vagyonának 50 százalékát garantálja megfizetni, a másik 50 százalékból kell megtéríteni .a munkavállalói követeléseket és az állammal szemben fennálló és a szállítók zálogjoggal nem biztosított követeléseit". 

 
A levél aláírói szerint egyelőre felelőtlenség lenne arról nyilatkozni, hogy mikor juthatnak hozzá jogos követelésükhöz a dolgozók. 


"Tekintettel arra, hogy az MPF Holding a dolgozókat megalapozatlan ígéreteivel veszélyes mértékben a FÉG Konvektorgyártó Zrt. jelenlegi vezetői ellen hangolta, a dolgozók képviselőit egy másik alkalommal fogjuk egyeztetésre hívni"- írta Gyarmathy Attila és Ámon Csaba.

A FÉG menedzsmentje hangolt minket saját maga ellen, az MPF-nek ehhez a konfliktushoz semmi köze - mondta az MTI-nek a dolgozók szerdán megválasztott képviselője, Bódiné Nagy Johanna, aki szerint a 170 foglalkoztatottat felháborítja, hogy vezetőik nem állnak ki eléjük. Hozzátette: utoljára március 14-én kaptak munkabért, május 10-én pedig gyakorlatilag az utcára kerültek. 

A helyi képviselő-testület 10 ezer forintos segélyt szavazott meg számukra, ami gond a kommunális adóval is terhelt lakosságnak, de szép gesztus a kisvárostól, főleg azért, mert a megye a szószoláson  kívül egyetlen petákkal nem segített a károsultakon. Az ócsaiak ezrei nem oldja meg a becsapott családok gondját. 


Bódiné úgy tudja, hogy a FÉG már bejelentette a munkaügyi központnál a csoportos elbocsátást, de ezt csak tudomás, és nem dokumentált forma, és hogy mikor kapják meg elmaradt bérüket, netán a végkielégítést, az már teljességgel bizonytalan. Közlés szerint az MPF 40 dolgozónak ajánlott első körben munkát, miközben kifizetné az elmaradt juttatásokat és a végkielégítéseket is. Ez azonban nem realizálódott. Arról sincs hír, hogy a beígért munkával mi lesz.

Ha igaz, Ciprusról üzent a FÉG Zrt. tulajdonosa, hogy nem hajlandó figyelembe venni az MPF Holding ajánlatát, miszerint gyorsítanák a végrehajtás folyamatát - tudatta az MTI-vel szerdai közleményében Felcsuti Zsolt, az MPF elnök - vezérigazgatója. 
A vállalat helyzete az elmúlt hetekben azzal vált kritikussá, hogy lekapcsolták a villanyt és a gázt.

A FÉG hitelét megvásárló és a végrehajtást elindító MPF Holding kész átvenni az irányítást. 

A mintegy 200 család megélhetését veszélyeztető végrehajtás gyors feloldása érdekében a hitelező együttműködik Bukodi Károly (Fidesz) ócsai polgármesterrel és Szűcs Lajossal, a Pest Megyei Közgyűlés elnökével, aki a választókerület fideszes országgyűlési képviselője.
Hogy ez a együttműködés valójában mit takar, nem tudni, de a gyors segélyezés az MPF-re eső dolgozó nyomást is csökkentette. Így jelenleg a végrehajtást kérő van jobb helyzetben, annak ellenére, hogy a krach a végrehajtás elindításával következett be, mert a FÉG nem menekülhetett csődvédelembe.

A FÉG Konvektorgyártó Zrt. Európa egyik jelentős tüzeléstechnikai gyártója volt. Éves forgalma 6-7 milliárd forintot tett ki, a likvid vagyon elvonása előtt. 

Az MPF Holding a banki hitel átvételével a cég eszközeire, márkanevére és egyéb tulajdonára szerzett bejegyzett zálogjogot.

Az MPF csoport hat magyarországi gyára mellett Kínától az Egyesült Államokig rendelkezik vállalkozásokkal. Az MPF Holding szerszám- és barkácsgép tartozékok gyártója, emellett építőanyag és csiszolószerszám gyártással és kereskedelemmel is foglalkozik.

Ócsán a termelés beindításához talán a villany és gázszámlát kéne elsősorban rendezni, aztán a gyártási jogokat, a licenceket aktualizálni a gyártás indításhoz. 

Az MPF Holding tulajdonosa, Felcsuti Zsolt közleményt juttatott el álláspontjáról a Jobbik Ócsai Alapszervezet elnökének, Magyar Péterhez, amiben a FÉG vádaskodásáról és hangulatkeltéséről tesz említést.
 
Áldásos lenne, ha a FÉG Konvektor Zrt magyarországi vezetése is elmondaná véleményét, közölné álláspontját, előadná a történetét, (akár arról, is,) hogy miként került az ócsai  telepen belülre, és milyen jog alapján vette át a vezetést a Holding, s hogy miért nem áll rendelkezésükre a bérfizetés lehetősége.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése