A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. január 21., péntek

Járőrszolgálat helyett ( - séta a szemét körül)

Környezetvédelmi- közterületi sétát tettünk a jobbra fordult időjárás lehetőségeit kihasználva, hiszen a hóolvadék és a sár is kicsit visszább húzódott a napokban.

Csak a szemét maradt.

Több szemetet hagyunk magunk után, és a szabályos parkolás sem lett erősségünk az elmúlt évben - ez állapítható meg a város közterületein tett sétánk után. A közterületet ismerők szerint, ha összegyűjtenék egy helyre azt a szemetet, amit egy hónap alatt szétdobálunk (elhagyunk) az utcán és parkokban, bizony nagy lenne a meglepetés.

Alig hagytuk el a Városháza környékét, de máris négy-öt szabálysértés-gyanús parkolást jegyzünk fel. Valaki éppen egy gyalogátkelő-helynél várakozik úgy, hogy beláthatatlan a forgalom, de kilép az úttestre, másvalaki pedig a forgalommal szemben tette le a verdát. A két múlti parkolójában a mozgássérülteknek fenntartott hely foglalt. A gépkocsikon nincs a használata jogosító igazolás. Az egyikbe pont most pakol egy vidám család. Kérdésre, hogy miért ide állt le, a válasz, az volt, hogy ez volt közel a bejárathoz. Ha majd jön egy Velorex akkor elmegy, de már úgyis végzett, s otthagyva beszállnak, a bevásároltakkal együtt értetlenkedve távoznak.

Mostanában keveset szólunk, de van néhány olyan eset, amit továbbra sem tűrnek el szó nélkül az ócsaiak, telefont ragadnak, és tárcsázzák a hivatalt.

Ezek közé tartozik ha, a busz a járdán parkol, vagy ha a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyet foglalnak el.

Szintén nehezen viselik az emberek az illegális hulladéklerakókat. Panaszkodnak. Sokszor hiába.

Régebben rendezett volt ez a környék, újabban akadnak problémák. Valamelyik szomszéd lehozta ide az ágyat, van itt tévékészülék is, meg egy vödör sitt - mondja a város szélén lakó. Ha nem tudjuk egyértelműen bizonyítani, ki rakta ide, akkor a város nem törődik vele. Széttúrják, vagy elhordja a szél.

A közösségen, a polgárőrségen és a közterület felügyelőn sok múlik ilyen esetben. Nem mindegy persze, hogy merre járnak, mit látnak, és miként járnak el. Ők azok, akik tudják, melyik lakásból volt költözés, vagy hol zajlik éppen felújítás, ki nem fizet a szemétért, vagy mely buli után maradt hátra a kupac.. A segítségükkel közelebb kerülhetünk az illegális szemetelőkhöz. A szemét térnyerése kapcsán azonban úgy tűnik, ez még nem funkcionál. Jelenleg a szemetelők állnak nyerésre. Ez nem normális.

Baj, még, hogy a városvezetés sem veszi komolyan e-béli feladatát. Nem látni érdemi intézkedést az ügyben hogy a szemétlerakás felszámolást nyerjen. Sajnos a szelektív hulladékgyűjtés sem megfelelő. A korábbi 2 lerakó-gyűjtő s kevés volt. Most, hogy ebből az egyiket szó nélkül felszámolták, csak rontott a helyzeten. Így, ezzel a hozzáállással nem segítik a hulladék begyűjtést, nem támogatják a környezet tisztaságot, és nem várható el a lakosság szemléletbeli változása, jobb hozzáállása sem.

Többen azt hiszik, hogy a konténerek mellé kitett hulladékot is automatikusan elszállítják, ez azonban nem így van. A városban hirdetnek meg lomtalanítást, de ahogy időben távolodunk ettől a két időponttól, egyre gyakrabban tűnnek fel hasonló kupacok.

Szerencsére vannak pozitív példák is. Magán kezdeményezésre már többször volt olyan hulladék begyűjtési akció, ami a már megszűnt ócsai fórumon szerveződött és ami során a közút melletti szétdobált, és illegálisan lerakott szemetet gyűjtötték be. Üröm az örömben, hogy ehhez a kezdeményezéshez nem csatlakozott az önkormányzat. Ezen alkalmakkor soha nem vett részt személy szerint egy-egy képviselő, vagy vezető tisztségviselő. Ez elszomorító.

Jelenleg csak egy közterület-felügyelő van a városban. Párban többet érnének. Az elején még így volt, aztán egy fő mégis távozott. Az önkormányzat anyagi helyzete nagyjából ismert. Arra van pénz, mit akarnak. Irodafestésre, felújításra akár milliós nagyságrendben futja, ahogy a korábbi laptop vásárlásra, és a kimagasló illetményre, a költségátalányra is. A szelektív hulladékgyűjtésre a kommunális szemét gondokra azonban már nem futja, ahogy az utak rendbetételére, vagy a buszvárók humánussá tételére sem. Most azonban mégis talán adakozni fogunk, ha a képviselő-testület hozzájárul, hogy a dabasi tűzoltóságot anyagilag támogassuk egy új gépesített tűzoltófecskendő beszerzésének folyamatában.

Én azonban jobban szeretném, ha a képviselők és az önkormányzat, vagyis a város gazdája jobban odafigyelne a helyi jelenségekre, a közállapotokra, hogy ne legyen az embernek olyan érzése, hogy itt csak gyűlnek a gondok és sehol egy gondnok.

Tavasszal szeretném, ha egy nagy köztisztasági akciót tartana a hivatal, amellyel felhívnák a lakosok figyelmét, mennyi szemetet szórnak szét a buszmegállókban, utcákon, játszóterek közelében, parkokban, más helyeken. Ha csak egy hónap termését összegyűjtenék, s azt egyszerre mutatnánk meg az embereknek, már az is nagyon hatásos lenne. Sokan elképednének, milyen tekintélyes mennyiségű hulladékról van szó.

*

9 megjegyzés:

  1. csak tudnám, hogy mi az összefüggés a velorex és rokkant parkoló közt!

    s.w.

    VálaszTörlés
  2. Velorex - három kerekű, barna vászonborítású rokkantkocsi, amit az egykori Csehszlovákiában gyártottak, erőforrása egy 350 cm3-es Jawa motor.
    Úgynevezett "rokkant utalvánnyal" (vénnyel) lehetett hozzájutni. Ma mozgássérüt a megnevezés, és a részükre külön parkolási lehetőséget, helyt biztosítanak a bejárathoz közel, a könnyebb bejutás érdekében. Ezek a kialakított helyek szélesebbek, hogy ezzel is elősegítsék a ki-beszállást. Ezeket a felfestett, vagy táblával kijelölt helyeket mások nem vehetik igénybe. Nem sérült ember általi elfoglalása nem csak erősen prosztó megnyilvánulás, hanem szabálysértő tevékenység. Közterület felügyelet és rendőr eljárást kezdeményezhet az ott várakozóval szemben, aminek kimenetele minimum egy figyelmeztetés, vagy egy jó szándékú pénzbírság.

    VálaszTörlés
  3. te tudatlan, azt mondod, hogyha van egy bmw issatám, messerschmittem, velorexem akkor beállhatok a rokiparkolóba? velorex is csak mondta, hogy rokkantaknak gyárt, mert igy adómentességet kapott a cég! azokról az emberekről is írnod kellene akik kijönnek az elektromos -tb-re kapott- járműveivel és kamikázét játszanak az utakon! mert ugye hogy közlekedjenek semmilyen jogosítványt nem kell szerezniük! de hármasával tudnak trécselni az út közepén mise után!

    VálaszTörlés
  4. Okostojás! Bármivel beállhatsz mozgássérültek számára fenntartott helyre, ha van rá jogosultságod és kint a szélvédőn az igazolvány. Vagy pedig kussolj és fizess, ha lebuksz.

    A többivel egyetértek, de ők sem tudnak máshol közlekedni. A kátyúkat ők sem szeretik. Amikor kivág eléd, nem néz oda. A piacon is a lábad előtt kacsáznak, amikor a standokhoz talicskázzák magukat. Úgy vannak vele figyeljenek rájuk. Ha meg felborítasz egyet, akkor rikácsol és a bottal hadonászik. A többiek meg siránkoznak felette. De hogy szabályosan és odafigyeléssel közlekedjenek, azt már nem. A Kreszt nem ismeri, és nem is tarja magára érvényesnek. :)

    VálaszTörlés
  5. Kormányrendelet alapján pályázati úton településőrök alkalmazására van lehetőség.
    A településőrök alkalmazásának és felszerelésének költségeit a minisztérium fedezi.
    A településőr az önkormányzat alkalmazásában
    álló munkavállaló, aki a közterület-
    felügyelő egyenruhájának színével
    egyező öltözetben és felszereléssel végzi
    tevékenységét.

    VálaszTörlés
  6. má megin hülye vagy! hogy jön ide a településőr! tudtommal nálunk közterület-felügyelet működik! megint ideírtad a hülyeségeidet!

    VálaszTörlés
  7. Figyusz te nagyon ostoba vidéki paraszt.Ki a f..z irta,hogy itt Ócsán milyen felügyelet működik?Annyi lett megemlitve,hogy milyen lehetőségeket lehetne kiaknázni.Te nem a charlie vagy?Az eszed alapján arra tippelek.

    VálaszTörlés
  8. T. sw !
    Kérlek olvasd figyelmesebben az írást, és a bejegyzést. Segítettem a Velorex ügyben és ebben is.
    Én sehol nem írtam, hogy Ócsán településőri szolgálat lenne. Ellenben a fenti írásomban kétszer is hivatkozok a közterület-felügyeletre.
    Idézem: „Jelenleg csak egy közterület-felügyelő van a városban.”
    Szerintem ez elég egyértelmű. Nem tudok mit kezdeni a folyamatos hülyeségeddel.
    A településőr definíciója ettől és a véleményedtől sem változik. Sajnálom, ha összezavartalak ezzel.
    Ha kérhetlek, legközelebb járj el megfontoltabban, mielőtt meggondolatlanul hülyézel.

    VálaszTörlés