A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. január 30., vasárnap

Így szigorít az állam

A jövőben a szakhatóságok, így a rendőrség, a tűzoltóság és az ÁNTSZ is korlátozhatja a szórakozóhelyek nyitva-tartását - mondta Tállai András, a BM államtitkára. 

Negyedévente kötelező ellenőrzést írnak elő a tömegrendezvények megtartására alkalmas helyiségekre, illetve szabályozzák a szabadtéri rendezvényeket is a diszkótragédia kapcsán – ígérte.
A Belügyminisztérium államtitkára elmondta: már a közeljövőben meghoznak egy önálló kormányrendeletet, melynek a célja a zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tétele.

A továbbiakban egy átfogó jogszabályváltozást is előkészítenek, amely jelentősen megszigorítja majd a kereskedelmi törvényt, például kiemelik és külön szabályozzák a tömegrendezvényeket, de érinti az építésügyi szabályokat és a szabálysértési törvényt is.
A szabályozás értelmében a tömegrendezvények szervezői csak akkor tarthatják meg programjaikat, ha előzőleg minden engedélyt beszereztek és a jegyző kiadta a működési engedélyt, de a rendőrségnek, a tűzoltóságnak és az ÁNTSZ-nek előzetes szakhatósági engedélyt kell kiadnia. Nem minden a helyi jegyzőn múlik majd. 
Kultúrközpont nem lehet a felelőtlen ivászat és tivornya színhelye. A kultúrát nem lehet összeesketni az klubszerűséggel, az ívással. Ehhez más helyet és más létesítményt kell keresni. A művelődési-, a kulturális intézmény és az oktató-, nevelő tevékenységet folytató műhely nem adhat otthont a tömény szeszfogyasztásnak.  A fiatalkorúak, a társadalom védelme kiemelt szempont kell, hogy legyen.

18 év alatt nincs alkohol

A továbbiakban koncepciót dolgoznak ki a fiatalok szórakozóhelyeken való tartózkodására is. Ez azt jelenti, hogy szabályozzák a 18 év alattiak éjszakai szórakozási lehetőségeit, és különös hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy ne kaphassanak alkoholt ezeken a helyeken se.

Erre egyelőre csak javaslatok érkeztek, a konkrét jogszabályi változások még kialakítás alatt vannak - mondta. Felvetődött továbbá, hogy a rendezvényszervezőknek előírnák a kötelező felelősségbiztosítást.

Mint rámutatott: a tragédia arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a jogszabályokkal vannak problémák, hanem a szemlélettel is. Így például meg kell változtatni azt a szórakozási kultúrát, hogy a 18 év alatti veszélyeztetett korosztály tagjai felnőtt felügyelete nélkül hajnalig kimaradhatnak, alkoholt, esetleg más drogot fogyasztanak, mindezt teljesen szabadon.
Gondolkoznak már a szórakozóhelyek nyitva tartásának új koncepciójá;. – olvasható a sajtóanyagban.
*

1 megjegyzés:

  1. a veszélyeztetett faj, ha drogot akar fogyasztani vagy inni akar netán dohányozni, máshol is tudja csinálni! megy megint a parasztvakítás! talán, ha valaki gyereket vállal, akkor legyen érte is felelős!

    VálaszTörlés