A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. január 20., csütörtök

Mit tudok tenni? ( - Kérdések és válaszok)

Az udvarunkba füstöl a szomszéd kéménye.

Kérdés

Kertes házban lakunk. A szomszédom az idén télen gázról visszaállt vegyes tüzelésre. A kéményei a tetőgerinctől felénk vannak. Habár szerinte jó a huzatuk, ennek ellenére folyamatosan megtelik füsttel az udvarunk. Tudok-e ez ellen tenni valamit?

Válasz

Érdemes lehet először az önkormányzatnál és a kéményseprő-vállalatnál bejelentést tenni, és kivizsgáltatni a szomszéd kéményeivel kapcsolatos problémát. A vizsgálat alapján lehet meghatározni a további lehetőségeket.

*

Kérdés

Társasházunkra füstöl a szomszéd üzlet kéménye, nem akarok füstöt szívni, meg bebüdösíteni a lakást. Különben nem tudok szellőztetni. Ki az illetékes?

Válasz

Több út lehetséges. A közterület-felügyelő első körben eljárhat, illetve beviheti a panaszt az önkormányzat illetékeséhez. Azonban lehet fordulni közvetlenül az önkormányzat műszaki osztályához, és eljárást kérni. Ekkor hivatalból kivizsgáljak megfelel-e az előírásoknak a kémény, illetve a rákötött eszköz. Érdemes azonban a szomszédok véleményét is bekérni és csatolni, mert előfordulhat, hogy lustaságból, kényelmetlenségből, vagy hanyagságból elmismásolják az ügyet. Nem egy eset ismert, amikor az önkormányzat a saját maga előírásait, avagy a rá vonatkozókat sem tartja be, nem hajtja végre.
Azonban jegyzői vélemény szerint már azért is megbüntethető a helyi lakos, ha szemetet éget és füstöltet a levegőbe. Példaként említve, hogy azon helybéliek, akik nem rendelkeznek előfizetéssel a szemétszállításra, és a tüzelőberendezésen keresztül semmisítik meg, égetik el a háztartási hulladékot, a műanyagot, az egyéb szemetet, azokkal szemben a fellépő környezetszennyezés okán eljárás indítható, aminek végkimenetele akár súlyos pénzbíráság lehet.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése