A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. május 3., kedd

Államadósság és korkedvezmény, irreális magas összeekkel? ( - Elvonási tünetek) Vérlázító: 18 év munkaviszony után kaphat 150 ezer Ft nyugdíjat!

Rekordütemben kívánja lefaragni a kormány az államadósságot. A Széll Kálmán-terv a gazdaság szinte valamennyi fontos területén be szeretné indítani a szerkezeti reformokat. A legnagyobb konfliktust a nyugdíjrendszer átalakítása okozhatja.

"Irodában dolgozik a rendőrségen. Még csak 40 éves, de már nyugdíjba készül, miközben fegyvere sosem volt, terepen sose járt, nyomozásban nem vett részt. Nekünk az ilyen bliccelők miatt kell majd 65 éves korunkig dolgozni" - dohog egy ismerős.
Sok olyan életerős, nem lestrapált kommandós van, aki már 36 évesen havi 150 ezer forintért élvezheti a nyugdíjas éveket. Nem is tudnak többnyire mit kezdeni magukkal. Persze annak helyzete nem annyira irigylésre méltó,  aki "munkahelyi balesetben" rokkant meg.  Erre azonban  nagyon kicsi a esély. Ez ne az USA hadserege hanem az állam rendfenntartó szerve. A két szolgálat közt pedig óriási a különbség. Ezt még Amerika sem engedheti meg magának. Ráadásul a kockázatokra ott a biztosítás. Aztán aki ezt vállalja, az tisztában van a hivatással járó kötelmekkel,  a juttatásokkal ,a lehetőségekkel és a kockázatokkal. Ez mérlegelve vállalja a munkát más földi halandó is. Mindenesetre több mint ezren vannak a 36 és 40 év közötti nyugdíjasok - valamennyien a fegyveres testületektől szereltek le. Ez évente 2,4 milliárd forint kiadás a nyugdíjkasszának. Életerős volt pénzügyőrök vallják be pironkodva, hogy ők is kihasználták a korai nyugdíjazás lehetőségét: hogyne tették volna, ha első nyugdíjuk magasabb volt, mint az utolsó fizetésük, és emellett még munkát is tudtak vállalni. Sokan bejelentés nélküli biztonsági őrként még egyszer megkapják a havi 150 ezret zsebbe, miközben állami pénzen kapta kiképzést, a papírjait és a  jogosultságot, amit most feketézésre használ úgy, hogy  közben olyanokat szorít ki a munkaerő piacról, akiknek .végig kellene dolgozniuk  az ennél szegényesebb alapellátásért, az öregségi nyugdíjért!  Persze, hogy vérlázító a dolog. Jövőre azonban véget vethet ennek a Széll Kálmán-terv.

A számok elsőre azt mutatják, hogy jó helyen keresgél a kormány. Magyarországon közel hárommillióan kapnak nyugdíjat, illetve nyugdíjszerű ellátást, de közülük csak valamivel több mint 1,8 millióan töltötték be a nyugdíjkorhatárt. Az elmúlt években a nyugdíjba vonulók közel 90 százaléka részesült időbeli engedményben. Tavaly csaknem 240 ezren kaptak korhatár alatti öregségi juttatást, több mint 750 ezren pedig rokkantnyugdíjat.  

A korhatár alatti öregségi nyugdíjak körülbelül 300 milliárd forintjába kerültek a költségvetésnek. A magyar gazdaság eljutott oda, hogy ezt már nem tudja finanszírozni. Ezért a kormány meg akar szüntetni minden olyan jogcímet - a nők 40 éves munkaviszonya kivételével -, amely lehetővé teszi, hogy a törvényes korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek.

Májusban folytatják tüntetésüket a rendvédelmi dolgozók
nyugdíjba vonulnának

A feszültséget elsősorban az szítja, hogy esetükben akár 29 év is lehet a korkedvezményes és a normális nyugdíj közötti eltérés. De vitára ad majd okot a mozdonyvezetők, a buszsofőrök, egyes művészeti ágak képviselői - balett-táncosok, színészek -, a távozó országgyűlési és önkormányzati képviselők, polgármesterek kiváltságainak esetleges megnyirbálása is.

A várható konfliktusok ellenére a nyugdíjrendszer átalakításának szükségességében értenek leginkább egyet a szakértők.
Az államadósság gyors leépítése is elemi érdek. Nemcsak azért, mert idén el kell kezdeni törleszteni a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió 20 milliárd eurós hitelét. Fel kell készülni a legrosszabbra is: az uniót még mindig fenyegeti a portugál vagy spanyol bedőlés veszélye, ami elsodorhat más, rosszul teljesítő országokat is. Ha egy új válsághelyzetben hasonlóan legyengült állapotban lenne a magyar gazdaság, mint 2008 őszén, megint külső segítségre szorulna, de Európának már elfogyott a pénze. Ezért el kell kerülni a hitelképesség megroppanásának még a lehetőségét is.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése