A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 20., szombat

Szt István-napi megemlékezés és műsor ( - Ócsa; 2011. augusztus 20. )

Szent István-napi ünnepségre és házátadásra invitálta a helyieket az önkormányzat augusztus 20.-ra.
 
Nehéz helyzetben van Ócsa, ha nyílt napi kulturális programot akar tartani, ugyanis a városban roppant kevés és erre alkalmas központi tér, vagy terület van.
A nemrégiben átadott Szabadság tér az emlékművel szinte beépült, és eltörpül a járdaszakaszon, ahol a multi árnyéka, valamint a parkoló viszi el a teret. A kis szabadság emlékmű a Turullal nem kap elég központi szerepet és jelentőséget a járda arculatába öltve.
Márciusban és októberben mégis ott hajt fejet és emlékezik Ócsa a történelemre.

Augusztus 20-a, azonban más. Főleg a mostani értelmezés, és elgondolás szerint. Egyre inkább az egyház, és az államalapítás, a kereszténység ünnepe, benne a nemzet kenyerének megáldásával. Nincs is erre méltóbb hely, mint az egyház közelsége. Ócsán azonban erre hivatalosan nincs megfelelő tér.
Igaz, ott lenne a Bajcsyn a Városházával szembeni üres terület, a Dr Békési Panyik Andor, Hősök tere, Kiss János utca kereszteződésében, ahol a Kettős-kereszt is állott egy darabig, de az más elképzeléseket tölt be a városvezetés képzeletvilágában. Pedig egy kis ráfordítással, ott igazán méltó és megfelelő területet tudna a város önmaga számára létesíteni az ünnepi megemlékezések és műsorok megtartásához. Ott akár több száz fő is jól és kényelmesen elférne, ráadásul központi helyen is van. Mégis száműzve lett innen nem csak a magyarság jelképeként felállított kettős-kereszt, hanem minden ebbéli elképzelés is. Így ma a terület kihasználatlanul, parlagon, a senki földjeként hever a város és a maradék ó falusi környezet mezsgyéjén.


Így nem, lelvén más elképzelés, csupán az Ágas-ház sürgetővé vált felújítása és az ahhoz kapcsolható megemlékezés augusztus 20.-a napjára.  Igen ám, de ott elég elhanyagolt és leromlott népi parasztházak vannak a még megmaradtak közt, és így nincs igazáén alkalmas terület a csoportos összejövetelre, akár ünnepi megemlékezésre. Ezért pattanhatott ki valaki fejiből azon elképesztő gondolat, hogy az Ágas-ház udvarában álló leromlott állapotú Lakatos-féle házat a korábbi tervekkel ellentétben ne feljavítsák, hanem inkább lebontsák, és az így ott felszabadult, pusztává váló udvaron az ünnepségre a megjelentetteket elhelyezve ünnepséget tartsanak.


Eme szerint került megrendezésre az Ágas-ház mellett az idei augusztus 20.-ai István-napi ünnepi műsor, a meghirdetett szerint annyi változtatással, hogy Szűcs Lajos - talán a felmerült bontási gondok miatt nem akarta személyét adni, - távol maradt. Csupán pár soros üzenetet küldött, amit levélben olvastak fel. 
Az ünnepség pódiuma és a közönség sorai a volt népi ház mélyedésében, annak helyén (gödrében) került kialakításra, elhelyezésre. Sajnos még arra sem futotta, hogy azt a területet befüvesítsék és megpróbálják barátságosabbá tenni, vagy beilleszteni a tájba. 








Szomorú kontrasztot nyújtott a háttérben álló másik omladozó vályogház és fekete fóliával takart nádteteje. (Az elbontott Lakatos-ház sem volt rosszabb állapotban.)


A szomszédos református templom 10 órai harangozását követően az Ócsai Népdalkör által felénekelt Himnusz hangjaival vette kezdetet az ünnepi megemlékezés.


 Ünnepi beszédet Bukodi Károly polgármester mondott, aki gyakorlatilag egy földrajzi áttekintést próbált ötvözni az ócsai tájba, valamint a román kori templom piros cserepezésével összhangban.


Az ünnepi műsorban ezt követően fellépett és közreműködik Kovács Nóri, P. Petőcz András, Nemes Levente, az Ócsai Népdalkör, a Küstörgő Néptánccsoport.




















































Az új kenyeret Nt. Hantos Péter református lelkész áldotta meg, majd kezdte szétosztani a megjelentek közt.
































Összességében több mint százan voltak jelen a megemlékező ünnepségen.
 














 Záróeseményként Bukodi Károly polgármester átadta és megnyitotta a feljavított Ágas-házat, ahonnan borkóstolóval kínálták az udvaron összegyűlt kíváncsi tömeget.  


Az önkormányzat által kitisztított portán népi kirakodóvásár volt. 


A közönség soraiban ott volt a háttérben Horváth Tamás alpolgármester és a Dr Szabó György jegyző.


A polgármester a várt vendégek elmaradása okán magára maradt az első sorban egyedül. A képviselő-testület tagjait sem láttam, de mint tapasztalható volt, nem is foglalták el az üresen maradt, lefoglalózott székeket a jelenlevő funkcionáriusok sem. Aki ott volt, az is inkább a tömegben vegyült. Biztos nem akartak közösködni az átadásos ünnepség kétes dicsőségében, de az is lehet, hogy egyszerűen nem szeretnek ülni. Főleg együtt nem.










Az ünnepség mindvégig jó hangulatban, rendezetten zajlott.



  A szervezők, valamint a fellépők igyekezete és ténykedése jó hatással volt az ünnepségre, ami végül hangulatos és jó rendezvényt produkált, igyekezve feledtetni abbéli fájdalmunkat, hogy egy hasonló népi emlék, egy újabb nádfedeles parasztház semmisült meg eme ünnepi megemlékezés alkalmával.  


*

8 megjegyzés:

  1. Minden szép és jó volt,csak ennek a törpe majomnak ne kellett volna a pofikáját látnom!

    VálaszTörlés
  2. Látszik, hogy mekkora tekintélye van a chipses fiúnak.
    Legalább statisztákat ültettek volna mellé.

    VálaszTörlés
  3. Az a lenyúlt laptop a kezében amiből hirdeti az igét?

    VálaszTörlés
  4. Legalább Ócsán sikerült az ünnep. (?)

    Budapesten az "izek utcája" nevű valamire "kireklámoztak" több tízezer
    embert. Nyomták a reklámot számolatlanul.
    Volt kint kb 8-kis sátor.
    A híres ország-tortát egyetlen mikrobuszból árulták. Kb. 200 méteres
    4-soros sor áltt ott.
    A "sátorsor" végén több tucat embertől hallottam a csalódott
    kérdést: ennyi?
    Hova dugták a többi sátrat?
    Hát nem volt többi sátor.

    Az ócsai vásárokon is különb volt annó a felhozatal.

    Viktor, ez olyan siralmas lett amilyen a te és a fideSS első éve!

    VálaszTörlés
  5. A két, enyveskezű bajúszkirálynak egymásba ér a dákója, most még nagy a barátság.Együtt ,,tesznek a közért".

    VálaszTörlés
  6. Idős tanárként sok hasonló ünnepséget megértem már. Egy ilyen ünnepnek nem a sátorozásról kell szólnia. Az ön által leírtakkal annyiban nem értek egyet, hogy az ünneplők között én felfedeztem régi tanítványomat, mi több beszéltem is vele. Ő jelenleg a város egyik képviselője, Buza Ernő!
    Ezek szerint mégiscsak volt képviselő , aki elment és tiszteletét tette. Ne tegyünk felelőtlen kijelentéseket ha nem bizonyosodunk meg 100%-ig valamiről.
    Ha valamiért nem ismerné fel városának képviselőit, javaslom üljön be egy testületi ülésre, vagy tájékozódjon !
    Tájékoztatásul: a húsvét sem a nyuszi ajándékairól, a karácsony sem a csomagokról szólt anno.........-ezeknek az ünnepeknek mélyebb értelme van. A búcsút máskor tartják.

    VálaszTörlés
  7. Itt nem ajándékról volt szó, hanem arról, hogy felhajtással ígérgetnek valamit aztán csak a csalódás éri az odalátogatókat!

    Bár már megszoktuk, hogy az orbánc már csak ilyen. Ígér aztán nem tartja be.

    Búza ernő képviselő? Csak nem az Attila fia?
    A családból más nincs?

    Olyan ismerős. Már hallottunk ilyesmit.
    http://index.hu/belfold/2011/08/19/csaladi_vallalkozas_lett_a_magyar_kommunista_part/

    VálaszTörlés
  8. Sajnálom, hogy a nagy ünneplés közepette, senki nem tette szóvá, hogy az Ágasház-at miért nem az eredeti állapota szerint újították fel, ugyanis az eredeti, tetőt tartó oszlopot eltüntették, ami a jellegzetessége volt a XVIII. században épült háznak. Ha valaki tudja hová lett a tetőt tartó oszlop, segítsen megtalálni, hátha még megmenthető, mielőtt még barbár módon össze nem darabolják, mint értéktelen fa darabot.

    VálaszTörlés