A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. január 4., kedd

Hiradás a demokráciáról, az elérhetőségről és a megszűnésről

Mint az információ éhes társadalom részese, magam is ki vagyok éhezve a körülöttem zajló napi események megismerésére, a hírekre, eseményekre, hogy ne csak a szomszéd kutya ugatásából értesüljek a változásokról.
Ezért is szoktam benézni a város hivatalos oldalára a neten, hátha értesülök valamiről.
Sajnos a városi honlap a sok befektetés ellenére alig jó valamire. Infó alig, háttéranyag kevés. Még jó, hogy a korábbi fórum felszámolását követően több internetes oldal létrejött, ahol az emberek véleményt cserélhetnek, vitatkozhatnak, és tájékozódhatnak.
A beszűkült városi web-lapon a ráfordítások, finanszírozások ellenére egyre kevesebb anyaghoz lehet hozzájutni. Helyi önkormányzati újság híján, elvárható lenne, hogy az önkormányzat, vagy annak hivatala olyan internetes oldalt üzemeltessen, ahol szinte minden elérhető és még ügyintézésre, nyomtatványok letöltésére is lehetőséget nyújtson. Ez Ócsán egyre kevésbé adatik meg. Amint említettem a kérdést feltevő fórumot megszüntették. Az online fogadóórákat bezárták, és a minap ahogy pont az archívumba akartam tekinteni, vettem észre, hogy még azt is törölték. Így a korábbi gondokkal kapcsolatos kérdésfeltevésekre adott hivatalos válaszok, melyet maga Bukodi Károly adott meg és tett közzé, szőrén szálán eltűntek. Vagyis törölve lettek. Így már visszatekintés és hivatkozás sem lehet. Még jó, hogy van más, és több olyan csatorna, ahol még a fogadóóra anyaga, az ott elhangzott problémafelvetés elérhető. Ennek az újabb visszalépésnek láttán ismét az, az érzése támad az itt élő embernek, hogy a hivatal vezetése, vagy maga a polgármester, esetleg a helyettese hozza létre azt a közeget, melyben az emberek hírek információk és lehetőségek nélkül maradnak városunkban.
Ha most nem lenne az ismert egyesület, vagy az a pár magánszemély, aki fáratságot, időt nem kímélve a nevével jelzetten tart fenn és üzemelteti a fórumot és az ismert bloger oldalakat, akkor a városunk a teljes leépülés útját járhatná, hiszen szinte semmiféle tájékoztatás, helyi hír, esemény nem jutna el a lakossághoz. Mint már ezt többször és többen említették, olyan, mint amikor az átkosban hírzárlatot rendeltek el és tartottak fent, hogy a buta embereket ne terheljék a közösségi hierarhia tanácsházi szemétdombján történtekkel. Akkoriban valószínűleg úgy gondolták, hogy a melós majd amúgy is megérzi az esemény őt érintő hatásait, ha majd az elöljáróság elé kerül. Ma ez a hatalmi ág elvileg nem létezik. Mégis egy új kort és egy új szellemiséget élünk, melyben nem csak a sajtó és szólásszabadság veszhet el, hanem a népakarat kinyilvánítása is, ahogy a társadalmi és közérdekű fórum, az online fogadóóra, az önkormányzati képviselők közvetlen elérhetősége, a hírmondó újság, vagy az említett archívum is.
Éljük, tapasztaljuk mindezt 2011 első havában, Bukodi Károly polgármester és Horváth Tamás alpolgármester fideszes térnyerése következményeként.
*

1 megjegyzés:

  1. megint csak azt tudom mondani, hogy ugyanaz történik kicsiben mint nagyban! orbánnak köszönhetően lesz itt olyan cenzúra, hogy a kinaiak ide fognak járni tanácsért persze, ha európa addig nem csinál ki minket!
    s.w.

    VálaszTörlés