A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. május 1., vasárnap

Önkormányzatok ( - Ön kormányoz?)

"Új korszak kezdődik az önkormányzatok gazdálkodásában." -mondta Orbán Viktor miniszterelnök. 

Biztosan eljutott arra a pontra, amire már felhívták a figyelmét az önkormányzati választások előtt is, de akkor még  nem vette komolyan. Arról van szó, hogyha mindenki velünk van, de nincs semmink, akkor nem tudunk semmit osztani. Most ez a helyzet.

Sajnálatos módon elfelejti, hogy a 2006-os őszi önkormányzati választásokat már olyan fölénnyel nyerte a Fidesz, hogy ezen felbuzdulva az akkori kormányt is el akarta zavarni. Ez a tény valahogy elfelejtődik, elfedi a dicsőséges fülkeforradalom. Az előtte történt dolgok, csak az elmúlt rossz nyolc évként vannak aposztrofálva, pedig ebből négyben gyakorlatilag jobboldali önkormányzatiságról beszélhetünk. Így van ez a megyét illetően, és kisvárosunkban is. Az önkormányzatok eladósodása még sem állt meg 2006 után. Sehol. Ott sem, ahol a képviselő testületben a döntéshozók nem a bal-liberális oldalt erősítették. A Fideszes gondos gazda szerep nem valósult meg, a mérleg nem állt egyensúlyba. A jó gazdálkodás, a helyes útválasztás elmaradt.

Most, hogy egyáltalán nincs miből finanszírozni a rengeteg önkormányzati feladatot, vagy van, csak a központosítás érdekében visszatartják a pénzeket, az állam elvon feladatokat. Az alulfizetett és túlterhelt kormánytisztviselői szférára rak még egy lapáttal.

A hatalomkoncentráción túl a feladatokat is a központi irányítás fogja koordinálni.

Mindez kicsit elborzaszthatja az érintetteket, de ha belegondolunk, hogy a helyi kiskirályok, a hatalmi pozícióba került döntéshozók kapzsiságát, öngyarapítását tekintjük példaként, akkor igen is meg kell zabolázni a pénzéhes, önérdekeit szolgáló hatalmasságok dolgit. Talán Orbán Viktor sem úgy gondolta, hogy az állampolgárok pénzét, a finanszírozást, a helyi adókat, a bevételeket a képviselők jóvoltából többségi szavazással magáncélra fordítsák. A miniszterelnök bizonyára jól érzékeli, hogy a nép egyszerű emberének csípi a szemét a sok lenyúlás. Visszatetszést és elutasítást vált ki a választottak ebbéli hozzáállása. Orbán párttársai közt nem mindenki él puritán életet. Ezt mindenki jól tudja. A választópolgár pedig nem azért adta többségi szavazatát a Fideszre, hogy ott folytassák, ahol a bal-liberálisok kényszeredetten feladták. Viszont most az emberek helyben nem azt látják, hogy ezek abba hagyták.  Nem, nem változtak és nem változott semmi. Egy-két helyen talán vezetőt cseréltek, de a korábbi többség ugyanaz, aki négy évvel ezelőtt is irányított.  A lezajlott statisztikai (fülke-) forradalom átszínezte önkormányzatok térképét, de igazából változás nem történt. Illetve történt annyiban, hogy most ők, az újra narancsba borultak járnak új autókkal, ők használnak Lexust, visznek laptopot, és vesznek fel  kimagaslóan magas illetményt miközben újabb és újabb adókkal sarcolják meg a lakosságot, hogy az így eladósodott önkormányzatiságot, az általunk fizetett jólétüket biztosítsák.

Hát ezért a központosítás, az Orbáni törekvés.

Jól tudják, hogy ez így nem tartható fenn. Az állam és az állampolgár nem fejőstehén. Az önkormányzatiság a jelenlegi állapotában bebizonyította alkalmatlanságát.  Erre a legszélsőségesebb példát pont a Fidesz egyik kiemeltje, a megyei önkormányzat elnöke, az országgyűlés jegyzője, Szűcs Lajos és csipetcsapata biztosította.

Így azonban nem lehet az embereket képviselni.

Ami ebből Ócsát illeti, nyugodjon meg mindenki, itt is ez a csipetnyi csapat az, amely irányította az elmúlt évek gazdálkodását, és határozta meg a jelen pénztelenségét.  Nem a bal-liberális erők, szavazták meg a pénzbeli juttatásokat, és a helybéli elvonásokat.  

Így azonban nem lehet ismét választásokat nyerni.

Ezért az átszervezés, az önkormányzati gazdálkodásban és a közszférában. Mert a politikában sem lehet folyamatosan vizet prédikálni és bort inni úgy, hogy a Fideszben hívő állampolgár, helyi lakos ne venné észre a borpírt a narancsvörös orrukon.

Eltérve kicsit a témától, de azért hozzákapcsolódóan:

Sok kis pici államosítás mellett, gondolok itt a hatósági áras energiahordozókra, a fixált devizaárfolyamra, valamint  hatalmi ágak szétválasztásának felrúgása, az alkotmányos fékek eltörlése mellett az önkormányzatiság letörése nem egy megbízható, rájuk hagyható demokratikus pártjövőt víziónál.  A Fideszes többség ugyanis pont mostanság játssza el az emberek bizalmát a kivagyi helyi hatalmasságaival, vagyis a többségében tehetetlen önkormányzatiságával. 
*

1 megjegyzés:

  1. A birkák megszavazták az új adót, és az egész város szívja miattuk!
    Tömören így tudnám összefoglalni a Fidesz eddigi ténykedését a városban!

    VálaszTörlés